5 najboljših alternativ FTP za varen prenos datotek

Protokol za prenos datotek je eden najpogostejših protokolov, ki se danes uporabljajo za prenos datotek prek interneta. FTP se je velikokrat izkazal za preprostega, učinkovitega in zanesljivega. Vendar pa se včasih zgodi, da FTP ni najboljša rešitev. Kadar so najpomembnejši varnost, hitrost ali samo celovitost podatkov, je treba razmisliti o alternativi FTP. V tem članku bomo predstavili pet alternativ FTP, ki ponujajo varnejše načine izmenjave datotek prek interneta.

Brezplačno prenesite do 5 GB

Registracija ni potrebna

spraševanje

Kaj je FTP?

FTP je protokol, ki uporabnikom omogoča nalaganje in prenašanje datotek prek interneta. Prvič je bil razvit leta 1971, tako da je eden prvih protokolov, ki so se uporabljali za prenos datotek prek interneta.
Protokol se je na sceni pojavil z velikim razmahom, saj je omogočal prenos datotek z impresivno hitrostjo 1,1 milijona bitov na sekundo. Sprva je bilo na ta način mogoče prenašati le besedilne datoteke, kmalu pa so uporabniki lahko pošiljali in prenašali tako besedilne kot binarne datoteke.
FTP za pošiljanje datotek uporablja model odjemalec-strežnik. Odjemalec FTP vzpostavi povezavo s strežnikom FTP, se pogaja o podrobnostih preverjanja pristnosti, pošilja ukaze strežniku in od njega prejema odgovore. Protokol podpira tudi aktivni in pasivni način za prenos datotek in naloge upravljanja datotek, kot sta izpisovanje in brisanje imenikov.
Pri protokolu FTP se na vsak ukaz, poslan strežniku, odgovori s številčno odzivno kodo. Kode so namenjene označevanju stanja ukaza, tako da lahko uporabniki hitro ugotovijo, ali je bilo dejanje, zahtevano z ukazom, uspešno.
potreba po alternativi ftp

Zakaj potrebujete alternativo FTP

Danes obstaja veliko načinov prenosa datotek prek interneta, vendar je FTP še vedno eden najpogosteje uporabljenih protokolov. Je preprost, učinkovit in enostaven za uporabo. V mnogih pogledih je zanesljiv protokol za prenos datotek.
Vendar ima FTP tudi svoje slabosti. Prvič, ker protokol FTP razkriva toliko informacij o tem, katera datoteka se prenaša in kdo jo prenaša, ne ponuja nobenega vgrajenega načina za šifriranje povezave med odjemalcem in strežnikom. To pomeni, da je promet FTP ranljiv za prestrezanje paketov in druge napade, saj se pošilja v navadnem besedilu.
Drugič, protokol FTP uporablja zastarelo shemo uporabniškega gesla za preverjanje pristnosti uporabnikov v strežniku. To pomeni, da če sta vaše uporabniško ime in geslo ogrožena, bo vdrt tudi vaš račun FTP.
Tretjič, protokol je počasen in neučinkovit v primerjavi z drugimi sodobnimi protokoli, kot je SFTP (SSH File Transfer Protocol). Preprosto ni narejen za hiter prenos datotek.
FTP ne omogoča sinhronizacije med lokalnimi in oddaljenimi datotekami. To je lahko velika težava, če iščete način za samodejno nalaganje datotek iz enega imenika v strežniku v drugega, ne da bi postopek sprožili ročno.
varna alternativa ftp

Potreba po varnih protokolih za prenos datotek

Zaradi številnih težav protokola FTP je jasno, da morate poiskati varno alternativo, če se želite izogniti ogrožanju varnosti svojih datotek in podatkov. Obstaja veliko razlogov, zakaj bi morali razmisliti o uporabi varne alternative FTP:

1. Izogibajte se napadom na vohljanje in vohljanje

Kot smo povedali zgoraj, je promet FTP poslan v obliki navadnega besedila, zato ste izpostavljeni vohunjenju. To pomeni, da lahko nekdo, ki želi dostopati do vaših datotek ali podatkov, prestreže vaš promet FTP in pridobi dostop do vašega uporabniškega imena in gesla. Če uporabljate FTP brez kakršne koli vrste šifriranja, se vaš promet prenaša v navadnem besedilu. Vsakdo si ga lahko ogleda s standardnim analizatorjem protokolov.

2. Izogibanje vdoru

Če sta uporabniško ime in geslo ogrožena, bo prišlo do vdora v vaš račun FTP. Ko so vaše poverilnice ogrožene, lahko napadalec prek protokola FTP pridobi dostop do vseh datotek in imenikov v strežniku. V nekaterih primerih lahko to povzroči nepooblaščene spremembe vaših datotek in podatkov. To je veliko varnostno tveganje, če v strežniku FTP hranite občutljive podatke.

3. Izogibajte se neučinkovitim prenosom datotek

Kot smo že omenili, je protokol FTP v primerjavi z drugimi sodobnimi protokoli za prenos datotek počasen. Ni idealen, če želite hitro pošiljati datoteke prek interneta. Če strežnik FTP zamuja zaradi prevelikega števila uporabnikov, ki hkrati pošiljajo datoteke, se vam lahko dostop do lastnih datotek onemogoči.

4. Izogibanje nezanesljivi sinhronizaciji datotek

FTP ne omogoča nobene vgrajene sinhronizacije med strežnikom in lokalnim imenikom. To je lahko velika težava, če želite samodejno posodobiti imenik v strežniku iz lokalnega računalnika. FTP vam omogoča le prenos datotek v strežnik, ne pa tudi prenosa datotek iz strežnika.
Na srečo obstaja veliko načinov varnega prenosa datotek prek interneta. Če iščete učinkovitejši, varnejši in zanesljivejši način prenosa datotek prek interneta, kot ga ponuja FTP, kakšne so vaše možnosti?
možnosti

Pet alternativ za FTP

1. SFTP

SFTP, kratica za SSH File Transfer Protocol, je varna alternativa protokolu FTP, ki temelji na protokolu SSH. To pomeni, da SFTP šifrira vašo povezavo, prijave in podatke, da je postopek varen.
Uporaba protokola SFTP je precej preprosta. Uporabljate ga lahko prek odjemalca FTP ali neposredno v strežniku z uporabo aplikacij za SFTP, kot je FileZilla, ki jo lahko prenesete brezplačno.
SFTP ima tudi svoje pomanjkljivosti. Prvič, ni tako razširjen kot FTP. Nekateri odjemalci FTP podpirajo povezave SFTP, vendar je protokol še vedno manj razširjen kot FTP.
To tudi pomeni, da podpora za SFTP ni tako razširjena med spletnimi mesti, strežniki, usmerjevalniki, stikali, požarnimi zidovi in drugimi napravami. Zato nekateri odjemalci FTP ne podpirajo povezav SFTP.

2. FTPS

FTPS je varen protokol FTP. Zgrajen je na obstoječem protokolu FTP in dodaja šifriranje TLS/SSL za zaščito povezave med odjemalcem in strežnikom.
V ta namen FTPS za šifriranje prometa FTP med odjemalci in strežniki privzeto uporablja vrata 990. To pomeni, da lahko v istem strežniku hkrati uporabljate SFTP in FTPS, vendar je FTPS zaradi uporabe vrat 990 še vedno ranljiv za napade z grobo silo.

3. AS2

AS2, kar je kratica za Application Exchange 2, je lastniški protokol, ki ga je razvil IBM. Ni odprtokoden, IBM pa za njegovo uporabo zaračunava.
AS2 ni tako razširjen kot druge varne alternative FTP, vendar ga za prenos občutljivih podatkov uporabljajo številne organizacije po vsem svetu.
AS2 je zapleten in se zelo razlikuje od FTP. Ni ga enostavno uporabljati zunaj konteksta IBM-ove programske opreme, vendar ga IBM-ove stranke po vsem svetu pogosto uporabljajo.
Slabost protokola AS2 je, da ni standardne odprtokodne izvedbe protokola, kar pomeni, da morate za njegovo uporabo v računalnikih, strežnikih, usmerjevalnikih, požarnih zidovih in drugih napravah uporabiti IBM-ov AS2 Toolbox.

4. HTTPS

HTTPS je kratica za HyperText Transfer Protocol Secure. Gre za protokol, ki temelji na protokolu HTTP in zagotavlja varnost spletnega prometa prek protokola SSL/TLS.
Pogosto ga uporabljajo spletna mesta, brskalniki, strežniki, omrežne naprave in druge vrste naprav, povezanih z internetom.
HTTPS uporablja vrata 443, ki so na požarnih zidovih, usmerjevalnikih in stikalih pogosto odprta. Zato je prenos datotek prek HTTPS lažji kot prek drugih protokolov, kot so SFTP, FTPS in AS2.
HTTPS je priljubljen protokol, ki se pogosto uporablja za vse vrste prenosa podatkov, na primer za komunikacijo ali prenos datotek, z možnostjo šifriranja podatkov za dodatno varnost.

5. MFT

MFT je še en lastniški protokol, ki ga je razvil IBM. Pogosto se obravnava kot alternativa AS2, vendar med IBM-ovimi strankami ni tako razširjen.
MFT lahko uporabite za varen prenos datotek med strežniki, vendar ni tako razširjen kot AS2. Tako kot pri AS2 tudi za MFT ni odprtokodne izvedbe.
Kar zadeva slabosti MFT, ga omrežne naprave, kot so požarni zidovi, usmerjevalniki in stikala, ne podpirajo tako pogosto. Omrežni skrbniki morajo v teh napravah za uporabo povezav MFT konfigurirati tudi vrata 1433.
sodba

Zaključek

Obstaja veliko varnih alternativ FTP. Vendar ima vsaka svoje pomanjkljivosti, zato morate izbrati pravo alternativo za svoje specifične potrebe. Preden izberete alternativo FTP, morate opraviti raziskavo.
Če je vaš glavni cilj prenos datotek v strežnike ali iz njih, sta HTTPS ali MFT morda prava izbira za vas. Če pa morate prenašati datoteke med strežniki, je morda boljša izbira AS2 ali FTPS.
Izbira je odvisna tudi od vašega proračuna, razpoložljivosti podpore za posamezne protokole in pogostosti prenosa podatkov. Ob tem je treba upoštevati, da ni varnih alternativnih protokolov FTP, ki bi reševali vse varnostne težave.
Ne glede na to, katero možnost izberete, je vedno najbolje, da svoje datoteke zaščitite tako, da jih pred prenosom šifrirate. Tako bodo na žici ostale varne, tudi če bo komu uspelo prestreči podatke.
Ker se vse več podjetij seli v oblak, pričakujte, da se bodo protokoli za varen prenos datotek, kot so SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS in drugi, še bolj razširili. To bo upravljavcem, razvijalcem in podjetjem olajšalo varno prenašanje datotek med strežniki.

Prenos datotek vseh velikosti

Varna alternativa izmenjavi datotek za FTP

Slovenian