Kako prenesti datoteke iz računalnika Mac v računalnik Mac

V tem članku predstavljamo 7 različnih načinov za odgovor na vaše vprašanje, kako prenesti datoteke iz računalnika Mac v računalnik Mac. Podali vam bomo tudi navodila po korakih, da boste lahko predlagane rešitve začeli uporabljati takoj.

Prenos datotek in map med številnimi Applovimi napravami je v določenih okoliščinah zelo preprost zaradi enotnega operacijskega sistema podjetja. Če torej želite souporaba datotek z drugim lastnikom računalnika Mac ali pa ste pravkar kupili nov računalnik Mac in želite nekatere datoteke iz prejšnjega prenosnika prenesti v novega, bo to precej enostavno.

Za premikanje datotek z enega Maca na drugega ali izmenjavo podatkov med različnimi Maci lahko uporabite več pristopov. V tem članku bomo podrobno opisali najuspešnejše načine, ki so primerni za vse vrste prenosa podatkov.

Brezplačno prenesite do 5 GB

Registracija ni potrebna

pomočnik za migracije

1. Prenos datotek med računalniki Mac z uporabo pomočnika za migracijo

Applov pomočnik za migracijo prenese vse datoteke iz pošiljajočega Maca v ciljni Mac, tako da jih ni treba kopirati ročno. Če so vaše datoteke trenutno shranjene v osebnem računalniku, morate namesto tega uporabiti postopke za migracijo v osebnem računalniku.
 1. Zagon programa Migration Assistant v območju za pripomočke v mapi Applications na pošiljajočem in ciljnem Macu.
 2. Ko vas pošiljatelj Mac vpraša za dovoljenje za spremembe, vnesite skrbniško geslo in kliknite V redu.
 3. Ko vas vprašamo, kako želite prenesti podatke, izberite možnost prenosa iz računalnika Mac, varnostne kopije Time Machine ali zagonskega diska. Kliknite Nadaljuj in nato.
 4. Če je na Macu pošiljatelju prikazana varnostna koda, preverite, ali se ujema z varnostno kodo, prikazano na novem Macu. Nato kliknite Nadaljuj.
 5. V novem Macu izberite podatke, ki jih želite prenesti.
 6. Za začetek prenosa izberite Nadaljuj. Veliki prenosi lahko trajajo več ur, zato je morda najprimerneje, da prenos začnete zvečer in ga pustite delovati čez noč.
 7. Ko je prenos končan, v obeh računalnikih zavrnite program Migration Assistant in se povežite z migriranim računom v novem Macu, da si ogledate njegove datoteke.
Apple AirDrop

2. Prenos datotek med računalniki Mac z AirDrop

Če je na obeh računalnikih Mac nameščen operacijski sistem Mac OS X Lion ali novejša različica, AirDrop je eden najpreprostejših načinov hitre izmenjave datotek med računalnikoma, funkcijo pa lahko uporabljate, če sta oba računalnika Mac posodobljena. Za prenos datoteke med dvema računalnikoma Mac ni treba uporabljati omrežja WiFi; ad hoc omrežje se med njima vzpostavi samodejno, če sta v neposredni bližini drug drugega.

Če želite uporabiti AirDrop, v iskalniku Finder v operacijskem sistemu Mac OS izvedite naslednja dejanja:
 1. Če želite zagnati program AirDrop, na tipkovnici pritisnite kombinacijo tipk Command + Shift + R.
 2. Če želite prenesti datoteke v drug Mac, morate najprej počakati, da ta Mac postane viden, šele nato lahko nanj povlečete in spustite datoteke.
 3. Prenos datoteke sprejmite z računalnikom Mac, ki jo sprejema.
iMessage

3. Prenos podatkov iz Maca v Mac z uporabo iMessage

iMessage je več kot le sredstvo za komunikacijo: uporaben je tudi za prenos in izmenjavo datotek. Prek iMessage lahko celo na daljavo prenesete datoteke iz svojega Maca v drug Mac.
 1. Vse, kar morate storiti, je, da zaženete aplikacijo Sporočila v računalniku Mac. Pojdite v meni Sporočila v razdelku Aplikacije.
 2. Začnite nov pogovor iMessage. Naslovljeno mora biti na osebo, ki ji ga želite poslati.
 3. Datoteko ali mapo povlecite in spustite v okno za sporočila ali pa jo kopirajte in prilepite v okno.
 4. Če želite poslati, pritisnite tipko za vrnitev. Drugi Mac prejme datoteko ali mapo, ko mu jo pošljete prek iMessage.
 5. Nato jo lahko preprosto shranite v sporočilu iMessage, tako da z desno tipko miške kliknete na priponko in izberete možnost "Shrani kot".
 6. Na koncu ga shranite v mapo za prenose v računalniku Mac.
bluetooth

4. Prenos podatkov med računalniki Mac prek skupne rabe Bluetooth

Zdaj si bomo v članku o prenosu datotek iz Maca v Mac ogledali še eno možnost, in sicer souporabo prek Bluetootha. Kadar dva računalnika Mac nista povezana v isto omrežje, je to praktična metoda za prenos podatkov med njima.

 1. Pripravite MacBook pošiljatelja za izmenjavo datotek.
 2. V ciljnem računalniku Mac odprite Bluetooth tako, da kliknete ikono Bluetooth v menijski vrstici ali kliknete gumb Sistemske nastavitve, izberete Bluetooth in preverite, ali je Bluetooth vklopljen in ali je sistem v načinu Discoverable.
 3. Ko ste potrdili, da je za storitev omogočena možnost Skupna raba Bluetooth, pojdite v iskalnik Finder v gostiteljskem računalniku, izberite Aplikacije, dvokliknite Orodja in nato dvokliknite Izmenjava datotek Bluetooth.
 4. Datoteko lahko prenesete v drugi Mac tako, da jo izberete v oknu iskalnika za izmenjavo datotek Bluetooth, ki se prikaže pozneje, kliknete gumb Share in nato krmarite do datoteke, ki jo želite poslati.
 5. Exchange se odpre, ko kliknete okno povezave Bluetooth v sistemu macOS. Tako boste lahko dostopali do javne mape naprave, prenašali datoteke iz naprave in prenašali datoteke v napravo.
 6. Če želite sprejeti povezavo, v računalniku Mac, ki bo služil kot ciljni računalnik, kliknite Connect (Poveži) v oknu z napisom Connection Request (Zahteva za povezavo), ki se prikaže.
 7. V gostiteljskem računalniku Mac se okno povezave Bluetooth posodobi in sporoči, da je ciljni sistem povezan.
 8. Na ciljnem računalniku Mac se prikaže okno, ki prejemnika vpraša, ali želi sprejeti poslane datoteke ali ne.
 9. Če jih želite shraniti v računalnik Mac, kliknite gumb Sprejmi.

5. Prenos datotek iz računalnika Mac v računalnik Mac z uporabo shrambe iCloud

Nedvomno, Shranjevanje v oblaku iCloud lahko razumemo kot neizsledljivo povezavo, ki povezuje različne komponente ekosistema Apple. Kadar koli po pomoti izbrišete datoteko ali računalnika nimate pri sebi, jo lahko obnovite. Poleg tega lahko do shranjenih datotek v pogonu iCloud Drive dostopate kadar koli in s katere koli lokacije.

S svojim Apple ID lahko zelo priročno sinhronizirate podatke v vseh svojih računalnikih Macbook in drugih napravah. Vendar upoštevajte, da boste morali vklopiti sinhronizacijo za datoteke, ki jih želite prenesti.
 1. Zaženite sistemske nastavitve, nato kliknite Apple ID in izberite iCloud.
 2. Izberite vse datoteke, ki jih želite vključiti v sinhronizacijo.
 3. V novem Macu uporabite iste podatke za prijavo. 
 4. Pojdite v meni Sistemske nastavitve, kliknite Apple ID in nato kliknite Prijava.
 5. Vnesite Apple ID in geslo, povezano z njim.
 6. Obstaja možnost, da vam ena od povezanih naprav pošlje kodo za preverjanje.
 7. Vnesite skrivno kodo.
 8. Nato aktivirajte iCloud in vse druge storitve za shranjevanje datotek tako, da obiščete System Preferences > Apple ID > iCloud. 
souporaba datotek med računalniki Mac

6. Prenos datotek med računalniki Mac s souporabo datotek

Uporaba funkcije Souporaba datotek, vgrajene v sistem macOS, je ena najlažjih in najvarnejših rešitev za prenos datotek. Nahaja se v možnostih Skupna raba in omogoča deljenje datotek in različnih map v računalnikih Mac s pooblaščenimi uporabniki ali skupinami v istem omrežju. 
 1. V meniju Apple izberite System Preferences, da zaženete okno System Preferences.
 2. Izberite razdelek Nastavitve souporabe. Na levi strani plošče z nastavitvami souporabe je seznam storitev, ki jih je mogoče dati v skupno rabo. Postavite potrditveno polje v polje Share Files (Skupna raba datotek).
 3. Ob besedah Skupna raba datotek vklopljena se mora zdaj prikazati zelena pika. Naslov IP je prikazan neposredno pod besedilom. Naslov IP si zapomnite, saj ga boste potrebovali v nadaljnjih fazah.
 4. Kliknite gumb na desni strani odstavka z oznako Možnosti. Postavite potrditveno polje v polji Share files and folders with SMB in Share files and folders with AFP.
 5. Vaš Mac je zdaj pripravljen za distribucijo datotek in map z uporabo AFP za starejše računalnike Mac in AFP za Mac OS X.
 6. V meniju Apple v računalniku Mac izberite možnost System Preferences (Sistemske nastavitve) in kliknite podokno nastavitev Sharing (Skupna raba). Funkcije, ki jih lahko daste v skupno rabo, so naštete ob levi strani podokna za izbiro Sharing (Skupna raba). Prepričajte se, da je označeno polje z napisom "File Sharing" (Skupna raba datotek).
 7. Na tej točki morate opaziti zeleno kljukico ob besedilu, v katerem piše Souporaba datotek vklopljena. Naslov IP je viden tik pod besedilom. IP-naslov si zabeležite, saj ga boste potrebovali pri poznejših postopkih.
 8. Tapnite gumb z napisom Možnosti, ki se nahaja blizu desnega roba besedila. Označite kvadratek v polju "Deljenje datotek in map z uporabo SMB" in v polju "Deljenje datotek in map z uporabo AFP".
 9. Vaš Mac je zdaj pripravljen za deljenje datotek in map z drugimi računalniki prek protokola AFP, ki je namenjen starejšim računalnikom Mac.
 10. Ko želite prenesti datoteke, se na vrhu zaslona prikažejo podatki o računalniku Mac, pod njimi pa ime.
 11. To ime lahko podate vsem drugim računalnikom Mac v lokalnem brezžičnem omrežju, za katere želite, da imajo skupni dostop do vašega Maca.
 12. Zloženko ali datoteko, ki jo želite objaviti, postavite v skupno mapo Public, ki ste jo konfigurirali v meniju Settings (Nastavitve) v System Preferences (Sistemske nastavitve). Končno bo drugi Mac do nje lahko dostopal!
Aplikacija za izmenjavo datotek FileMail

7. Prenos datotek med računalniki Mac s Filemailom

Čeprav lahko uporabniki računalnikov Mac naše spletno mesto uporabljajo za medsebojno izmenjavo datotek, bom v tem razdelku opisal FileMail Desktop za Mac. Postopek pošiljanja datotek prek našega spletnega mesta in namiznih aplikacij je enak, zato lahko sledite, tudi če nimate nameščene namizne aplikacije ali želite uporabljati samo naše spletno mesto.

Poleg tega uporaba storitve FileMail ne stane nič, če želite deliti datoteke, manjše od 5 GB. Registracija ni potrebna.

Poleg tega uporaba storitve FileMail ne stane nič, če želite deliti datoteke, manjše od 5 GB. Registracija ni potrebna.

 1. Zagotovite namizno aplikacijo ali odprite domačo stran na našem spletnem mestu.
 2. Kliknite na "Dodaj datoteke".
 3. Pojdite do želenih datotek in/ali map in jih pripnite.
 4. Datoteke lahko pošljete kot e-pošto ali pa jih naložite in dobite povezavo za skupno rabo.
 5. Če ste izbrali možnost "Pošlji kot e-pošto", vnesite e-poštni naslov prejemnika. Če želite, pošljite neobvezno sporočilo.
 6. Pritisnite gumb za pošiljanje.
 7. Prejemnik bo prejel e-poštno sporočilo z navodili, kako prenesti datoteke.
 8. Če ste izbrali možnost "Pošlji kot povezavo", boste po nalaganju datotek prejeli povezavo, ki jo lahko delite s komer koli, s komer želite deliti datoteke.

Če delate poklicno, boste skoraj zagotovo morali prenašati datoteke posameznikom in organizacijam po vsem svetu. Filemail je v tem primeru zelo uporaben. Ni zahtevnih priprav, kod QR, ki jih je treba prebrati, in ovir, ki jih je treba premagati. Pošiljanje datoteke je enako preprosto kot pošiljanje e-poštnega sporočila.

Namizna aplikacija Filemail omogoča pošiljanje velikih datotek poljubne velikosti na poljuben e-poštni naslov s preprostim vmesnikom za vlečenje in spuščanje. Datoteke lahko naložite tudi na zasebni naslov URL in jih delite z drugimi. Prenos je izboljšan s protokolom Filemail UDP, ki je najhitrejši in najzanesljivejši način pošiljanja velikih datotek prek interneta.

prednosti in slabosti

Raziskovanje prednosti in slabosti različnih metod za prenos datotek iz Maca v Mac

Vrsta prenosa Prednosti Proti
Souporaba datotek
To je preprosta metoda prenosa z zelo hitrim prenosom. Ker so vaši računalniki Mac verjetno že povezani v lokalno omrežje, lahko nastavite in omogočite Skupna raba datotek je lahko za večino uporabnikov edina potrebna sprememba.
Za delovanje morata obe napravi deliti omrežje.
AirDrop
AirDrop je v primerjavi s številnimi drugimi možnostmi hitrejši in varnejši. Ker lahko samodejno poišče sprejemnike v neposredni bližini, ni treba povezovati naprav.
Počasen pristop s hitrostjo prenosa približno 40 MB/s med sodobnimi modeli Mac. Če ga uporabljate v javnem omrežju, se lahko uporablja zlonamerno, zato bodite previdni, če drugim dovolite, da prenašajo datoteke v vaš Mac prek AirDropa.
Skupna raba omrežja
Ena najučinkovitejših metod za tiste, ki želijo pogosto pošiljati datoteke
Za delovanje morata obe napravi deliti omrežje.
Pomočnik za migracijo
Intuitivna možnost, ki jo je enostavno uporabljati Replicira vse vaše datoteke in omogoča izbiro uporabniških računov, ki se prenesejo v novi Mac.
Vse vaše datoteke bodo podvojene. Če ste v preteklih letih nadgradili svoje računalnike Mac, imate morda na stotine ali celo tisoče zastarelih datotek, ki zasedajo prostor.
iCloud
Če uporabljate shrambo v oblaku, bodo vse vaše naprave sinhronizirane in posodobljene vsakič, ko boste v datoteko vnesli spremembe. Storitve iClouda delujejo tudi v napravah, ki nimajo sistema iOS, vendar so še posebej dobro povezane z ekosistemom Apple. Ponudniki shrambe v oblaku varnost svojih storitev povečujejo z dodatnimi plastmi.
Za shranjevanje datotek v oblaku je potrebna internetna povezava. Nalaganje in prenašanje podatkov iz oblaka povzroča dodatne stroške, ki se lahko povečajo. Včasih lahko prenos datotek postane počasen, če je strežnik preobremenjen.
FileMail
Uporaba je brezplačna in registracija ni potrebna. Podprte so velike datoteke Hitro in enostavno prenašanje
Potrebna je internetna povezava. Za deljenje zelo velikih datotek je potrebna naročnina, čeprav je na voljo brezplačen 7-dnevni preizkus.

Prenos datotek vseh velikosti

Neomejeno število prejemnikov, prenosov in pasovne širine

Slovenian