Topp 5 FTP-alternativ för säkra filöverföringar

Ace23 januari 2024
Topp 5 FTP-alternativ för säkra filöverföringar

File Transfer Protocol är ett av de vanligaste protokollen som används idag för att överföra filer via Internet. FTP har vid många tillfällen visat sig vara enkelt, effektivt och tillförlitligt. Det finns dock tillfällen då FTP inte är den optimala lösningen. När säkerhet, hastighet eller bara dataintegritet är av största vikt, måste ett alternativ till FTP övervägas. I den här artikeln går vi igenom fem FTP-alternativ som erbjuder ett säkrare sätt att utbyta filer över internet.

Överför upp till 5 GB gratis
Ingen registrering krävs
Överför stora filer nu
Fråga om vad FTP är

Vad är FTP?

FTP är ett protokoll som gör det möjligt för användare att ladda upp och ladda ner filer via Internet. Det utvecklades först 1971, vilket gör det till ett av de tidigaste protokollen som användes för filöverföringar på internet.

Protokollet slog igenom med dunder och brak och stödde filöverföringar på imponerande 1,1 miljoner bitar per sekund. Till en början kunde endast textfiler överföras på detta sätt, men snart kunde användarna ladda upp och ladda ner både text- och binärfiler.

FTP använder en klient-server-modell för att skicka filer. FTP-klienten initierar anslutningen till en FTP-server, förhandlar om autentiseringsuppgifter, skickar kommandon till servern och tar emot svar från servern. Protokollet stöder även aktiva och passiva lägen för överföring av filer och filhanteringsuppgifter som kataloglistning och radering.

Med FTP besvaras varje kommando som skickas till servern med en numerisk svarskod. Koderna är avsedda att ange status för kommandot, så att användarna snabbt kan avgöra om den åtgärd som begärdes av kommandot lyckades.

Behov av ftp-alternativ

Varför du behöver ett FTP-alternativ

Idag finns det många sätt att överföra filer över internet, men FTP är fortfarande ett av de vanligaste protokollen som används. Det är enkelt, effektivt och okomplicerat att använda. På många sätt är det ett pålitligt protokoll för filöverföringar.

Men FTP har också sina nackdelar. För det första, eftersom FTP avslöjar så mycket information om vilken fil som överförs och vem som överför den, erbjuder protokollet inte något inbyggt sätt att kryptera anslutningen mellan klienten och servern. Det innebär att FTP-trafiken är sårbar för paketsniffning och andra attacker eftersom den skickas i klartext.

För det andra använder FTP-protokollet ett föråldrat användar- och lösenordssystem för att autentisera användare på servern. Detta innebär att om ditt användarnamn och lösenord komprometteras, kommer ditt FTP-konto att hackas.

För det tredje är protokollet långsamt och ineffektivt jämfört med andra moderna protokoll som SFTP (SSH File Transfer Protocol). Det är helt enkelt inte byggt för snabba filöverföringar.

Slutligen erbjuder FTP inte något sätt att synkronisera mellan lokala filer och fjärrfiler. Detta kan vara ett stort problem om du letar efter ett sätt att automatiskt ladda upp dina filer från en katalog på din server till en annan utan att manuellt initiera processen.

Säkert alternativ till FTP

Behovet av säkra filöverföringsprotokoll

Med tanke på FTP:s många problem är det uppenbart att om du vill undvika att äventyra säkerheten för dina filer och data måste du leta efter ett säkert alternativ. Det finns många anledningar till att överväga att använda ett säkert alternativ till FTP:

1. Undvik sniffning och sniffningsattacker

Som vi sa ovan är du sårbar för sniffning eftersom FTP-trafik skickas i klartext. Det innebär att om någon vill komma åt dina filer eller data kan de avlyssna din FTP-trafik och få tillgång till ditt användarnamn och lösenord. Om du använder FTP utan någon form av kryptering kommer din trafik att överföras i klartext. Vem som helst kan se den med en vanlig protokollanalysator.

2. Undvik hackning

Om ditt användarnamn och lösenord komprometteras kommer ditt FTP-konto att hackas. När dina autentiseringsuppgifter har komprometterats kan en angripare få tillgång till alla filer och kataloger på din server med hjälp av FTP-protokollet. I vissa fall kan detta leda till att obehöriga ändringar görs i dina filer och data. Detta är en enorm säkerhetsrisk om du lagrar känslig information på din FTP-server.

3. Undvik ineffektiva filöverföringar

Som vi nämnde ovan är FTP-protokollet långsamt jämfört med andra moderna filöverföringsprotokoll. Det är inte idealiskt om du snabbt vill skicka filer över internet. Om en FTP-server laggar på grund av att för många användare laddar upp filer samtidigt kan du bli blockerad från att komma åt dina egna filer.

4. Undvik opålitlig filsynkronisering

Slutligen tillhandahåller FTP inte någon form av inbyggd synkronisering mellan din server och den lokala katalogen. Detta kan vara ett stort problem om du automatiskt vill uppdatera en katalog på din server från din lokala maskin. FTP låter dig bara ladda upp filer till servern, inte hämta filer från den.

Lyckligtvis finns det många sätt att överföra filer säkert över internet. Så om du letar efter ett mer effektivt, säkert och tillförlitligt sätt att överföra filer över internet än vad FTP har att erbjuda, vilka är då dina alternativ?

alternativ för ftp-ersättning

Fem alternativ till FTP

1. SFTP

SFTP, som är en förkortning av SSH File Transfer Protocol, är ett säkert alternativ till FTP som är byggt ovanpå SSH-protokollet. Det innebär att SFTP krypterar din anslutning, inloggningar och data för att hålla processen säker.

Att använda SFTP är ganska enkelt. Du kan använda det via din FTP-klient eller direkt på servern med hjälp av SFTP-specifika program som FileZilla, som du kan ladda ner gratis.

SFTP har också sina nackdelar. För det första är det inte lika utbrett som FTP. Det finns vissa FTP-klienter som stöder SFTP-anslutningar, men protokollet är fortfarande mindre vanligt än FTP.

Det innebär också att stödet för SFTP inte är lika utbrett bland webbplatser, servrar, routrar, switchar, brandväggar och andra enheter. Därför har vissa FTP-klienter inte stöd för SFTP-anslutningar.

2. FTPS

FTPS är ett säkert FTP-protokoll. Det bygger på det befintliga FTP-protokollet och lägger till TLS/SSL-kryptering för att säkra anslutningen mellan klienten och servern.

För att göra detta använder FTPS port 990 som standard för att kryptera FTP-trafik mellan klienter och servrar. Det innebär att du kan använda både SFTP och FTPS samtidigt på samma server, men eftersom FTPS använder port 990 är den fortfarande sårbar för brute-force-attacker.

3. AS2

AS2, som är en förkortning av Application Exchange 2, är ett proprietärt protokoll som utvecklats av IBM. Det är inte open source och IBM tar betalt för att använda det.

AS2 är inte lika utbrett som andra säkra FTP-alternativ, men det har använts av många organisationer runt om i världen för att överföra känsliga data.

AS2 är komplext och skiljer sig mycket från FTP. Det är inte lätt att använda utanför ramen för IBM-programvara, men det används flitigt av IBM-kunder över hela världen.

Nackdelen med AS2 är att det inte finns någon standardimplementering av protokollet med öppen källkod, vilket innebär att du måste använda IBM AS2 Toolbox för att använda det på dina datorer, servrar, routrar, brandväggar och andra enheter.

4. HTTPS

HTTPS står för HyperText Transfer Protocol Secure. Det är ett protokoll som bygger på HTTP-protokollet för att säkra webbtrafik via SSL/TLS.

Det används ofta av webbplatser, webbläsare, servrar, nätverksenheter och andra typer av internetanslutna enheter.

HTTPS använder port 443, som ofta är öppen på brandväggar, routrar och switchar. Det gör det enklare att överföra filer via HTTPS än via andra protokoll som SFTP, FTPS och AS2.

HTTPS är ett populärt protokoll som används i stor utsträckning för alla typer av dataöverföring, t.ex. för kommunikation eller filöverföring, med möjlighet att kryptera data för ytterligare säkerhet.

5. MFT

MFT är ett annat proprietärt protokoll som utvecklats av IBM. Det ses ofta som ett alternativ till AS2, men det har inte samma utbredda användning bland IBM-kunder.

Du kan använda MFT för att säkert överföra filer mellan servrar, men det är inte lika utbrett som AS2. Precis som med AS2 finns det ingen implementering av MFT med öppen källkod.

Nackdelarna med MFT är att det inte stöds i lika stor utsträckning av nätverksenheter som brandväggar, routrar och switchar. Nätverksadministratörer måste också konfigurera port 1433 på dessa enheter för att använda MFT-anslutningar.

Gavel

Slutsats

Det finns många säkra alternativ till FTP. Men alla har sina egna nackdelar, vilket innebär att du måste välja rätt alternativ för dina specifika behov. Du måste göra din research innan du väljer ett alternativ till FTP.

Om ditt huvudsakliga mål är att överföra filer till eller från dina servrar kan HTTPS eller MFT vara rätt val för dig. Men om du behöver överföra filer mellan servrar kan AS2 eller FTPS vara ett bättre val.

Vilket du slutligen väljer beror också på din budget, om det finns stöd för respektive protokoll och hur ofta du behöver överföra data. Med detta sagt är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några säkra FTP-alternativ som löser alla dina säkerhetsproblem.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det alltid bäst att hålla dina filer säkra genom att kryptera dem innan du överför dem. På så sätt förblir filerna säkra även om någon skulle lyckas snappa upp dem.

I takt med att fler och fler företag flyttar till molnet kommer säkra filöverföringsprotokoll som SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS och andra att bli ännu vanligare. Detta kommer att göra det enklare för systemadministratörer, utvecklare och företag att överföra filer säkert mellan servrar.

Överför filer av alla storlekar
Det säkra fildelningsalternativet till FTP
Kolla in våra betalda planer

Behöver du mer information om FTP? Du hittar den i våra andra artiklar.