Varför e-post inte är säkert

Ace24 januari 2024
E-post är inte säkert

Vi har alla hört skräckhistorierna om e-postsäkerhet - från hackade e-postmeddelanden till nätfiske - och det är lätt att förstå varför många människor tror att e-post inte är ett säkert kommunikationsmedium. Men när du gräver djupare kommer du att stöta på fler problem som förstärker varför e-post inte är säkert.

Trots säkerhetsproblemen är e-post, med över 4 miljarder användare, fortfarande en av de mest populära kommunikationsmetoderna idag. Enligt den årliga rapporten från Radicati Group uppgick det totala antalet e-postmeddelanden som skickas och tas emot dagligen av företag och privatpersoner till över 319 miljarder år 2021 och förväntas växa till över 376 miljoner i slutet av 2025.

Men är e-post verkligen så osäkert som viss information antyder? Svaret är både ja och nej. E-post är definitivt inte lika säkert som vissa andra kommunikationsmetoder, t.ex. privata meddelandeappar eller säkra e-posttjänster.

Men med lite försiktighet och sunt förnuft kan e-post ändå vara ett relativt säkert sätt att kommunicera. Använd det bara inte för att skicka konfidentiella filer.

Överför upp till 5 GB gratis
Ingen registrering krävs
Skicka stora filer nu

Problem med e-postsäkerhet

Det finns ett antal skäl till att e-post inte är lika säkert som vissa andra kommunikationsmetoder. För det första är e-post inte krypterad, vilket innebär att all information som skickas via e-post inte är skyddad från att fångas upp av tredje part.

E-post är ett "broadcast"-kommunikationsmedium, vilket innebär att e-post som skickas till ett stort antal mottagare sannolikt kommer att läsas av någon annan än den avsedda mottagaren. Det är också mycket enkelt för någon att skapa ett falskt e-postkonto och utge sig för att vara en annan person, vilket kan användas för att lura eller phisha personer.

Ett annat problem med e-postsäkerheten är att det ofta är lätt för angripare att skicka falska e-postmeddelanden (s.k. nätfiske) som ser ut att komma från en betrodd källa, t.ex. en vän eller kollega. Dessa e-postmeddelanden innehåller ofta länkar till skadliga webbplatser eller bilagor som kan infektera din dator med skadlig kod.

Dessutom är många e-postservrar inte säkra, vilket innebär att dina e-postmeddelanden lätt kan fångas upp och läsas av utomstående angripare. Detta gäller i synnerhet offentliga e-postservrar som Gmail, Yahoo! Mail och Hotmail. Det är också värt att notera att e-postleverantörer kan (och gör) komma åt dina e-postmeddelanden för att leverera riktade annonser.

För att sammanfatta det hela, farorna med e-post inkluderar:

  • E-post är inte krypterad, så all information som skickas via e-post är inte skyddad från att fångas upp av tredje part.
  • E-post är ett "broadcast"-kommunikationsmedium, vilket innebär att e-post som skickas till ett stort antal mottagare sannolikt kommer att läsas av någon annan än den avsedda mottagaren.
  • Det är mycket enkelt för någon att skapa ett falskt e-postkonto och utge sig för att vara en annan person, vilket kan användas för att lura eller phisha personer.
  • E-postmeddelanden kan lätt fångas upp och läsas av angripare från tredje part.
  • Din e-postleverantör kan få tillgång till dina e-postmeddelanden för att kunna leverera riktade annonser.
Skicka inte konfidentiella filer via e-post

Typer av saker som du inte bör skicka med e-post

Det finns ett antal saker som du inte bör skicka med e-post, eftersom de anses vara högrisk. Det kan vara lite svårt att veta vilka dessa saker är, eftersom gränsen mellan vad som anses vara högrisk och inte ändras beroende på sammanhanget.

E-post är inte ett säkert sätt att skicka känslig information, som lösenord, kreditkortsnummer eller bankkontouppgifter. Om du behöver skicka konfidentiell information bör du använda en säker meddelandeapp eller en krypterad e-posttjänst.

Du bör undvika att skicka högupplösta bilder eller stora filer via e-post, eftersom dessa lätt kan fångas upp och stjälas av tredjepartsangripare. Det är också en bra idé att undvika att skicka känslig information via e-postbilagor, eftersom dessa lätt kan öppnas av någon annan än den avsedda mottagaren.

Det är ingen bra idé att dela med sig av sin personliga eller ekonomiska information via e-post, eftersom denna information lätt kan stjälas av bedragare och identitetstjuvar. Du bör också vara försiktig med att klicka på länkar eller ladda ner bilagor från okända e-postadresser, eftersom dessa ofta kan innehålla skadlig kod eller virus.

Du bör också undvika att använda e-post för att kommunicera med personer du inte känner. E-post är inte ett säkert sätt att kommunicera med främlingar, eftersom det är lätt för bedragare och nätfiskare att skicka falska e-postmeddelanden som ser ut att komma från en betrodd källa.

Om du informerar dig om farorna med e-post och vidtar några enkla försiktighetsåtgärder kan du minska risken för att din e-post fångas upp eller äventyras. Så nästa gång du är på väg att trycka på "skicka", stanna upp och fråga dig själv: är det här mejlet verkligen säkert?

Säker kommunikation

Säkra alternativ för att skicka konfidentiella dokument

Att skicka konfidentiella dokument via e-post är inte en säker process, eftersom din information lätt kan fångas upp och läsas av tredje part. Du bör aldrig skicka konfidentiella dokument via e-post, eftersom de lätt kan stjälas av bedragare och identitetstjuvar.

Om du behöver skicka konfidentiella dokument finns det ett antal säkra alternativ till e-post som du kan använda. Låt oss ta en titt på några av dem.

Appar för kommunikation

1. Appar för privata meddelanden

Privata meddelandeappar som WhatsApp, Facebook Messenger och Signal är ett bra sätt att kommunicera säkert med vänner och kollegor. Dessa appar använder end-to-end-kryptering, vilket innebär att dina meddelanden är krypterade och endast kan läsas av den avsedda mottagaren.

Fördelar

Nackdelar

Meddelanden är krypterade och kan inte läsas av tredje partAlla appar erbjuder inte end-to-end-kryptering
Många appar erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritetVissa appar är inte lika säkra som andra
Begränsningar av filstorleken innebär att du inte kan skicka stora filer
E-post

2. Säkra e-posttjänster

Säkra e-posttjänster, som ProtonMail och Tutanota, erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritet. Dessa tjänster använder end-to-end-kryptering, vilket innebär att dina meddelanden är krypterade och endast kan läsas av den avsedda mottagaren.

Fördelar

Nackdelar

Meddelanden är krypterade och kan inte läsas av tredje partAlla appar erbjuder inte end-to-end-kryptering
Många appar erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritetVissa appar är inte lika säkra som andra
Storleksgränser för filbilagor innebär att du inte kan skicka stora filer
Kryptering

3. Program för filkryptering

Filkrypteringsprogram som VeraCrypt och BitLocker är ett bra sätt att lagra känsliga filer på ett säkert sätt. Dessa program använder starka krypteringsalgoritmer, vilket innebär att dina filer är skyddade från tredjepartsangripare.

Fördelar

Nackdelar

Filerna är krypterade och kan inte läsas av tredje partProgrammen kanske inte är tillgängliga på alla plattformar
Programmen är lätta att använda om man är tekniskt kompetentFilkrypteringsprogram kan vara komplexa och svåra att använda för vissa personer
Penna USB-minne

4. USB-minnen

USB-minnen är ett utmärkt sätt att lagra känsliga filer på ett säkert sätt. USB-minnen kan krypteras, vilket innebär att dina filer är skyddade från tredjepartsangripare.

Fördelar

Nackdelar

USB-minnen är bärbara och kan tas med vart du än gårUSB-minnen kan tappas bort eller stjälas
USB-minnen är enkla att användaAlla USB-minnen är inte krypterade
USB-minnen har vanligtvis relativt liten lagringskapacitet
Filemail - säker lösning för fildelning

5. Tjänster för molnlagring

Molnlagringstjänster som iCloud, Google Drive och DropBox är ett bra sätt att lagra dina filer på ett säkert sätt. Dessa tjänster använder starka krypteringsalgoritmer, vilket innebär att dina filer är skyddade från tredjepartsangripare.

Fördelar

Nackdelar

Filerna är krypterade och kan inte läsas av tredje partAlla tjänster erbjuder inte end-to-end-kryptering
Många tjänster erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritetVissa tjänster är inte lika säkra som andra
Behöver en betald prenumeration för att skicka mycket stora filer
Nätverk

6. Nätverksansluten lagring (NAS)

Nätverksansluten lagring (NAS) är ett bra sätt att lagra dina filer på ett säkert sätt. NAS-enheter liknar USB-minnen, men de erbjuder ett antal fördelar, t.ex. möjligheten att dela filer med andra användare och möjligheten att säkerhetskopiera dina filer.

Fördelar

Nackdelar

Filerna är krypterade och kan inte läsas av tredje partNAS-enheter kan tappas bort eller bli stulna
NAS-enheter är bärbara och kan tas med vart du än gårAlla NAS-enheter är inte krypterade
NAS-enheter är enkla att använda

Slutsats

E-post är inte ett säkert sätt att skicka konfidentiella dokument. Det är inte alltid lätt att skicka konfidentiella dokument via e-post, och det finns en risk att dina dokument kan läsas av tredjepartsangripare. Om du känner till de olika säkra alternativen till e-post kan du hålla dina konfidentiella dokument säkra.

Om du behöver skicka konfidentiella dokument finns det ett antal säkra alternativ till e-post som du kan använda. Det är viktigt att göra grundliga efterforskningar innan du väljer rätt alternativ för dig. Se till att välja en tjänst som är säker och erbjuder en hög nivå av integritet.

Dela konfidentiella dokument på ett säkert sätt
Skicka stora filer av valfri storlek och typ
Kolla in våra betalda planer

Fler alternativ för säkra fildelningsmetoder