Sätt att säkerhetskopiera datorfiler

Ace24 januari 2024
sätt att säkerhetskopiera datorfiler

De flesta privatpersoner och organisationer förstår hur viktigt det är med säkerhetskopiering och återställning för att skydda digitala tillgångar från radering, korruption, virus och andra faror. Det är därför säkerhetskopiering anses vara den sista försvarslinjen. Överlag finns det flera sätt att säkerhetskopiera datorfiler, vilket kommer att undersökas ytterligare.

Skicka upp till 5 GB gratis
Ingen registrering krävs
Skicka stora filer nu
Säkerhetskopiering av data

Inledning: Vad är säkerhetskopiering av filer?

I grund och botten skyddar en filbackup mot betydande dataförlust på grund av olyckor eller mänskliga misstag. Backup skriver säkerhetskopior av filsystemet i backupfilformatet, medan restore läser säkerhetskopior av filsystemet, vilket hanteras med olika kommandon.

Att skapa en säkerhetskopia innebär att du lagrar kopior av din kritiska system- och personliga information på en hårddisk eller en extern backup- eller flash-enhet, bland andra lagringsalternativ. Det är viktigt att skapa säkerhetskopior av dina data som en del av rutinunderhållet av datorn för att skydda din information i händelse av ett systemfel eller filskada.

Det finns många olika alternativ för att säkerhetskopiera eller bevara dina data och digitala filer. Vi har tittat på de mest populära datalagringsenheterna som används av privatpersoner för säkerhetskopiering och arkivering, med tanke på att alla har olika behov och att det inte finns något alternativ som passar alla.

Digitala medier säkerhetskopieras ofta

Typer av saker som människor vill säkerhetskopiera

I allmänhet är filer som du har genererat den typ av filer som du bör hålla säkerhetskopierade. Som du är medveten om är dataförlust en vanlig händelse. Det är möjligt att din hårddisk skadas vid någon tidpunkt. Filer kan också gå förlorade på grund av virusinfektion, ransomware-attack, Windows-uppdatering, strömavbrott och några andra faktorer. Därför är säkerhetskopiering av filer avgörande för att förhindra dataförlust.

Olika projekt

Om du ägnar dig åt kreativt arbete som programmering, videoredigering eller fotografering bör du se till att säkerhetskopiera dina data, särskilt om du arbetar med ett projekt som pågår för närvarande.

Nedladdningar

Som standard lagras nedladdade filer i datorns mapp Nedladdningar. De flesta webbläsare och många program för nedladdning av media väljer den här mappen som standardplats för nedladdningar.

Även om du kanske först vill radera stora nedladdningar som du inte längre vill ha, är det bra att skapa en säkerhetskopia av den här mappen som en försiktighetsåtgärd. Om du har en programvaruinstallation eller en PDF-fil som du laddade ner för flera månader sedan vet du aldrig när du kan behöva den.

Applikationer

Att säkerhetskopiera alla dina appar kan också vara en bra idé. Det gör ominstallationen vid en katastrofåterställning enklare. Därför rekommenderar vi att du lägger alla nya applikationer som du laddar ner och installerar från Internet i en särskild mapp som automatiskt säkerhetskopieras som en del av din vanliga säkerhetskopieringsprocedur.

Favoriter eller bokmärken i din webbläsare

Var dina bokmärken (även kallade favoriter) sparas kan variera beroende på vilken webbläsare du använder för tillfället. Internet Explorer kan t.ex. spara dina bokmärken i mappen Favoriter i din användarkontomapp om du använder Windows. Andra webbläsare som Google Chrome, Firefox Sync-funktionen, som gör att du kan synkronisera din webbläsares inställningar (inklusive bokmärken) över olika enheter.

säkerhetskopiering till en extern enhet

Manuell säkerhetskopiering

Med en manuell säkerhetskopiering måste du starta säkerhetskopieringsprocessen varje gång du vill säkerhetskopiera dina data. Det är för personer som vill ta kontroll över sitt eget öde. Det innebär att du manuellt säkerhetskopierar din webbplats när du anser att det är viktigt.

Du måste bestämma vilka filer du vill säkerhetskopiera, vart du vill att de ska säkerhetskopieras och hur ofta du vill att de ska sparas. Det kräver tid, som du kanske inte har.

Beroende på vilken tjänst du väljer kan de exakta instruktionerna och metoderna för säkerhetskopiering av webbplatsen variera. En annan metod för manuell säkerhetskopiering är att ladda ner och skapa säkerhetskopior av alla dina filer och data manuellt.

Automatisering

Automatisk säkerhetskopiering

Automatisk säkerhetskopiering är en form av paradigm för säkerhetskopiering av data där data säkerhetskopieras och lagras från ett lokalt nätverk/system till en säkerhetskopieringsanläggning med liten eller ingen mänsklig inblandning. Genom att automatisera säkerhetskopieringsprocessen elimineras den tid och komplexitet som är förknippad med att manuellt säkerhetskopiera en dator, ett nätverk eller en IT-miljö.

Eftersom tid är en av de mest värdefulla resurser som finns idag, är det faktum att automatiserade säkerhetskopior är tidsbesparande anmärkningsvärt och bör uppmärksammas. Inget mer än att planera din kalender i förväg en gång krävs; systemet tar hand om allt annat åt dig!

Dessutom är säkerhetsfrågor lika viktiga som snabbhet när det gäller online-transaktioner. Den leverantör du väljer för automatisk säkerhetskopiering är ansvarig för att bevara säkerheten för dina säkerhetskopierade data: detta inkluderar att skydda din webbplats från potentiella hackerattacker, programvarufel och annat utnyttjande av säkerhetsbrister.

lagringsenhet

Metod 1: Extern fysisk lagringsenhet

Enklare än så här kan det inte bli: anslut en extern lagringsenhet till datorn och sätt igång. Naturligtvis finns hårddiskar i en mängd olika former, storlekar och kombinationer. En enkel enhet kostar inte mycket, men den kommer inte att göra mer än att sitta och vänta på att du ska göra jobbet. Nästan alla enheter använder USB-A 3.0- eller USB-C-gränssnitt med hög hastighet.

Externa hårddiskar, SD-kort och flashminnen är alla exempel på fysisk lagring. Med den här typen av lagringsenheter kan användaren se sina filer utan internetuppkoppling och överföra data genom att fysiskt lämna över filerna till en chef eller familjemedlem, utan att någon annan kan komma åt dem.

Problemet med externa enheter är dock att de kan drabbas av någon form av fysisk skada eller tappas bort.

Kloning av diskavbildningar

Metod 2: Kloning av diskavbildningar

Att klona hårddisken eller vissa partitioner på hårddisken är ett vanligt sätt att säkerhetskopiera datorn. Detta genererar en identisk, okomprimerad klon av hela hårddisken eller partitioner på hårddisken.

En image är en kopia av alla dina data - varje fil och mapp samt program- och systemfiler - och skapas genom att ta en ögonblicksbild av din hårddisk vid en viss tidpunkt. När en klon eller image används för återställning skrivs det nuvarande ramverket över och hårddisken återgår till det skick den var i vid tidpunkten för säkerhetskopieringen eller kloningen.

Eftersom diskkloner är okomprimerade kan de kopieras direkt till en backup-enhet eller till molnet, så att du alltid har en aktuell och identisk kopia av dina data.

Vid säkerhetskopiering är kloning användbart för snabb återställning, men avbildning ger dig fler möjligheter till säkerhetskopiering. Genom att ta en inkrementell säkerhetskopia kan du bevara flera foton utan att behöva oroa dig för att ta upp mycket extra utrymme.

När du drabbas av ransomware eller någon annan datakatastrof och behöver återställa ditt system till en tidigare diskavbildning är detta mycket viktigt att komma ihåg.

Filemail app för filöverföring

Metod 3: Använda en molnbaserad lösning online

Idag kan vi lugnt säga att vi lever i molnets tidsålder. Onlinebackup, som tidigare betraktades som en specialisttjänst, betraktas nu som standardpraxis för viktig information. Det har blivit ett av de mest lönsamma sätten att säkerhetskopiera sina datafiler!

Cloud backup, som ibland kallas online backup eller remote backup, är en teknik för att överföra en kopia av en fysisk eller virtuell fil eller databas till en sekundär, extern destination för bevarande i händelse av utrustningsfel eller en naturkatastrof.

Den sekundära servern och datalagringsstrukturerna hostas vanligtvis av en tredjepartsleverantör som debiterar backupkunden baserat på hur mycket lagringsutrymme eller kapacitet som används, mängden data som överförs, antalet kunder, antalet servrar eller antalet gånger som data görs tillgängliga.

Du kan välja mellan synkroniseringsprogram som automatiskt säkerhetskopierar dina filer till molnet, eller så kan du göra det manuellt.

Synkroniseringsprogramvaran, som är nödvändig för alla som använder mer än en dator eller enhet, garanterar att du bevarar samma filer på alla dina datorer. Dessutom är de också allmänt tillgängliga från mobila enheter.

När du ändrar en fil kommuniceras ändringen automatiskt till alla andra datorer som är anslutna till kontot, även de som kör olika operativsystem. Det är redundans när den är som bäst.

I slutändan gör molnlagring det möjligt för användare att dela och komma åt data från var som helst i världen, utan att fysiskt behöva besöka sina lokala lagringssystem. Överlag lagrar molnlagring information på fjärrservrar, varifrån den kan fjärrunderhållas och fjärrstyras, samt säkerhetskopieras och hämtas.

Överför filer av alla storlekar
Snabb och säker filöverföring
Kolla in våra betalda planer

Kolla in fler artiklar om datalagring