Hur man överför filer från PC till PC

Ace20 januari 2024
hur man överför filer från dator till dator

Inget slår spänningen när man köper en ny, skinande dator. Normalt innebär ett köp av en ny dator att man får en massa nya funktioner, bättre processorkraft, bättre grafik och större lagringsutrymme.

Om du flyttar till en ny dator och ersätter en äldre är det naturligtvis troligt att du vill flytta mer än bara några få filer. Helst bör du överföra alla dokument, bilder, hela din användarprofil, konton, favoriter, bokmärken och e-postmeddelanden, med andra ord allt du äger och använder. Så hur överför man filer från dator till dator?

Flera variabler påverkar proceduren, bland annat antalet filer som ska överföras, filstorleken och operativsystemen på de två datorerna.

Även om filöverföring inte är en komplicerad operation kan det ta flera timmar beroende på hur mycket data du behöver överföra. Nedan följer sex av de mest använda strategierna som du kan prova själv.

Överför upp till 5 GB gratis
Ingen registrering krävs
Överför filer nu
USB-minne för att flytta filer från dator till dator

1. Extern lagringsenhet

Det är känt att de flesta använder externa enheter. Det är ganska enkelt att kopiera data från ett USB-minne från en dator till en annan, ansluta samma minne till den andra datorn och kopiera data igen.

Om du har mer data än vad ett USB-minne rymmer kan du också använda en extern hårddisk. Om båda de bärbara datorerna är utrustade med USB 3.0-portar bör du överväga att köpa en av de snabbaste flash-enheterna som finns tillgängliga. När man hanterar en stor mängd data blir hastigheten avgörande!

När du använder externa hårddiskar för säkerhetskopiering finns det många faktorer att ta hänsyn till, eftersom vissa enheter kan ha tillfälliga filöverföringsfel: använd en högkvalitativ kabel (samma sak gäller för interna enheter) och en högkvalitativ USB-hubb, om det behövs.

Vissa USB-styrenheter blir också instabila under tung belastning, så om du har problem med en hårddiskanslutning kan du behöva byta ut enskilda komponenter för att fastställa källan till problemet.

Fördelar

Nackdelar

Bärbar - En extern hårddisk är bärbar och plug-and-play. Den kan användas som lagringsenhet för alla datorer som stöder USB eller FireWire.Dataförlust - Externa hårddiskar är lika utsatta för dataförlust som interna hårddiskar. Externa hårddiskar är känsliga för virus och skadliga program. Dessutom kan de skadas av solsken, värme, fukt, vätskor, damm och magnetfält.
Användning i nödsituationer - Du kan använda en extern hårddisk som säkerhetskopia i en nödsituation. Eftersom hårddiskar ibland går sönder är det viktigt att ha en säkerhetskopia oavsett om du förlitar dig på din dator för affärsändamål eller privat.Utsattför intrång - De flesta externa hårddiskar är lösenordsskyddade. Om din hårddisk eller flash-enhet tappas bort eller stjäls kan alla som sätter in enheten i en dator komma åt dina data.
Förbättrad prestanda - Genom att använda den externa hårddisken som primär lagringsenhet kan du avsevärt förbättra prestandan hos Mac-datorer med långsammare interna enheter.Svårt att konfigurera - Det är svårt att konfigurera filversionering på externa hårddiskar. Om du säkerhetskopierar dina filer till en extern hårddisk en gång om dagen har du ofta bara en enda säkerhetskopia att förlita dig på, i stället för flera filversioner
HD och SSD

2. Interna SSD- och HDD-enheter

Om du migrerar från en gammal dator till en ny kan det hända att din gamla dator blir obrukbar. Alternativt kan du ersätta en gammal hårddisk med en ny. Men hur kan du få tag på dina tidigare data?

Hårddiskar (HDD) och vissa SSD-enheter (Solid State Drives) är anslutna till moderkortet via vanliga SATA-anslutningar. Anslut din gamla hårddisk till en extra SATA- eller eSATA-anslutning (extern SATA) om du har en sådan. Operativsystemet kommer att känna igen den som en ny enhet. Börja sedan överföringen. Det är det snabbaste av alla möjliga alternativ.

Fördelar

Nackdelar

Hög kapacitet - Interna hårddiskar har hög kapacitet för lagring av stora mängder data. Dessutom är interna hårddiskar alltid oupplösligt kopplade till din dator. Som ett resultat behöver schemaläggning av säkerhetskopior regelbundet mindre arbete. Jämfört med andra typer av medielagring är interna hårddiskar mycket kostnadseffektiva.Begränsad livsl ängd - Varje SSD-enhet har ett begränsat antal läs- och skrivcykler. Detta kallas för skrivna terabyte (TBW). När du köper en SSD levereras den med en förinställd "dödstid" som påverkas av hur ofta enheten används.
Överföringskablar för att dela filer från dator till dator

3. Använda en överföringskabel

Du kan överföra data via flera anslutningar istället för att använda en molnbaserad tjänst eller en extern hårddisk. Eftersom data kopieras och klistras in samtidigt från dator till dator är detta tillvägagångssätt ofta snabbare än att använda skivor.

Även om det kan tyckas föråldrat är en filöverföringskabel fortfarande en effektiv metod för att överföra information mellan två datorer som står nära varandra.

Med hjälp av denna enhet ansluter du till båda datorernas USB-portar och använder sedan den medföljande filöverföringsprogramvaran för att välja filer och mappar som ska överföras mellan dem. När dina enheter är anslutna via USB-portar kommer det medföljande överföringsprogrammet att guida dig genom migreringsprocessen för filer och inställningar.

Om båda datorerna har USB 3.0-anslutningar kommer dataöverföringen att gå mycket snabbare; ha detta i åtanke när du påbörjar filöverföringen.

FördelarNackdelar
Hastighet - Eftersom USB-enheter inte behöver någon internetanslutning har de rimligt snabba överföringshastigheter. Å andra sidan påverkas hastigheten av flera parametrar, inklusive USB-versionen, hårdvarubussen och USB-kontrollenheten.Svårt att expandera - Så snart en crossover-anslutning är ansluten från en dator till nästa blir det svårt att ansluta till någon annan dator utan att lägga till fler nätverksadaptrar.
Kapacitet - I början erbjöd USB-enheter inte ett brett utbud av lagringskapacitet. Fram till nyligen fanns USB-enheter med en kapacitet på upp till 2 TB. Som ett resultat av detta slipper användarna bära med sig extra hårdvara i fall med enorm lagringskapacitet.Opålitlig - Datorer som är länkade på detta sätt kategoriseras automatiskt som att de har en "offentlig" anslutning. Offentliga anslutningar inaktiverar som standard nätverksidentifiering, fildelning och skrivardelning. Att dela dessa resurser blir mer omständligt än om datorerna var länkade via en switch eftersom du måste aktivera dessa funktioner manuellt i varje dators inställningar.
Fysiska mått - USB-minnen är kompakta och lätta, vilket gör dem mycket portabla. De passar bra i fickor och ryggsäckar. Det är den perfekta ersättaren för hårddiskar och surfplattor som kräver mycket utrymme.
Överför filer från dator till dator med wifi

4. Dela filer via Wi-Fi

De flesta populära operativsystem har en möjlighet att konfigurera ett hemnätverk. Detta gör att enheter som är anslutna till samma router (via Ethernet eller Wi-Fi) automatiskt identifierar varandra.

När du överför data mellan datorer behöver du alltså inte upprätta en ny anslutning varje gång; anslutningen är alltid aktiv så länge båda maskinerna är påslagna.

FördelarNackdelar
Ingen extern USB-minnesenhet krävs - När vi vill överföra data mellan datorer letar vi vanligtvis efter ett USB-minne eller en USB-hårddisk. Överföring av filer via Wi-Fi eliminerar behovet av en extra enhet för att överföra data mellan två datorer. Allt som krävs är en fungerande Wi-Fi-anslutning.Problem med nödvändig bandbredd - Fildelning kräver tillräcklig bandbredd för att ge snabb och enkel åtkomst till data. Att komma åt filer kan vara en tidskrävande process om du saknar lämplig hastighet.
Snabb filöverföring - Fildelning via Wi-Fi möjliggör snabbare filöverföring mellan datorer. När Wi-Fi kopplar samman två datorer ökar den tillgängliga bandbredden för filöverföring avsevärt. Dessutom förkortas tiden det tar att kopiera data från en dator till en extern enhet och överföra den till en annan dator. Filer överförs direkt från en dator till en annan via Wi-Fi, vilket halverar tidsåtgången.Allmän åtkomst - När filer utbyts ökar risken för att en anställd eller en extern hackare delar företagsdata i ett offentligt forum på nätet. Malware, ransomware och virus är mer benägna att angripa delade filer. Viruset kan t.ex. infektera en arbetsstation som används för att visa data och sedan ladda upp sig själv till din server eller till den andra arbetsstationen som har innehållet.
Säker dataöverföring - Om du använder Wi-Fi för att överföra data skyddas du mot potentiella faror. Att använda en flash-enhet eller minnesenhet kan vara skadligt för din dators prestanda, eftersom de kan innehålla virus eller annan skadlig kod. Genom att använda Wi-Fi för att dela den fil du vill ha undviker du denna fara.
överföra filer från dator till dator med lan-kabel

5. Överföra filer från Pc till Pc över LAN

LAN-kablar är en av de tidigaste anslutningarna mellan två datorer via Ethernet-portar för att överföra data. En LAN-kabel möjliggör snabbare dataöverföringar och är kompatibel med alla versioner av Windows.

LAN-kabeln gör att du inte behöver koppla in och ur USB-minnet när du vill överföra en eller flera filer. Dessutom är du inte beroende av Wi-Fi. Oavsett vilken typ av data du vill skicka, ger LAN-kabeln snabbast möjliga överföringshastighet, och användning av Wi-Fi kräver inte avancerad teknisk expertis inom nätverkskonfiguration.

FördelarNackdelar
Underlättad kommunikation - Med ett LAN kan användarna enkelt dela meddelanden och data. Eftersom data lagras på servern kan de visas av LAN-användare. Varje LAN-användare kan göra detta med andra nätverksanvändare. Detta sparar tid och säkerställer att meddelanden skickas till rätt mottagare.Kostnad för implementering - Även om LAN sparar pengar genom att dela resurser, är den initiala kostnaden för att sätta upp nätverket ganska hög. Detta beror främst på att det krävs specialiserad programvara för att skapa en server. Dessutom måste fysisk utrustning som routrar, hubbar, switchar och kablar köpas för den första installationen.
Datacentralisering - Med ett datornätverk kan all information lagras på en central plats och vara tillgänglig för flera användare. Detta gör det möjligt för medlemmar i samma team att få tillgång till alla resurser som krävs för att utföra sina uppgifter.Policyöverträdelser - Eftersom all data som är kopplad till anslutna datorer lagras på en enda server kan obehöriga personer granska webbläsarhistoriken och nedladdningar som är kopplade till alla anslutna maskiner.
Filemail appar för filöverföring

6. Leverantörer av molnbaserade tjänster

Du kan överföra och ladda ner filer med hjälp av olika molnlagringstjänster, som Google Drive eller OneDrive. Varför är molnlagring så fördelaktigt för filöverföringar? Eftersom dessa molnbaserade tjänster gör att du kan ladda ner och överföra filer av nästan vilken storlek som helst, beroende på tillgängligt lagringsutrymme. Dessutom kan du ladda upp större filer med hjälp av onlineapplikationer.

Om du är yrkesverksam kommer du med största sannolikhet att behöva överföra filer till personer och organisationer över hela världen. Filemail är praktiskt i denna situation. Det finns inga svåra förberedelser, inga QR-koder att läsa och inga hinder att ta sig igenom. Att skicka en fil är lika enkelt som att skicka ett e-postmeddelande.

Med Filemail-appen kan du skicka stora filer av valfri storlek till valfri e-postadress med hjälp av ett enkelt dra och släpp-gränssnitt. Du kan också ladda upp filer till en privat URL som du kan dela med andra. Överföringar förbättras av Filemails UDP-protokoll, vilket gör det till den snabbaste och mest tillförlitliga metoden för att skicka stora filer över internet.

FördelarNackdelar
Kostnad - Fysisk lagring kan vara för dyrt. Molnlagring, som inte kräver hårdvara, är mycket billigare per GB än externa hårddiskar.Internetanslutning - Molnlagring kräver en internetanslutning. Om du är ansluten till ett långsamt nätverk kan det vara svårt att komma åt din lagring. Du kommer inte att kunna se dina filer om du inte är ansluten till internet.
Tillgänglighet - Genom att lagra dina filer i molnet kan du komma åt dem från vilken plats som helst med en internetanslutning.Kostnader - Att ladda upp och ladda ner filer från molnet medför extra kostnader. Dessa avgifter kan snabbt ackumuleras om du ofta har tillgång till många filer.
Återställning - Du kan komma åt dina data i molnet om en hårddisk går sönder eller om det uppstår andra maskinvaruproblem. Det är ett backup-alternativ för fysiska hårddiskar som används för lokal lagring.Sekretess - När du använder en molntjänstleverantör lagras dina data inte längre fysiskt på din dator. Vem är då ansvarig för datasäkerheten? Detta är en gråzon som för närvarande håller på att klargöras.
Synkronisering och uppdatering av enheter - När du använder molnlagring synkroniseras och uppdateras alla ändringar du gör i en fil automatiskt på alla enheter från vilka du har åtkomst till molnet.

Vilket alternativ är bäst för dig?

Att skaffa en ny dator är spännande, men att inse att all din information fortfarande finns kvar på den gamla är mindre spännande! Hur man delar filer från dator till dator är trots allt viktigt för alla datorägare.

För närvarande finns det många alternativ för att överföra data, program och inställningar från din gamla dator till din nya. Du kan komma åt dina data från vilken enhet som helst, var som helst, oavsett om du använder ett gammaldags USB-minne eller en avancerad programvara.

Överför filer av alla storlekar
Obegränsat antal mottagare, nedladdningar och bandbredd
Kolla in våra betalda planer

Läs fler artiklar om att dela filer mellan enheter