Varför e-post inte är säkert

Vi har alla hört skräckhistorierna om e-postsäkerhet - från hackade e-postmeddelanden till nätfiske - och det är lätt att förstå varför många tror att e-post inte är ett säkert kommunikationsmedium. Men när man gräver djupare kommer man att stöta på fler frågor som förstärker varför e-post inte är säkert.

Trots säkerhetsfrågorna är e-post, med över 4 miljarder användare, fortfarande en av de mest populära kommunikationsmetoderna i dag. Enligt Årlig rapport från Radicati-koncernen., det totala antalet e-postmeddelanden från företag och konsumenter som skickas och tas emot dagligen är över 319 miljarder år 2021 och förväntas öka till över 376 miljoner i slutet av 2025.

Men är e-post verkligen så osäkert som vissa uppgifter antyder? Svaret är både ja och nej. E-post är definitivt inte lika säkert som vissa andra kommunikationsmetoder, t.ex. privata meddelandeappar eller säkra e-posttjänster.

Med lite försiktighet och sunt förnuft kan e-post dock fortfarande vara ett relativt säkert sätt att kommunicera. Använd det bara inte för att skicka konfidentiella filer.

Överför upp till 5 GB gratis

Ingen registrering krävs

Problem med e-postsäkerhet

Det finns flera skäl till att e-post inte är lika säkert som andra kommunikationsmetoder. För det första är e-post inte krypterad, vilket innebär att all information som skickas via e-post inte är skyddad från att avlyssnas av tredje part.
E-post är ett kommunikationsmedium som sänds ut, vilket innebär att ett e-postmeddelande som skickas till ett stort antal mottagare sannolikt kommer att läsas av någon annan än den avsedda mottagaren. Det är också mycket lätt för någon att skapa ett falskt e-postkonto och utge sig för att vara en annan person, vilket kan användas för att lura eller nätfiska människor.
Ett annat problem med e-postsäkerhet är att det ofta är lätt för angripare att skicka falska e-postmeddelanden (så kallade phishing-attacker) som ser ut att komma från en betrodd källa, till exempel en vän eller kollega. Dessa e-postmeddelanden innehåller ofta länkar till skadliga webbplatser eller bilagor som kan infektera din dator med skadlig kod.
Dessutom är många e-postservrar inte säkra, vilket innebär att dina e-postmeddelanden lätt kan avlyssnas och läsas av tredje part. Detta gäller särskilt för offentliga e-postservrar som Gmail, Yahoo! Mail och Hotmail. Det är också värt att notera att e-postleverantörer kan få (och får) tillgång till din e-post för att leverera riktade annonser.
För att sammanfatta det hela kan man säga att farorna med e-post är följande:
  • E-post är inte krypterad, så all information som skickas via e-post är inte skyddad från att avlyssnas av tredjepartsattackerare.
  • E-post är ett kommunikationsmedium som sänds ut, vilket innebär att ett e-postmeddelande som skickas till ett stort antal mottagare sannolikt kommer att läsas av någon annan än den avsedda mottagaren.
  • Det är mycket lätt för någon att skapa ett falskt e-postkonto och utge sig för att vara en annan person, vilket kan användas för att lura eller nätfiska människor.
  • E-postmeddelanden kan lätt avlyssnas och läsas av tredje part.
  • Din e-postleverantör kan få tillgång till dina e-postmeddelanden för att kunna leverera riktade annonser.
Skicka inte konfidentiella filer.

Typer av saker som du inte bör skicka med e-post

Det finns ett antal saker som du inte bör skicka via e-post, eftersom de anses vara högriskvaror. Det kan vara lite svårt att veta vad dessa saker är, eftersom gränsen mellan vad som anses vara högrisk och vad som inte anses vara högrisk ändras beroende på sammanhanget.
E-post är inte ett säkert sätt att skicka känslig information, t.ex. lösenord, kreditkortsnummer eller bankkontouppgifter. Om du behöver skicka konfidentiell information bör du använda en säker meddelandeapp eller en krypterad e-posttjänst.

Du bör undvika att skicka högupplösta bilder eller stora filer via e-post, eftersom dessa lätt kan avlyssnas och stjälas av tredje part. Det är också en bra idé att undvika att skicka känslig information via e-postbilagor, eftersom dessa lätt kan öppnas av någon annan än den avsedda mottagaren.

Det är ingen bra idé att dela med sig av personlig eller ekonomisk information via e-post, eftersom denna information lätt kan stjälas av bedragare och identitetsstölder. Du bör också vara försiktig med att klicka på länkar eller ladda ner bilagor från okända e-postadresser, eftersom dessa ofta kan innehålla skadlig kod eller virus.
Du bör också undvika att använda e-post för att kommunicera med personer som du inte känner. E-post är inte ett säkert sätt att kommunicera med främlingar, eftersom det är lätt för bedragare och phishers att skicka falska e-postmeddelanden som ser ut att komma från en pålitlig källa.
Genom att utbilda dig själv om farorna med e-post och vidta några enkla försiktighetsåtgärder kan du minska risken för att din e-post avlyssnas eller äventyras. Så nästa gång du är på väg att trycka på "skicka", stanna upp och fråga dig själv: Är det här mejlet verkligen säkert?

Säkra alternativ för att skicka konfidentiella dokument

Att skicka konfidentiella dokument via e-post är inte en säker process, eftersom din information lätt kan avlyssnas och läsas av tredjepartsattackerare. Du bör aldrig skicka konfidentiella dokument via e-post, eftersom de lätt kan stjälas av bedragare och identitetstjuvar.
Om du behöver skicka konfidentiella dokument finns det ett antal säkra alternativ till e-post som du kan använda. Låt oss ta en titt på några av dem.

1. Appar för privata meddelanden

kommunikationsappar
Privata meddelandeappar som WhatsApp, Facebook Messenger och Signal är ett utmärkt sätt att kommunicera med vänner och kollegor på ett säkert sätt. Dessa appar använder end-to-end-kryptering, vilket innebär att dina meddelanden krypteras och endast kan läsas av den avsedda mottagaren.
Fördelar Nackdelar
Meddelanden är krypterade och kan inte läsas av tredjepartsattacker.
Inte alla appar erbjuder kryptering från början till slut
Många appar erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritet
Vissa appar är inte lika säkra som andra
Begränsningar av filstorlek innebär att du inte kan skicka stora filer

2. Säkra e-posttjänster

E-post
Säkra e-posttjänster, som ProtonMail och Tutanota, erbjuder en hög säkerhets- och integritetsnivå. Dessa tjänster använder end-to-end-kryptering, vilket innebär att dina meddelanden krypteras och endast kan läsas av den avsedda mottagaren.
Fördelar Nackdelar
Meddelanden är krypterade och kan inte läsas av tredjepartsattacker.
Inte alla appar erbjuder kryptering från början till slut
Många appar erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritet
Vissa appar är inte lika säkra som andra
Begränsningar av filbilagornas storlek innebär att du inte kan skicka stora filer.

3. Program för filkryptering

kryptering
Filkrypteringsprogram som VeraCrypt och BitLocker är ett utmärkt sätt att lagra känsliga filer på ett säkert sätt. Dessa program använder starka krypteringsalgoritmer, vilket innebär att dina filer är skyddade från angripare från tredje part.
Fördelar Nackdelar
Filerna är krypterade och kan inte läsas av tredje part.
Programmen kanske inte är tillgängliga på alla plattformar
Programmen är lätta att använda om man är tekniskt kunnig.
Filkrypteringsprogram kan vara komplicerade och svåra att använda för vissa personer.

4. USB-minnen

pen usb-enhet
USB-minnen är ett utmärkt sätt att förvara känsliga filer på ett säkert sätt. USB-minnen kan krypteras, vilket innebär att dina filer är skyddade från angripare från tredje part.
Fördelar Nackdelar
USB-minnen är bärbara och kan tas med dig vart du än går.
USB-minnen kan förloras eller stjälas
USB-minnen är enkla att använda
Inte alla USB-minnen är krypterade
USB-minnen har vanligtvis en relativt liten lagringskapacitet.

5. Molnlagringstjänster

appar för flera plattformar
Molnlagringstjänster som iCloud, Google Drive och DropBox är ett utmärkt sätt att lagra dina filer på ett säkert sätt. Dessa tjänster använder starka krypteringsalgoritmer, vilket innebär att dina filer är skyddade från angripare från tredje part.
Fördelar Nackdelar
Filerna är krypterade och kan inte läsas av tredje part.
Alla tjänster erbjuder inte kryptering från början till slut
Många tjänster erbjuder en hög nivå av säkerhet och integritet.
Vissa tjänster är inte lika säkra som andra
Du behöver en betald prenumeration för att skicka mycket stora filer.

6. Nätverksansluten lagring (NAS)

nätverksbaserad
Nätverksansluten lagring (NAS) är ett utmärkt sätt att lagra dina filer på ett säkert sätt. NAS-enheter liknar USB-minnen, men de erbjuder ett antal fördelar, till exempel möjligheten att dela filer med andra användare och möjligheten att säkerhetskopiera dina filer.
Fördelar Nackdelar
Filerna är krypterade och kan inte läsas av tredje part.
NAS-enheter kan förloras eller stjälas
NAS-enheter är bärbara och kan tas med dig vart du än går.
Alla NAS-enheter är inte krypterade
NAS-enheter är lätta att använda

Slutsats

E-post är inte ett säkert sätt att skicka konfidentiella dokument. Det är inte alltid lätt att skicka konfidentiella dokument via e-post, och det finns en risk för att dina dokument kan läsas av tredjepartsattackerare. Genom att ha kunskap om de olika säkra alternativen till e-post kan du hålla dina konfidentiella dokument säkra.
Om du behöver skicka konfidentiella dokument finns det ett antal säkra alternativ till e-post som du kan använda. Det är viktigt att göra grundlig research innan du väljer rätt alternativ för dig. Se till att välja en tjänst som är säker och erbjuder en hög nivå av sekretess.

Skicka stora filer av alla storlekar

Dela konfidentiella dokument på ett säkert sätt

Swedish