Kako deliti velike datoteke prek interneta

Ace23. januar 2024
kako deliti velike datoteke prek interneta

Vsi poznamo težave, ko poskušamo ugotoviti, kako deliti velike datoteke prek interneta. Ne glede na to, ali gre za dokument, fotografijo ali videoposnetek, je postopek prenosa iz enega računalnika v drugega lahko neprijetno počasen. Toda s pravimi orodji temu ni treba biti tako.

Če v Googlu na hitro poiščete "kako deliti velike datoteke prek interneta", boste našli številne možnosti. Vendar niso vsa enaka. Nekatere storitve so primernejše za pošiljanje majhnih datotek, druge pa so namenjene večjim datotekam.

Obstaja več načinov za deljenje velikih datotek prek interneta, vendar niso vsi enaki. V tem članku bomo raziskali nekaj najbolj priljubljenih načinov za izmenjavo velikih datotek ter razpravljali o prednostih in slabostih vsakega od njih. Začnimo!

Brezplačno delite do 5 GB
Registracija ni potrebna
Deljenje velikih datotek zdaj
Stisnite datoteke, preden jih daste v skupno rabo

Stiskanje datotek

Preden pošljete kakršne koli datoteke, se prepričajte, da so čim bolj stisnjene. S tem boste skrajšali čas pošiljanja in prihranili nekaj pasovne širine.

Datoteke lahko stisnete na več načinov, vendar je verjetno najbolj priljubljeno stiskanje ZIP. To je oblika, ki jo uporablja večina orodij za stiskanje datotek, vključno z WinZip in 7-Zip.

Datoteke je dokaj enostavno stisniti s programsko opremo za stiskanje, kot sta WinZip ali 7zip. Izberite datoteke, ki jih želite stisniti, jih kliknite z desnim gumbom miške in izberite možnost "Stisni". Tako bo nastala nova stisnjena datoteka, ki je manjša in za pošiljanje potrebuje manj časa. Datoteka bo shranjena kot datoteka ZIP, ki jo lahko nato pošljete prek interneta.

Pošiljanje velikih datotek po e-pošti

E-pošta za pošiljanje velikih datotek

Najpogostejši način pošiljanja datotek prek interneta je e-pošta. To je hiter in enostaven način, ki ne zahteva posebne programske opreme ali orodij. Prednost e-pošte je tudi v tem, da je splošno podprta, zato jo lahko uporablja skoraj vsakdo.

Če želite datoteke poslati prek e-pošte, jih preprosto pripnite na e-poštno sporočilo in ga pošljite prejemniku. Ta lahko nato odpre priponko in datoteko shrani v svoj računalnik. To je tako preprosto!

Slaba stran e-pošte je, da je lahko počasna in nezanesljiva, zlasti če je datoteka velika. Tudi e-poštni strežniki so lahko preobremenjeni, zaradi česar se lahko datoteka dolgo prenaša. Poleg tega je e-pošta dobra možnost za majhne datoteke, ni pa idealna za večje datoteke. Največja velikost priponke za e-poštno sporočilo je običajno približno 25 MB, kar morda ne bo dovolj za večje datoteke.

Pero USB

Uporaba pogona Pen-Drive / pogona USB

Če želite poslati datoteko, večjo od 25 MB, lahko uporabite pogon PEN ali pogon USB. To je fizična naprava, ki jo lahko uporabite za shranjevanje in prenos datotek med računalniki.

Pogoni USB so na voljo v različnih velikostih, od 1 GB do 128 GB. So tudi razmeroma poceni, zato so dobra izbira za prenašanje velikih datotek. Vendar so lahko neprijetni, če niste v bližini računalnika z vrati USB.

Če želite datoteko poslati s pogonom USB, jo najprej kopirajte na pogon. Nato pogon vstavite v prejemnikov računalnik in ga odprite. Datoteka bo shranjena na trdi disk računalnika.

Slaba stran uporabe pogona USB je, da je težko najti nekoga, ki ga ima. Poleg tega nima vsakdo pogona USB, kar pomeni, da na ta način ne morejo vsi prejemati datotek. Če torej iščete način za pošiljanje datotek širšemu krogu ljudi, pogoni USB morda niso najboljša možnost.

Zunanji disk za skupno rabo datotek

Zunanji trdi disk za skupno rabo velikih datotek

Druga možnost za pošiljanje velikih datotek je uporaba zunanjega diska. To je fizična naprava, ki se priključi na prejemnikov računalnik in se lahko uporablja za shranjevanje in prenos datotek.

Zunanji diski so na voljo v različnih velikostih, od nekaj gigabajtov do več terabajtov. Glede na velikost in vrsto, ki jo izberete, so lahko tudi dragi. Pomembno je tudi, da se prepričate, da je zunanji disk združljiv z računalnikom prejemnika.

Če želite datoteko poslati z zunanjim diskom, jo najprej kopirajte na disk. Nato disk odklopite iz računalnika in ga priključite v prejemnikov računalnik. Datoteka bo shranjena na trdi disk računalnika.

Slaba stran uporabe zunanjega pogona je, da je težko najti nekoga, ki ga ima. Poleg tega zunanjega pogona nima vsakdo, kar pomeni, da datotek na ta način ne more prejeti vsakdo.

Prostor za strežnike

Uporaba FTP

Če želite poslati datoteko, večjo od 25 MB, in prejemnik nima pogona USB ali zunanjega pogona, lahko uporabite FTP. FTP je kratica za protokol prenosa datotek in je način prenosa datotek med računalniki.

Če želite datoteko poslati prek protokola FTP, morate najprej poiskati strežnik FTP. To je računalnik, ki je posebej nastavljen za shranjevanje in izmenjavo datotek. Najbolj priljubljen strežnik FTP je FileZilla, ki ga lahko prenesete brezplačno.

Ko imate nameščen strežnik FTP, ga lahko odprete in ustvarite novo povezavo. V oknu Poveži s strežnikom vnesite naslov strežnika FTP in kliknite Poveži. Polji za uporabniško ime in geslo bosta samodejno izpolnjeni.

Nato pojdite do mape, v kateri je shranjena datoteka. Datoteko povlecite iz lokalnega okna v oddaljeno okno in kliknite Upload. Datoteka bo prenesena v strežnik FTP in shranjena v določeno mapo.

Slaba stran uporabe strežnika FTP je, da je lahko težko najti strežnik FTP. Poleg tega vsi ne znajo uporabljati strežnika FTP, kar pomeni, da na ta način datotek ne morejo prejemati vsi. Če želite izvedeti več o FTP, si oglejte

Računalništvo v oblaku

Storitve deljenja datotek v oblaku

Storitve za izmenjavo datotek v oblaku so še ena možnost za pošiljanje velikih datotek. Te storitve omogočajo nalaganje datotek v internet in njihovo skupno rabo z drugimi osebami.

Njihova uporaba je preprosta in večina jih ima brezplačno stopnjo, ki omogoča pošiljanje datotek do določene velikosti. Najbolj priljubljene storitve za izmenjavo datotek v oblaku so Google Drive, iCloud in DropBox.

Kako delujejo storitve za izmenjavo datotek v oblaku?

Načeloma ustvarite račun v storitvi in nato naložite datoteke, ki jih želite deliti. Datoteke so shranjene v strežniku storitve, nato pa jih lahko delite z drugimi ljudmi tako, da jim pošljete povezavo. S to povezavo lahko prenesete datoteke ali pa jih predvajate prek spleta.

Pri uporabi storitev za izmenjavo datotek v oblaku pa je treba upoštevati nekaj stvari.

Prvič, vse te storitve niso brezplačne. Nekatere od njih za uporabo storitve zahtevajo plačljivo naročnino. Drugič, datoteke, ki jih naložite v te storitve, so pogosto shranjene v javni mapi. To pomeni, da lahko datoteke prenese vsakdo, ki ima dostop do povezave. In končno, storitev za izmenjavo datotek lahko izklopi ali ima druge tehnične težave, kar pomeni, da datoteke morda ne bodo dostopne.

Če želite poslati datoteko s storitvijo za izmenjavo datotek v oblaku, najprej naložite datoteko v storitev. Nato odprite storitev in delite datoteko s prejemnikom. Prejemnik bo lahko prenesel datoteko in jo shranil v svoj računalnik.

Slabost storitev za izmenjavo datotek v oblaku je, da so lahko počasne in nezanesljive. Poleg tega ni vsakdo naročen na te storitve, kar pomeni, da datotek na ta način ne morejo prejemati vsi.

Storitev souporabe datotek Filemail

Filemail je popolna rešitev za posameznike in podjetja vseh velikosti, ki iščejo varen način prenosa velikih datotek. Filemail je zaslovel zaradi preproste uporabe, hitrega prenosa, velikega prostora za shranjevanje in varnega skladnega ravnanja s podatki.

S Filemailom ni omejitev velikosti za pošiljanje datotek. To pomeni, da lahko pošiljate datoteke poljubne velikosti, ne da bi vas skrbelo, da boste presegli omejitev. Filemail ponuja dvofaktorsko preverjanje pristnosti in šifriranje od konca do konca, kar zagotavlja, da so vaše datoteke varne in zaščitene. Poleg tega je Filemail opremljen tudi s funkcijo virusnega pregledovanja, ki vse datoteke pred pošiljanjem pregleda za virusi. Za naslednji prenos velikih datotek preverite storitev Filemail!

Zaključek

Pošiljanje velikih datotek prek interneta je lahko izziv, vendar je na voljo več možnosti. Najbolj priljubljene metode vključujejo stiskanje datotek, uporabo e-pošte, pogona USD, zunanjega pogona, FTP ali storitve za izmenjavo datotek v oblaku. Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Pred izbiro metode poskrbite za temeljito raziskavo, saj boste tako zagotovili uspešne prenose datotek. Pomembno je upoštevati tudi velikost datoteke, saj nekatere metode morda ne bodo primerne za večje datoteke.

Nazadnje ne pozabite, da je najboljši način za pošiljanje velikih datotek uporaba kombinacije metod. To bo pomagalo zagotoviti uspešno dostavo datoteke ne glede na hitrost internetne povezave ali velikost datoteke. Srečno pošiljanje!

Skupna raba datotek vseh velikosti
Hitra in varna izmenjava datotek
Oglejte si naše plačljive načrte

Oglejte si več člankov o souporabi datotek