Kako deliti velike datoteke prek interneta

Vsi poznamo težavo, ko poskušamo ugotoviti, kako souporaba velikih datotek prek interneta. Postopek prenosa dokumenta, fotografije ali videoposnetka iz enega računalnika v drugega je lahko neprijetno počasen. Toda s pravimi orodji temu ni treba biti tako.

Če v Googlu na hitro poiščete "kako deliti velike datoteke prek interneta", boste našli številne možnosti. Vendar vse niso enake. Nekatere storitve so primernejše za pošiljanje majhnih datotek, druge pa so namenjene večjim datotekam.
Obstajajo številni načini za skupno rabo velikih datotek prek interneta, vendar niso vsi enaki. V tem članku bomo raziskali nekaj najbolj priljubljenih načinov za deljenje velikih datotek ter razpravljali o prednostih in slabostih vsakega od njih. Začnimo!

Brezplačno delite do 5 GB

Registracija ni potrebna

stisniti

Stiskanje datotek

Preden pošljete datoteke, se prepričajte, da so čim bolj stisnjene. S tem boste skrajšali čas pošiljanja in prihranili nekaj pasovne širine.
Datoteke lahko stisnete na več načinov, vendar je verjetno najbolj priljubljeno stiskanje ZIP. To je oblika, ki jo uporablja večina orodij za stiskanje datotek, vključno z WinZip in 7-Zip.
Datoteke lahko precej enostavno stisnete s programsko opremo za stiskanje, kot sta WinZip ali 7zip. Izberite datoteke, ki jih želite stisniti, jih kliknite z desnim gumbom miške in izberite možnost "Stisni". Tako bo nastala nova stisnjena datoteka, ki je manjša in za pošiljanje potrebuje manj časa. Datoteka bo shranjena kot datoteka ZIP, ki jo lahko nato pošljete prek interneta.
e-pošta

E-pošta za pošiljanje velikih datotek

Najpogostejši način pošiljanja datotek prek interneta je e-pošta. To je hiter in enostaven način, ki ne zahteva posebne programske opreme ali orodij. Prednost elektronske pošte je tudi v tem, da je univerzalno podprta, zato jo lahko uporablja skoraj vsakdo.

Na naslov pošiljanje datotek prek e-pošte, ga preprosto priložite e-poštnemu sporočilu in ga pošljite prejemniku. Ta lahko nato odpre priponko in shrani datoteko v svoj računalnik. To je tako preprosto!

Slabost e-pošte je, da je lahko počasna in nezanesljiva, zlasti če je datoteka velika. Tudi e-poštni strežniki so lahko preobremenjeni, zaradi česar lahko prenos datoteke traja dlje časa. Poleg tega je e-pošta dobra možnost za majhne datoteke, ni pa idealna za večje datoteke. Največja velikost priponke za e-poštno sporočilo je običajno približno 25 MB, kar morda ne bo dovolj za večje datoteke.
pogon pen usb

Uporaba pogona Pen-Drive / pogona USB

Če želite poslati datoteko, večjo od 25 MB, lahko uporabite ključek ali disk USB. To je fizična naprava, ki jo lahko uporabite za shranjevanje in prenos datotek med računalniki.
Pogoni USB so na voljo v različnih velikostih, od 1 GB do 128 GB. So tudi razmeroma poceni, zato so dobra izbira za prenos velikih datotek. Vendar so lahko neprijetni, če niste v bližini računalnika z vhodom USB.
Če želite datoteko poslati s pogonom USB, jo najprej kopirajte na pogon. Nato pogon vstavite v prejemnikov računalnik in ga odprite. Datoteka bo shranjena na trdi disk računalnika.
Slaba stran uporabe pogona USB je, da je težko najti nekoga, ki ga ima. Poleg tega nima vsakdo pogona USB, kar pomeni, da ne more vsakdo prejeti datotek na ta način. Če torej iščete način za pošiljanje datotek širšemu krogu uporabnikov, pogoni USB morda niso najboljša možnost.
zunanji pogon

Zunanji trdi disk za skupno rabo velikih datotek

Druga možnost za pošiljanje velikih datotek je uporaba zunanjega diska. To je fizična naprava, ki se priključi na prejemnikov računalnik in se lahko uporablja za shranjevanje in prenos datotek.
Zunanji diski so različnih velikosti, od nekaj gigabajtov do več terabajtov. Glede na velikost in vrsto, ki jo izberete, so lahko tudi dragi. Pomembno je tudi, da se prepričate, da je zunanji disk združljiv z računalnikom prejemnika.
Če želite datoteko poslati z zunanjim pogonom, jo najprej kopirajte na pogon. Nato disk odklopite iz računalnika in ga priključite v prejemnikov računalnik. Datoteka bo shranjena na trdi disk računalnika.
Slaba stran uporabe zunanjega diska je, da je težko najti nekoga, ki ga ima. Poleg tega zunanjega diska nima vsakdo, kar pomeni, da datotek na ta način ne more prejeti vsakdo.
strežniški prostor

Uporaba FTP

Če želite poslati datoteko, večjo od 25 MB, in prejemnik nima pogona USB ali zunanjega pogona, lahko uporabite FTP. FTP je kratica za protokol prenosa datotek in je način prenosa datotek med računalniki.
Če želite datoteko poslati prek protokola FTP, morate najprej poiskati strežnik FTP. To je računalnik, ki je posebej nastavljen za shranjevanje in izmenjavo datotek. Najbolj priljubljen strežnik FTP je FileZilla, ki ga lahko prenesete brezplačno.
Ko je strežnik FTP nameščen, ga lahko odprete in ustvarite novo povezavo. V oknu Poveži s strežnikom vnesite naslov strežnika FTP in kliknite Poveži. Polji za uporabniško ime in geslo bosta samodejno izpolnjeni.
Nato pojdite v mapo, v kateri je shranjena datoteka. Datoteko povlecite iz lokalnega okna v oddaljeno okno in kliknite Upload. Datoteka bo prenesena v strežnik FTP in shranjena v določeno mapo.
Slaba stran uporabe strežnika FTP je, da je strežnik FTP težko najti. Poleg tega vsi ne znajo uporabljati FTP, kar pomeni, da na ta način ne morejo prejemati datotek.
računalništvo v oblaku

Storitve deljenja datotek v oblaku

Storitve za izmenjavo datotek v oblaku so še ena možnost za pošiljanje velikih datotek. Te storitve omogočajo nalaganje datotek v internet in njihovo deljenje z drugimi ljudmi.

Njihova uporaba je preprosta, večina pa jih ima tudi brezplačno stopnjo, ki vam omogoča pošiljanje datotek do določene velikosti. Najbolj priljubljene storitve za izmenjavo datotek v oblaku so Google Drive, iCloud in DropBox.
Kako delujejo storitve za izmenjavo datotek v oblaku?
Načeloma ustvarite račun v storitvi in nato naložite datoteke, ki jih želite deliti. Datoteke so shranjene v strežniku storitve, nato pa jih lahko delite z drugimi ljudmi, tako da jim pošljete povezavo. S to povezavo lahko prenesete datoteke ali pa jih predvajate prek spleta.
Vendar pa je treba pri uporabi storitev za izmenjavo datotek v oblaku upoštevati nekaj stvari.
Prvič, vse te storitve niso brezplačne. Nekatere od njih zahtevajo plačljivo naročnino za uporabo storitve. Drugič, datoteke, ki jih naložite v te storitve, so pogosto shranjene v javni mapi. To pomeni, da lahko datoteke prenese vsakdo, ki ima dostop do povezave. In končno, storitev za izmenjavo datotek lahko izklopi ali ima druge tehnične težave, kar pomeni, da datoteke morda ne bodo dostopne.
Če želite datoteko poslati s storitvijo za izmenjavo datotek v oblaku, jo najprej naložite v storitev. Nato odprite storitev in datoteko delite s prejemnikom. Prejemnik bo lahko prenesel datoteko in jo shranil v svoj računalnik.
Slaba stran storitev za izmenjavo datotek v oblaku je, da so lahko počasne in nezanesljive. Poleg tega ni vsakdo naročen na te storitve, kar pomeni, da datotek na ta način ne more prejemati vsakdo.

Filemail

aplikacije za več platform

Filemail je popolna rešitev za posameznike in podjetja vseh velikosti, ki iščejo varen način prenosa velikih datotek. Filemail je zaslovel zaradi preproste uporabe, hitrega prenosa, velikega prostora za shranjevanje in varnega skladnega ravnanja s podatki.

Pri datotečni pošti ni omejitve velikosti za pošiljanje datotek. To pomeni, da lahko pošiljate datoteke poljubne velikosti, ne da bi vas skrbelo, da boste presegli omejitev. Filemail ponuja dvofaktorsko preverjanje pristnosti in šifriranje od konca do konca, kar zagotavlja, da so vaše datoteke varne. Poleg tega je Filemail opremljen tudi s funkcijo virusnega pregledovanja, ki vse datoteke pred pošiljanjem pregleda za virusi. Za naslednji prenos velikih datotek preverite storitev Filemail!

Zaključek

Pošiljanje velikih datotek prek interneta je lahko izziv, vendar je na voljo več možnosti. Najbolj priljubljene metode vključujejo stiskanje datotek, uporabo e-pošte, pogona USD, zunanjega pogona, FTP ali storitve za izmenjavo datotek v oblaku. Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.
Preden izberete metodo, jo temeljito raziščite, saj boste tako zagotovili uspešne prenose datotek. Prav tako je pomembno upoštevati velikost datoteke, saj nekatere metode morda ne bodo primerne za večje datoteke.
Ne pozabite, da je za pošiljanje velikih datotek najbolje uporabiti kombinacijo metod. Tako boste zagotovili, da bo datoteka uspešno dostavljena ne glede na hitrost internetne povezave ali velikost datoteke. Srečno pošiljanje!

Skupna raba datotek vseh velikosti

Hitra in varna izmenjava datotek

Slovenian