Hvorfor e-post ikke er sikkert

Ace24. januar 2024
E-post er ikke sikkert

Vi har alle hørt skrekkhistoriene om e-postsikkerhet - fra hacket e-post til phishing - og det er lett å forstå hvorfor mange mener at e-post ikke er et sikkert kommunikasjonsmedium. Men når du graver dypere, vil du støte på flere problemer som underbygger hvorfor e-post ikke er sikkert.

Til tross for sikkerhetsproblemene er e-post, med over 4 milliarder brukere, fortsatt en av de mest populære kommunikasjonsmetodene i dag. Ifølge den årlige rapporten fra Radicati Group er det totale antallet e-poster som sendes og mottas daglig av bedrifter og privatpersoner, på over 319 milliarder i 2021 og forventes å øke til over 376 millioner innen utgangen av 2025.

Men er e-post virkelig så usikkert som enkelte opplysninger antyder? Svaret er både ja og nei. E-post er absolutt ikke like sikkert som andre kommunikasjonsmetoder, for eksempel private meldingsapper eller sikre e-posttjenester.

Men med litt forsiktighet og sunn fornuft kan e-post likevel være en relativt trygg måte å kommunisere på. Bare ikke bruk den til å sende konfidensielle filer.

Overfør opptil 5 GB gratis
Ingen påmelding nødvendig
Send store filer nå

Problemer med e-postsikkerhet

Det er flere grunner til at e-post ikke er like sikker som andre kommunikasjonsmetoder. For det første er e-post ikke kryptert, noe som betyr at all informasjon som sendes via e-post, ikke er beskyttet mot å bli fanget opp av tredjepartsangripere.

E-post er et "broadcast"-kommunikasjonsmedium, noe som betyr at all e-post som sendes til et stort antall mottakere, sannsynligvis vil bli lest av andre enn den tiltenkte mottakeren. Det er også svært enkelt for noen å opprette en falsk e-postkonto og utgi seg for å være en annen person, noe som kan brukes til svindel eller phishing.

Et annet problem med e-postsikkerhet er at det ofte er enkelt for angripere å sende falske e-poster (såkalte phishing-angrep) som ser ut til å komme fra en pålitelig kilde, for eksempel en venn eller kollega. Disse e-postene inneholder ofte lenker til ondsinnede nettsteder eller vedlegg som kan infisere datamaskinen din med skadevare.

I tillegg er mange e-postservere usikre, noe som betyr at e-postmeldingene dine lett kan fanges opp og leses av tredjepartsangripere. Dette gjelder spesielt for offentlige e-postservere som Gmail, Yahoo! Mail og Hotmail. Det er også verdt å merke seg at e-postleverandører kan få (og får) tilgang til e-postene dine for å levere målrettede annonser.

For å oppsummere er farene ved e-post følgende:

  • E-post er ikke kryptert, så all informasjon som sendes via e-post, er ikke beskyttet mot å bli fanget opp av tredjepartsangripere.
  • E-post er et "broadcast"-kommunikasjonsmedium, noe som betyr at all e-post som sendes til et stort antall mottakere, sannsynligvis vil bli lest av andre enn den tiltenkte mottakeren.
  • Det er svært enkelt for noen å opprette en falsk e-postkonto og utgi seg for å være en annen person, noe som kan brukes til svindel eller phishing.
  • E-postmeldinger kan lett fanges opp og leses av tredjepartsangripere.
  • E-postleverandøren din kan få tilgang til e-postmeldingene dine for å levere målrettede annonser.
Ikke send konfidensielle filer via e-post

Hva du ikke bør sende via e-post

Det er en rekke ting du ikke bør sende via e-post, fordi de anses som høyrisiko. Det kan være litt vanskelig å vite hva dette er, ettersom grensen mellom hva som anses som høyrisiko og hva som ikke anses som høyrisiko, varierer avhengig av konteksten.

E-post er ikke en sikker måte å sende sensitiv informasjon på, for eksempel passord, kredittkortnummer eller bankkontoopplysninger. Hvis du må sende konfidensiell informasjon, bør du bruke en sikker meldingsapp eller en kryptert e-posttjeneste.

Du bør unngå å sende høyoppløselige bilder eller store filer via e-post, da disse lett kan fanges opp og stjeles av tredjepartsangripere. Det er også en god idé å unngå å sende sensitiv informasjon via e-postvedlegg, da disse lett kan åpnes av andre enn den tiltenkte mottakeren.

Det er heller ikke lurt å dele personlig eller økonomisk informasjon via e-post, da denne informasjonen lett kan stjeles av svindlere og identitetstyver. Du bør også være forsiktig med å klikke på lenker eller laste ned vedlegg fra ukjente e-postadresser, da disse ofte kan inneholde skadelig programvare eller virus.

Du bør også unngå å bruke e-post til å kommunisere med personer du ikke kjenner. E-post er ikke en sikker måte å kommunisere med fremmede på, ettersom det er lett for svindlere og phishere å sende falske e-poster som ser ut til å komme fra en pålitelig kilde.

Hvis du setter deg inn i farene ved e-post og tar noen enkle forholdsregler, kan du redusere risikoen for at e-postene dine blir fanget opp eller kompromittert. Så neste gang du skal til å trykke på "send", bør du stoppe opp og spørre deg selv: Er denne e-posten virkelig sikker?

Sikker kommunikasjon

Sikre alternativer for å sende konfidensielle dokumenter

Det er ikke sikkert å sende konfidensielle dokumenter via e-post, ettersom informasjonen lett kan fanges opp og leses av tredjepartsangripere. Du bør aldri sende konfidensielle dokumenter via e-post, da de lett kan bli stjålet av svindlere og identitetstyver.

Hvis du har behov for å sende konfidensielle dokumenter, finnes det en rekke sikre alternativer til e-post. La oss ta en titt på noen av dem.

Kommunikasjonsapper

1. Apper for private meldinger

Apper for private meldinger, som WhatsApp, Facebook Messenger og Signal, er en fin måte å kommunisere sikkert med venner og kolleger på. Disse appene bruker ende-til-ende-kryptering, noe som betyr at meldingene dine er krypterte og bare kan leses av den tiltenkte mottakeren.

Fordeler

Ulemper

Meldingene er krypterte og kan ikke leses av tredjepartsangripere.Ikke alle apper tilbyr ende-til-ende-kryptering
Mange apper tilbyr et høyt nivå av sikkerhet og personvern.Noen apper er ikke like sikre som andre
Filstørrelsesbegrensninger betyr at du ikke kan sende store filer.
E-post

2. Sikre e-posttjenester

Sikre e-posttjenester, som ProtonMail og Tutanota, tilbyr et høyt nivå av sikkerhet og personvern. Disse tjenestene bruker ende-til-ende-kryptering, noe som betyr at meldingene dine er krypterte og bare kan leses av den tiltenkte mottakeren.

Fordeler

Ulemper

Meldingene er krypterte og kan ikke leses av tredjepartsangripere.Ikke alle apper tilbyr ende-til-ende-kryptering
Mange apper tilbyr et høyt nivå av sikkerhet og personvern.Noen apper er ikke like sikre som andre
Størrelsesbegrensninger for filvedlegg betyr at du ikke kan sende store filer.
Kryptering

3. Programmer for filkryptering

Filkrypteringsprogrammer som VeraCrypt og BitLocker er en god måte å lagre sensitive filer på. Disse programmene bruker sterke krypteringsalgoritmer, noe som betyr at filene dine er beskyttet mot tredjepartsangrep.

Fordeler

Ulemper

Filene er krypterte og kan ikke leses av tredjepartsangripere.Programmene er kanskje ikke tilgjengelige på alle plattformer
Programmene er enkle å bruke hvis man er teknisk kompetentFilkrypteringsprogrammer kan være kompliserte og vanskelige å bruke for noen mennesker.
USB-penn

4. USB-minnepinner

USB-minnepinner er en god måte å lagre sensitive filer på. USB-minner kan krypteres, noe som betyr at filene dine er beskyttet mot tredjepartsangrep.

Fordeler

Ulemper

USB-minnepinner er bærbare og kan tas med deg uansett hvor du gårUSB-minnepinner kan mistes eller stjeles
USB-minnepinner er enkle å brukeIkke alle USB-minner er krypterte
USB-minner har vanligvis relativt liten lagringskapasitet
Filemail - sikker løsning for fildeling

5. Skylagringstjenester

Skylagringstjenester som iCloud, Google Drive og DropBox er en god måte å lagre filene dine på en sikker måte. Disse tjenestene bruker sterke krypteringsalgoritmer, noe som betyr at filene dine er beskyttet mot tredjepartsangrep.

Fordeler

Ulemper

Filene er krypterte og kan ikke leses av tredjepartsangripere.Ikke alle tjenester tilbyr ende-til-ende-kryptering
Mange tjenester tilbyr et høyt nivå av sikkerhet og personvernNoen tjenester er ikke like sikre som andre
Trenger et betalt abonnement for å sende svært store filer
Nettverk

6. Nettverkstilknyttet lagring (NAS)

Nettverkstilkoblet lagring (NAS) er en god måte å lagre filene dine på en sikker måte. NAS-enheter ligner på USB-minnepinner, men har en rekke fordeler, for eksempel muligheten til å dele filer med andre brukere og sikkerhetskopiere filene dine.

Fordeler

Ulemper

Filene er krypterte og kan ikke leses av tredjepartsangripere.NAS-enheter kan bli mistet eller stjålet
NAS-enheter er bærbare og kan tas med deg uansett hvor du erIkke alle NAS-enheter er krypterte
NAS-enheter er enkle å bruke

Konklusjon

E-post er ikke en sikker måte å sende konfidensielle dokumenter på. Det er ikke alltid like enkelt å sende konfidensielle dokumenter via e-post, og det er en risiko for at dokumentene kan leses av tredjepartsangripere. Hvis du kjenner til de ulike sikre alternativene til e-post, kan du beskytte de konfidensielle dokumentene dine.

Hvis du har behov for å sende konfidensielle dokumenter, finnes det en rekke sikre alternativer til e-post. Det er viktig å gjøre grundige undersøkelser før du velger riktig alternativ for deg. Sørg for å velge en tjeneste som er sikker og tilbyr et høyt personvernnivå.

Del konfidensielle dokumenter på en sikker måte
Send store filer av alle størrelser og typer
Ta en titt på våre betalte abonnementer

Flere alternativer for sikre fildelingsmetoder