Måter å sikkerhetskopiere datafiler på

Ace24. januar 2024
måter å sikkerhetskopiere datafiler på

De fleste enkeltpersoner og organisasjoner er klar over hvor viktig sikkerhetskopiering og gjenoppretting er for å beskytte digitale ressurser mot sletting, korrupsjon, virus og andre farer. Derfor anses sikkerhetskopiering som den siste forsvarslinjen. Det finnes flere måter å sikkerhetskopiere datafiler på, og vi skal se nærmere på disse.

Send opptil 5 GB gratis
Ingen påmelding nødvendig
Send store filer nå
Sikkerhetskopiering av data

Innledning: Hva er sikkerhetskopiering av filer?

En filsikkerhetskopi beskytter mot betydelig tap av data på grunn av ulykker eller menneskelige feil. Backup skriver sikkerhetskopier av filsystemet i filformatet backup, mens restore leser sikkerhetskopier av filsystemet ved hjelp av ulike kommandoer.

Sikkerhetskopiering av filer innebærer at du lagrer kopier av viktige system- og personopplysninger på en harddisk, en ekstern sikkerhetskopi eller en minnepinne. Det er viktig å ta sikkerhetskopier av dataene dine som en del av det rutinemessige vedlikeholdet av datamaskinen for å sikre informasjonen din i tilfelle systemfeil eller filskade.

Det finnes en rekke alternativer for sikkerhetskopiering og lagring av data og digitale filer. Vi har sett på de mest populære datalagringsenhetene som brukes av privatpersoner til sikkerhetskopiering og arkivering, med tanke på at alle har ulike behov og at det ikke finnes noe alternativ som passer for alle.

Digitale medier er ofte sikkerhetskopiert

Typer av ting folk ønsker å sikkerhetskopiere

Generelt sett er filer som du har generert, den typen filer du bør ta sikkerhetskopi av. Som du vet, er tap av data noe som skjer med jevne mellomrom. Det er mulig at harddisken din blir skadet på et eller annet tidspunkt. Filer kan også gå tapt på grunn av virusinfeksjon, ransomware-angrep, Windows-oppdatering, strømbrudd og andre faktorer. Derfor er sikkerhetskopiering av filer avgjørende for å forhindre tap av data.

Ulike prosjekter

Hvis du driver med kreativt arbeid, for eksempel programmering, videoredigering eller fotografering, bør du sørge for å sikkerhetskopiere dataene dine, spesielt hvis du jobber med et pågående prosjekt.

Nedlastinger

Som standard lagres nedlastede filer i datamaskinens nedlastingsmappe. De fleste nettlesere og mange programmer for nedlasting av media velger denne mappen som standardplassering for nedlastinger.

Selv om det kan være lurt å slette store nedlastinger du ikke lenger vil ha, er det en god idé å ta en sikkerhetskopi av denne mappen for sikkerhets skyld. Hvis du har en programvareinstallasjon eller en PDF-fil som du lastet ned for flere måneder siden, vet du aldri når du kan få bruk for den.

Applikasjoner

Det kan også være lurt å ta en sikkerhetskopi av alle appene dine. Det gjør det enklere å installere dem på nytt i en katastrofesituasjon. Vi anbefaler derfor at du legger alle nye applikasjoner du laster ned og installerer fra Internett, i en egen mappe som automatisk sikkerhetskopieres som en del av den vanlige sikkerhetskopieringen.

Favoritter eller bokmerker i nettleseren din

Plasseringen av bokmerkene dine (også kalt favoritter) kan variere avhengig av hvilken nettleser du bruker. Internet Explorer kan for eksempel lagre bokmerkene dine i mappen Favoritter i brukerkontomappen hvis du bruker Windows. Andre nettlesere, for eksempel Google Chrome og Firefox, har en synkroniseringsfunksjon som lar deg synkronisere nettleserens innstillinger (inkludert bokmerker) på tvers av ulike enheter.

sikkerhetskopiere til en ekstern enhet

Manuell sikkerhetskopiering

Med manuell sikkerhetskopiering må du starte sikkerhetskopieringsprosessen hver gang du ønsker å sikkerhetskopiere dataene dine. Det er for deg som ønsker å ta kontroll over din egen skjebne. Det vil si at du tar en manuell sikkerhetskopi av nettstedet ditt når du mener det er nødvendig.

Du må selv bestemme hvilke filer du vil sikkerhetskopiere, hvor du vil at de skal sikkerhetskopieres og hvor ofte du vil at de skal lagres. Det krever tid som du kanskje ikke har.

De nøyaktige instruksjonene og metodene for sikkerhetskopiering av nettstedet kan variere avhengig av hvilken tjeneste du velger. En annen metode for manuell sikkerhetskopiering er å laste ned og lage sikkerhetskopier av alle filer og data manuelt.

Automatisering

Automatisk sikkerhetskopiering

Automatisk sikkerhetskopiering er en form for sikkerhetskopieringsparadigme der data sikkerhetskopieres og lagres fra et lokalt nettverk/system til et sikkerhetskopieringsanlegg med liten eller ingen menneskelig involvering. Automatisering av sikkerhetskopieringsprosessen eliminerer tid og kompleksitet forbundet med manuell sikkerhetskopiering av en datamaskin, et nettverk eller et IT-miljø.

Siden tid er en av de mest verdifulle ressursene vi har i dag, er det verdt å merke seg at automatiserte sikkerhetskopier er tidsbesparende. Det er ikke nødvendig med mer enn å planlegge kalenderen på forhånd én gang; systemet tar seg av alt annet for deg!

Dessuten er sikkerhet like viktig som hurtighet når det gjelder nettbaserte transaksjoner. Leverandøren du velger til å ta automatiske sikkerhetskopier, er ansvarlig for å ivareta sikkerheten til de sikkerhetskopierte dataene: Dette inkluderer å beskytte nettstedet ditt mot potensielle hackerangrep, programvarefeil og annen utnyttelse av sikkerhetshull.

lagringsenhet

Metode 1: Ekstern fysisk lagringsenhet

Enklere enn dette kan det ikke bli: Koble en ekstern lagringsenhet til datamaskinen og sett i gang. Det finnes naturligvis stasjoner i mange forskjellige former, størrelser og kombinasjoner. En enkel stasjon koster ikke mye, men den gjør ikke annet enn å sitte og vente på at du skal gjøre jobben. Nesten alle harddisker bruker i dag høyhastighets USB-A 3.0- eller USB-C-grensesnitt.

Eksterne harddisker, SD-kort og minnepinner er alle eksempler på fysisk lagring. Denne typen lagringsenheter gjør det mulig for brukerne å se filene sine uten internettforbindelse og å overføre data ved fysisk å levere filene til en overordnet eller et familiemedlem, slik at ingen andre kan blande seg inn i dataene.

Problemet med eksterne enheter er imidlertid at de kan bli utsatt for fysiske skader eller komme på avveie.

Kloning av diskavbildninger

Metode 2: Kloning av diskbilder

Kloning av harddisken eller bestemte partisjoner på harddisken er en vanlig måte å sikkerhetskopiere datamaskinen på. Dette genererer en identisk, ukomprimert klone av hele harddisken eller partisjonene på harddisken.

Et image er en kopi av alle dataene dine - alle filer og mapper, samt applikasjonene og systemfilene - og skapes ved å ta et øyeblikksbilde av harddisken på et bestemt tidspunkt. Når en klone eller et image brukes til gjenoppretting, overskrives det nåværende rammeverket, og harddisken går tilbake til den tilstanden den var i på tidspunktet for sikkerhetskopieringen eller kloningen.

Det faktum at diskkloner er ukomprimerte, betyr at de kan kopieres øyeblikkelig til en backup-disk eller skyen, slik at du alltid har en oppdatert, identisk kopi av dataene dine.

Når det gjelder sikkerhetskopiering, er kloning nyttig for rask gjenoppretting, men avbildning gir deg flere muligheter for sikkerhetskopiering. Ved å ta en inkrementell sikkerhetskopi kan du bevare flere bilder uten å bekymre deg for at det tar opp mye ekstra plass.

Når du blir utsatt for løsepengevirus eller en annen datakatastrofe og må gjenopprette systemet til et tidligere diskimage, er dette svært viktig å huske på.

Filemail-app for filoverføring

Metode 3: Bruk av nettskybaserte løsninger

I dag kan vi trygt si at vi lever i skyens tidsalder. Sikkerhetskopiering på nettet, som tidligere ble ansett som en spesialtjeneste, er nå standard praksis for viktig informasjon. Det har blitt en av de mest effektive måtene å sikkerhetskopiere datafilene dine på!

Sikkerhetskopiering i skyen, også kalt nettbasert sikkerhetskopiering eller ekstern sikkerhetskopiering, er en teknikk for å overføre en kopi av en fysisk eller virtuell fil eller database til en sekundær, ekstern destinasjon for oppbevaring i tilfelle utstyrsfeil eller en naturkatastrofe.

Den sekundære serveren og datalagringsstrukturen hostes vanligvis av en tredjeparts tjenesteleverandør, som tar betalt av backup-kunden basert på hvor mye lagringsplass eller kapasitet som brukes, hvor mye data som overføres, antall kunder, antall servere eller antall ganger data gjøres tilgjengelig.

Du kan velge mellom synkroniseringsprogramvare som automatisk sikkerhetskopierer filene dine til skyen, eller du kan gjøre det manuelt.

Synkroniseringsprogramvaren, som er uunnværlig for alle som bruker mer enn én datamaskin eller enhet, garanterer at du beholder de samme filene på alle datamaskinene dine. I tillegg er de som regel også tilgjengelige fra mobile enheter.

Når du endrer en fil, overføres endringen automatisk til alle de andre PC-ene som er koblet til kontoen, også de som kjører forskjellige operativsystemer. Det er redundans på sitt beste.

Til syvende og sist gjør skylagring det mulig for brukerne å dele og få tilgang til data fra hvor som helst i verden, uten å måtte oppsøke de lokale lagringssystemene. I det store og hele lagrer skylagring informasjon på eksterne servere, hvorfra den kan fjernvedlikeholdes og fjernstyres, samt sikkerhetskopieres og hentes ut.

Overfør filer av alle størrelser
Rask og sikker filoverføring
Ta en titt på våre betalte abonnementer

Se flere artikler om datalagring