De 5 beste FTP-alternativene for sikker filoverføring

Ace23. januar 2024
De 5 beste FTP-alternativene for sikker filoverføring

File Transfer Protocol er en av de vanligste protokollene som i dag brukes til å overføre filer over Internett. FTP har i mange tilfeller vist seg å være en enkel, effektiv og pålitelig løsning. Det finnes imidlertid tilfeller der FTP ikke er den optimale løsningen. Når sikkerhet, hastighet eller dataintegritet er avgjørende, må man vurdere et alternativ til FTP. I denne artikkelen tar vi for oss fem FTP-alternativer som tilbyr en sikrere måte å utveksle filer over Internett på.

Overfør opptil 5 GB gratis
Ingen påmelding nødvendig
Overfør store filer nå
Spørsmål om hva FTP er

Hva er FTP?

FTP er en protokoll som gjør det mulig for brukere å laste opp og ned filer over Internett. Den ble først utviklet i 1971, noe som gjør den til en av de første protokollene som ble brukt til filoverføring på Internett.

Protokollen slo gjennom med brask og bram og støttet filoverføringer på imponerende 1,1 millioner bits per sekund. Til å begynne med var det bare tekstfiler som kunne overføres på denne måten, men snart kunne brukerne laste opp og ned både tekst- og binærfiler.

FTP bruker en klient-server-modell for å sende filer. FTP-klienten initierer forbindelsen til en FTP-server, forhandler om autentiseringsdetaljer, sender kommandoer til serveren og mottar svar fra serveren. Protokollen støtter også aktive og passive moduser for overføring av filer og filhåndteringsoppgaver som katalogoppføring og sletting.

Med FTP besvares hver kommando som sendes til serveren, med en numerisk svarkode. Kodene er ment å indikere statusen til kommandoen, slik at brukerne raskt kan avgjøre om handlingen som kommandoen ba om, var vellykket.

Behov for ftp-alternativ

Derfor trenger du et FTP-alternativ

I dag finnes det mange måter å overføre filer over Internett på, men FTP er fortsatt en av de mest brukte protokollene. Den er enkel, effektiv og grei å bruke. På mange måter er det en pålitelig protokoll for filoverføring.

FTP har imidlertid også sine ulemper. For det første, fordi FTP avslører så mye informasjon om hvilken fil som overføres og hvem som overfører den, har ikke protokollen noen innebygd måte å kryptere forbindelsen mellom klienten og serveren på. Dette betyr at FTP-trafikken er sårbar for pakkesniffing og andre angrep fordi den sendes i klartekst.

For det andre bruker FTP-protokollen et utdatert bruker-låsord-system for autentisering av brukere på serveren. Dette betyr at hvis brukernavnet og passordet ditt blir kompromittert, vil FTP-kontoen din bli hacket.

For det tredje er protokollen treg og ineffektiv sammenlignet med andre moderne protokoller som SFTP (SSH File Transfer Protocol). Den er rett og slett ikke laget for raske filoverføringer.

Til slutt har FTP ingen mulighet til å synkronisere mellom lokale og eksterne filer. Dette kan være et stort problem hvis du ønsker å laste opp filer automatisk fra én katalog på serveren til en annen uten å måtte starte prosessen manuelt.

Sikkert alternativ til FTP

Behovet for sikre filoverføringsprotokoller

FTP har mange problemer, og det er klart at hvis du vil unngå å kompromittere sikkerheten til filene og dataene dine, må du se deg om etter et sikkert alternativ. Det er mange grunner til at du bør vurdere å bruke et sikkert alternativ til FTP:

1. Unngå sniffing og sniffing-angrep

Fordi FTP-trafikken sendes i klartekst, er du som sagt sårbar for sniffing. Det betyr at hvis noen ønsker å få tilgang til filene eller dataene dine, kan de avlytte FTP-trafikken og få tilgang til brukernavn og passord. Hvis du bruker FTP uten noen form for kryptering, overføres trafikken i klartekst. Hvem som helst kan se den ved hjelp av en standard protokollanalysator.

2. Unngå hacking

Hvis brukernavnet og passordet ditt kommer på avveie, blir FTP-kontoen din hacket. Når legitimasjonen din er kompromittert, kan en angriper få tilgang til alle filer og kataloger på serveren din ved hjelp av FTP-protokollen. I noen tilfeller kan dette føre til uautoriserte endringer i filene og dataene dine. Dette er en stor sikkerhetsrisiko hvis du lagrer sensitiv informasjon på FTP-serveren.

3. Unngå ineffektive filoverføringer

Som vi nevnte ovenfor, er FTP-protokollen treg sammenlignet med andre moderne filoverføringsprotokoller. Det er ikke ideelt hvis du ønsker å sende filer raskt over Internett. Hvis en FTP-server blir forsinket på grunn av for mange brukere som laster opp filer samtidig, kan du bli blokkert fra å få tilgang til dine egne filer.

4. Unngå upålitelig filsynkronisering

Til slutt: FTP har ingen innebygd synkronisering mellom serveren og den lokale katalogen. Dette kan være et stort problem hvis du ønsker å oppdatere en katalog på serveren automatisk fra din lokale maskin. Med FTP kan du bare laste opp filer til serveren, ikke hente filer fra den.

Heldigvis finnes det mange måter å overføre filer sikkert over Internett på. Så hvis du er på utkikk etter en mer effektiv, sikker og pålitelig måte å overføre filer over Internett på enn FTP, hvilke alternativer har du da?

alternativer for ftp-erstatning

Fem alternativer til FTP

1. SFTP

SFTP, som er en forkortelse for SSH File Transfer Protocol, er et sikkert alternativ til FTP som bygger på SSH-protokollen. Det betyr at SFTP krypterer tilkoblingen, pålogginger og data for å holde prosessen sikker.

Det er ganske enkelt å bruke SFTP. Du kan bruke det via FTP-klienten din eller direkte på serveren ved hjelp av SFTP-spesifikke programmer som FileZilla, som du kan laste ned gratis.

SFTP har også sine ulemper. For det første er det ikke like utbredt som FTP. Det finnes noen FTP-klienter som støtter SFTP-tilkoblinger, men protokollen er fortsatt mindre utbredt enn FTP.

Det betyr også at støtten for SFTP ikke er like utbredt blant nettsteder, servere, rutere, svitsjer, brannmurer og andre enheter. Derfor er det noen FTP-klienter som ikke støtter SFTP-tilkoblinger.

2. FTPS

FTPS er en sikker FTP-protokoll. Den bygger på den eksisterende FTP-protokollen og legger til TLS/SSL-kryptering for å sikre forbindelsen mellom klienten og serveren.

FTPS bruker som standard port 990 til å kryptere FTP-trafikken mellom klienter og servere. Dette betyr at du kan bruke både SFTP og FTPS samtidig på samme server, men siden FTPS bruker port 990, er den fortsatt sårbar for brute-force-angrep.

3. AS2

AS2, som er en forkortelse for Application Exchange 2, er en proprietær protokoll utviklet av IBM. Den er ikke åpen kildekode, og IBM tar betalt for bruken av den.

AS2 er ikke like utbredt som andre sikre FTP-alternativer, men den har blitt brukt av mange organisasjoner over hele verden til å overføre sensitive data.

AS2 er komplekst og svært forskjellig fra FTP. Det er ikke enkelt å bruke utenfor IBM-programvaren, men det brukes i stor utstrekning av IBM-kunder over hele verden.

Ulempen med AS2 er at det ikke finnes noen standard, åpen kildekode-implementering av protokollen, noe som betyr at du må bruke IBM AS2 Toolbox for å bruke den på datamaskiner, servere, rutere, brannmurer og andre enheter.

4. HTTPS

HTTPS står for HyperText Transfer Protocol Secure. Det er en protokoll som bygger på HTTP-protokollen for å sikre nettrafikk via SSL/TLS.

Den brukes i stor utstrekning av nettsteder, nettlesere, servere, nettverksenheter og andre typer Internett-tilkoblede enheter.

HTTPS bruker port 443, som ofte er åpen på brannmurer, rutere og svitsjer. Dette gjør det enklere å overføre filer via HTTPS enn med andre protokoller som SFTP, FTPS og AS2.

HTTPS er en populær protokoll som brukes mye til alle typer dataoverføring, for eksempel til kommunikasjon eller filoverføring, med mulighet for å kryptere dataene for ekstra sikkerhet.

5. MFT

MFT er en annen proprietær protokoll utviklet av IBM. Den blir ofte sett på som et alternativ til AS2, men er ikke like utbredt blant IBMs kunder.

Du kan bruke MFT til sikker overføring av filer mellom servere, men det er ikke like utbredt som AS2. I likhet med AS2 finnes det ingen åpen kildekode-implementering av MFT.

Når det gjelder ulempene med MFT, støttes det ikke i like stor grad av nettverksenheter som brannmurer, rutere og svitsjer. Nettverksadministratorer må også konfigurere port 1433 på disse enhetene for å kunne bruke MFT-tilkoblinger.

Gavel

Konklusjon

Det finnes mange sikre alternativer til FTP. Men hver av dem har sine egne ulemper, noe som betyr at du må velge riktig alternativ for dine spesifikke behov. Du må gjøre grundig research før du velger et alternativ til FTP.

Hvis hovedmålet ditt er å overføre filer til eller fra serverne dine, kan HTTPS eller MFT være det riktige valget for deg. Men hvis du har behov for å overføre filer mellom servere, kan AS2 eller FTPS være det beste valget.

Hva du til slutt velger, vil også avhenge av budsjettet ditt, tilgjengeligheten av støtte for de ulike protokollene og hvor ofte du har behov for å overføre data. Når det er sagt, er det viktig å huske på at det ikke finnes noen sikre FTP-alternativer som løser alle sikkerhetsproblemer.

Uansett hvilket alternativ du velger, er det alltid best å sikre filene dine ved å kryptere dem før du overfører dem. Da er filene trygge på nettet, selv om noen skulle klare å snappe opp dataene.

Etter hvert som flere og flere bedrifter flytter til nettskyen, vil sikre filoverføringsprotokoller som SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS og andre bli enda mer utbredt. Dette vil gjøre det enklere for systemadministratorer, utviklere og bedrifter å overføre filer sikkert mellom servere.

Overfør filer av alle størrelser
Det sikre fildelingsalternativet til FTP
Ta en titt på våre betalte abonnementer

Trenger du mer informasjon om FTP? Du finner det i de andre artiklene våre.