Skúmanie protokolu prenos súborov

Ace18. januára 2024
Miestnosť plná serverov

Prenosy súborov sú základným stavebným kameňom internetu. V každej minúte každého dňa používatelia internetu sťahujú súbory a šíria ich po celom virtuálnom svete. Protokol FTP (File Transfer Protocol) existuje už viac ako štyri desaťročia a za ten čas sa výrazne zlepšil, pokiaľ ide o štandardy šifrovania a funkcie prenosu súborov.

FTP siaha až do prvých dní sietí, dokonca predchádzal zrodu súčasných sietí založených na internetovom protokole (IP) TCP (Transmission Control Protocol) na začiatku 80. rokov 20. storočia.

Tento článok sa bude zaoberať množstvom aspektov týkajúcich sa FTP, ako sú funkcie, výhody a nevýhody, a zároveň predstaví FileMail ako vhodnú alternatívu.

Zdieľanie až 5 GB zadarmo
Nevyžaduje sa registrácia
Odoslať veľké súbory teraz
čo je ftp

Čo je protokol FTP (File Transfer Protocol)?

Protokol FTP (File Transfer Protocol) predstavuje štandardný komunikačný protokol na prenos počítačových súborov zo servera na klienta prostredníctvom počítačovej siete. FTP je protokol typu klient-server, ktorý využíva odlišné riadiace a dátové spojenia medzi klientom a serverom.

FTP je sieťový protokol klient-server, ktorý umožňuje používateľom sťahovať webové stránky, údaje a aplikácie z iných služieb. Keď chce používateľ stiahnuť údaje do svojho počítača, urobí to pomocou protokolu FTP.

Okrem toho protokol FTP nie je šifrovaný. Na overovanie používa používateľov a heslá v jasnom texte, čo spôsobuje, že prenosy údajov prostredníctvom FTP sú náchylné na odpočúvanie, vydávanie sa za iných používateľov a iné útoky.

ftp na zdieľanie súborov

Ako funguje FTP?

Protokol prenosu súborov funguje na princípe klient-server, pričom funkciu prenosu súborov vykonáva server FTP a klient FTP. Na začatie spojenia FTP je potrebné, aby dve strany vytvorili a vzájomne komunikovali v určitej sieti. Hoci používateľ musí mať oprávnenie poskytnúť poverenia serveru FTP, niektoré verejné servery FTP nepotrebujú, aby používatelia poskytovali heslá na prístup k súborom.

Server FTP sa nastaví v sieti a určené miesto na ukladanie súborov (priečinok/systém) sa definuje ako spoločné miesto na ukladanie údajov, ktoré sa majú zdieľať. Koncoví používatelia sa k tomuto súborovému serveru pripájajú pomocou protokolu FTP, aby mohli prenášať súbory do svojho miestneho priečinka/systému.

FTP potrebuje na fungovanie sieť TCP/IP a použitie jedného alebo viacerých klientov FTP. Klient FTP slúži ako komunikačný agent medzi klientom a serverom, ktorý sťahuje a odosiela súbory. Klient FTP v podstate iniciuje spojenia so serverom FTP. Server FTP spustí postup prenosu súborov po prijatí požiadavky klienta na odoslanie alebo stiahnutie súboru.

Vždy, keď používateľ narazí na problém, musí vytvoriť príkazový kanál a dátový kanál. Po nakonfigurovaní oboch kanálov dá pasívny režim serveru pokyn, aby počúval spojenia namiesto toho, aby sa pokúšal o opätovné spojenie s používateľmi.

zdieľanie medzi zariadeniami

Na čo sa používa FTP?

Platformy, ktoré naďalej podporujú sťahovanie a prenosy pomocou FTP, tak robia väčšinou zo zvyku, a aj to je čoraz menej rozšírené.

FTP je neformálny prístup, ktorý umožňuje zoznámiť nováčikov s internetovými protokolmi pred prechodom na zložitejšie verzie, čo z neho robí vynikajúci začiatočnícky nástroj. Niektorí jednotlivci vytvárajú súborové systémy FTP z nostalgie alebo len tak pre zábavu. Prenos obrovského množstva serverových súborov v rámci organizácie: Niektorí IT profesionáli môžu používať FTP pri prenose serverových súborov v rámci uzavretého systému.

Okrem toho sa FTP vo veľkej miere používa v oblasti architektúry, inžinierstva a stavebníctva (AEC) na výmenu architektonických schém a komponentov. Ideálnou metódou na odosielanie obrovských súborov, ako sú schémy CAD alebo SketchUp, ktoré sa často používajú v oblasti AEC, je server FTP.

Stavebníctvo a príbuzné odvetvia, ktoré pracujú so schémami CAD a podobnými formátmi súborov, sú často závislé od FTP kvôli rýchlosti prenosu súborov.

Klienti FTP

Každý klient FTP má jedinečné možnosti, ktoré umožňujú používateľom prispôsobiť si procesy nahrávania a sťahovania. Medzi ďalšie funkcie, ktoré je potrebné hľadať v klientovi FTP, patrí overovanie verejným kľúčom, kontrola úrovne kompresie súborov a nástroje na vyhľadávanie na serveri pomocou masiek súborov.

odomknuté

Problémy s bezpečnosťou FTP

FTP je ako metóda prenosu údajov celkovo nezabezpečený. Pri odosielaní súboru prostredníctvom tohto protokolu sa údaje, prihlasovacie meno a heslo vymieňajú v otvorenom texte, čo znamená, že hacker môže tieto informácie ľahko získať. Ak chcete zaručiť bezpečnosť svojich údajov, musíte použiť vylepšenú verziu protokolu FTP, napríklad FTPS alebo SFTP.

Protokol FTP siaha do obdobia, keď kybernetická bezpečnosť bola len špekulatívnou témou. To znamená, že prenosy FTP nie sú zabezpečené, takže je pomerne jednoduché zachytiť údaje pre kohokoľvek, kto dokáže odpočúvať pakety.

Ak hackeri dokážu zachytiť prenos FTP, šifrovanie im nebude brániť v prístupe k obsahu alebo jeho úprave. Aj keď využívate cloudové úložisko FTP, údaje môžu byť zachytené a zneužité, ak je systém poskytovateľa služby hacknutý.

V dôsledku toho sú údaje doručené cez FTP ideálnym cieľom pre spoofing, sniffer, brute force a iné typy útokov. Hacker môže skontrolovať transakciu FTP a pokúsiť sa zaútočiť na jej slabé miesta pomocou základného skenovania portov.

hacker

Nevýhody FTP

Náročné využitie

Povedať, že FTP je nedostupné, je slabé slovo. Rozhranie je desivé a príliš náročné. Na prvý pohľad (a niekoľko ďalších pohľadov) sa zdá, že je to niečo, čo by mohol pochopiť len IT špecialista. To je značná nevýhoda, pretože na jeho správne fungovanie je potrebné zaškolenie vašich zamestnancov aj zákazníkov.

Nie každý predajca je rovnaký

Podniky sa rozhodujú pre hostiteľské riešenia FTP spravované dodávateľmi, aby vyriešili problém bezpečnostných zraniteľností. Bohužiaľ, nie všetci dodávatelia prešli potrebnými bezpečnostnými testami, čo sťažuje hľadanie toho správneho. Každý konkurent poskytuje jedinečný súbor funkcií a mnohým z nich chýbajú kritické oblasti, ako sú obmedzenia prístupu, bezpečnosť, použiteľnosť a cenové alternatívy.

Šifrovanie nie je samozrejmosťou

Hoci je možné nájsť poskytovateľa, ktorý poskytuje šifrovanie údajov, mnohí ho neposkytujú. FTP neobsahuje šifrovanie, čo vysvetľuje, prečo sa prenášané údaje tak ľahko zachytia. Okrem toho pri skúmaní služby FTP zistíte, že šifrovanie nie je vždy dané alebo vynucované.

FTP môže byť napadnuté

Ak si vyberiete nesprávneho poskytovateľa, riskujete, že vám zostane riešenie FTP, ktoré nezabezpečuje vaše údaje, čím sa otvoríte stratégiám hackerov, ako sú útoky hrubou silou alebo spoofing. Hackeri využívajú útoky hrubou silou, aby sa dostali do vášho systému rýchlym prechádzaním tisícov kombinácií prihlasovacích mien a hesiel. FTP je náchylné na útoky spoofing, pri ktorých sa hacker vydáva za skutočného používateľa alebo zariadenie v sieti.

Dodržiavanie predpisov je problém

Okrem toho by ste pri odosielaní údajov prostredníctvom protokolu FTP mali zvážiť súlad s predpismi. Samotné FTP alebo prostredníctvom nezabezpečeného poskytovateľa FTP môže vašu firmu vystaviť obvineniam z nedodržiavania predpisov. Nedostatočné šifrovanie je významným faktorom, ktorý prispieva k nedodržiavaniu predpisov, a preto musíte nájsť riešenie, ktoré vyhovuje vašim požiadavkám na dodržiavanie predpisov.

Monitorovanie činnosti je zložité

FTP neposkytuje auditné záznamy, čo sťažuje vystopovanie zdroja úniku alebo monitorovanie priebehu projektu. V dôsledku toho, ak dôjde k nesprávnemu zaobchádzaniu so súbormi alebo k porušeniu ochrany údajov, môžete mať ťažkosti so sledovaním zdroja problému. Mnohí klienti FTP nemajú potrebné obmedzenia prístupu, ktoré by zaručili, že vaši zamestnanci budú dodržiavať osvedčené postupy zdieľania súborov.

výhody ftp

Výhody FTP

Súbežne možno prenášať viacero adresárov súborov

FTP je vynikajúcou alternatívou, ak vaša spoločnosť chce, aby ste si naraz vymieňali veľké objemy údajov (myslite na terabajty, nie megabajty). Inžinieri, architekti a grafici majú často obrovské súbory, ktoré sú príliš veľké na posielanie e-mailom a príliš pomalé na zdieľanie pomocou protokolu HTTPS. FTP v týchto prípadoch poskytuje významnú výhodu, pretože umožňuje rýchlejší prenos obrovských súborov.

Nikdy nestratíte prehľad o priebehu prenosu súborov

Je to výhodné, pretože sa nemusíte obávať straty priebehu prenosu, ak pri používaní protokolu FTP stratíte pripojenie k sieti. Ak stratíte pripojenie alebo potrebujete reštartovať počítač, nebudete musieť začínať znova. Môžete pokračovať tam, kde ste skončili. Keď sa sieť stane prístupnou, FTP sa okamžite znovu pripojí a bude pokračovať tam, kde skončilo.

Zdieľanie súborov prostredníctvom služby Filemail

Filemail: Životaschopná alternatíva k FTP

Napriek tomu existujú aj životaschopné alternatívy, ktoré prekonávajú problémy, ktoré predstavuje FTP, a prinášajú ďalšie funkcie a výhody. Filemail je webová platforma, ktorá umožňuje odosielanie a prijímanie obrovských súborov akejkoľvek veľkosti pomocou rôznych aplikácií a služieb.

Ide o bezplatnú službu, ktorá je dostupná komukoľvek. Základný princíp je jednoduchý: vyberte súbor, vyplňte e-mailovú adresu príjemcu a kliknite na tlačidlo "odoslať". Príjemca dostane odkaz na váš súbor a stiahne si ho.

Filemail prekonáva bezpečnostné slabiny FTP, pretože môžete určiť obdobie dostupnosti a ochranu heslom pre prenos súboru, čo ho robí bezpečnejším. Obsahuje aj bezpečnostné opatrenia, vďaka ktorým je prenos súborov bezpečnejší a nemá obdobu FTP.

Dve sady firewallov chránia vaše servery a prístup k údajom je udržiavaný priamo prostredníctvom prístupu do systému Windows. Na disku sú názvy súborov zašifrované a samotný objem údajov na serveroch prakticky sťažuje načítanie a dešifrovanie údajov z pevných diskov.

Zdieľanie súborov akejkoľvek veľkosti
Bezpečná alternatíva k FTP
Pozrite si naše platené plány

Hľadáte alternatívy k FTP? Potom si pozrite náš článok nižšie.