Kako prenesti datoteke iz računalnika Mac v računalnik Mac

Ace24. januar 2024
kako prenesti datoteke iz računalnika mac v računalnik mac

V tem članku predstavljamo 7 različnih načinov za odgovor na vaše vprašanje, kako prenesti datoteke iz računalnika Mac v računalnik Mac. Podali vam bomo tudi navodila po korakih, da boste lahko predlagane rešitve začeli uporabljati takoj.

Prenos datotek in map med številnimi Applovimi napravami je v določenih okoliščinah zelo enostaven, saj je enotni operacijski sistem podjetja zelo preprost. Če torej želite deliti datoteke z drugim lastnikom računalnika Mac ali pa ste pravkar kupili nov računalnik Mac in bi želeli nekatere datoteke s prejšnjega prenosnika prenesti na novega, bo to precej enostavno.

Za prenos datotek z enega Maca na drugega ali izmenjavo podatkov med različnimi Maci lahko uporabite več pristopov. V tem članku bomo podrobno opisali najuspešnejše poti, ki so primerne za katero koli vrsto prenosa podatkov.

Brezplačno prenesite do 5 GB
Registracija ni potrebna
Prenos datotek zdaj
Migracijski pomočnik za prenos iz maca v mac

1. Prenos datotek med računalniki Mac z uporabo pomočnika za migracijo

Applov pomočnik za migracijo prenese vse datoteke iz pošiljajočega Maca v ciljni Mac in tako odpravi potrebo po ročnem kopiranju datotek. Če so vaše datoteke trenutno shranjene v osebnem računalniku, morate namesto tega uporabiti postopke za migracijo iz osebnega računalnika.

  1. Zagon programa Migration Assistant v območju Utilities v mapi Applications na pošiljajočem in ciljnem Macu.
  2. Ko boste v pošiljajočem Macu zahtevali dovoljenje za spremembe, vnesite skrbniško geslo in nato kliknite OK.
  3. Ko vas vprašamo, kako želite prenesti podatke, izberite možnost prenosa iz računalnika Mac, varnostne kopije Time Machine ali zagonskega diska. Kliknite Nadaljuj in nato.
  4. Če se na vašem Macu pošiljatelju prikaže varnostna koda, preverite, ali se ujema s tisto, ki je prikazana na vašem novem Macu. Nato kliknite Nadaljuj.
  5. V novem Macu izberite podatke, ki jih želite prenesti.
  6. Za začetek prenosa izberite Nadaljuj. Veliki prenosi lahko trajajo več ur, zato je morda najprimerneje, da prenos začnete zvečer in ga pustite delovati čez noč.
  7. Ko je prenos končan, na obeh računalnikih zaključite program Migration Assistant in se povežite z migriranim računom v novem Macu, da si ogledate njegove datoteke.
Apple airdrop

2. Prenos datotek med računalniki Mac z AirDrop

Če sta oba Maca opremljena z operacijskim sistemom Mac OS X Lion ali novejšo različico, je AirDrop eden najpreprostejših načinov za hitro izmenjavo datotek med njima, funkcijo pa lahko uporabljate, dokler sta oba Maca posodobljena. Za prenos datoteke med Macoma ni treba uporabiti WiFi; ad hoc omrežje se med njima vzpostavi samodejno, če sta v neposredni bližini.

Če želite uporabiti AirDrop, v iskalniku Finder operacijskega sistema Mac OS izvedite naslednja dejanja:

  1. Če želite zagnati AirDrop, na tipkovnici pritisnite Command + Shift + R.
  2. Če želite prenesti datoteke na drug Mac, morate najprej počakati, da ta Mac postane viden, šele nato lahko nanj povlečete in spustite datoteko(-e).
  3. Prenos datoteke sprejmite z Macom, ki jo sprejema.
iMessage za premikanje datotek iz maca v maca

3. Prenos podatkov iz Maca v Mac z uporabo iMessage

iMessage je več kot le sredstvo za komunikacijo: uporaben je tudi za prenos in izmenjavo datotek. Prek iMessage lahko celo na daljavo prenesete datoteke iz svojega Maca v drugega Maca.

  1. Vse, kar morate storiti, je, da v Macu zaženete aplikacijo Messages. Pojdite v meni Sporočila v razdelku Aplikacije.
  2. Začnite nov pogovor iMessage. Naslovljeno mora biti na osebo, ki ji želite poslati sporočilo.
  3. Datoteko ali mapo povlecite in spustite v okno sporočila ali pa jo kopirajte in prilepite v okno.
  4. Za pošiljanje pritisnite tipko za vrnitev. Drugi računalnik Mac prejme vašo datoteko ali mapo, ko mu jo pošljete prek sporočila iMessage.
  5. Nato jo lahko preprosto shranite znotraj iMessage tako, da z desnim gumbom miške kliknete na priponko in izberete "Shrani kot".
  6. Na koncu jo shranite v mapo za prenose v njihovem Macu.
Bluetooth za prenos datotek iz računalnika mac v računalnik mac

4. Prenos podatkov med računalniki Mac prek skupne rabe Bluetooth

Zdaj si bomo v članku o prenosu datotek z Maca na Maca ogledali še eno možnost, in sicer souporabo prek povezave Bluetooth. Kadar dva računalnika Mac nista povezana v isto omrežje, je to praktična metoda za prenos podatkov med njima.

  1. Pripravite MacBook pošiljatelja za izmenjavo datotek.
  2. V ciljnem Macu odprite Bluetooth tako, da kliknete ikono Bluetooth v menijski vrstici ali kliknete gumb Sistemske nastavitve, izberete Bluetooth in zagotovite, da je Bluetooth vklopljen in da je sistem v načinu Odkrivanje.
  3. Ko potrdite, da je za storitev omogočena možnost Bluetooth Sharing, pojdite v Finder v gostiteljskem računalniku, izberite Applications, dvakrat kliknite Utilities in nato dvakrat kliknite Bluetooth File Exchange.
  4. Datoteko lahko nato prenesete na drugi Mac tako, da jo izberete v oknu iskalnika Bluetooth File Exchange Finder, ki se prikaže pozneje, kliknete gumb Share in nato krmarite do datoteke, ki jo želite poslati.
  5. Program Exchange se bo odprl, ko boste kliknili na okno povezave Bluetooth v sistemu macOS. Tako boste lahko dostopali do javne mape naprave, prenašali datoteke iz naprave in prenašali datoteke v napravo.
  6. Če želite sprejeti povezavo, v računalniku Mac, ki bo služil kot ciljni računalnik, kliknite Connect (Poveži) v oknu z oznako Connection Request (Zahteva za povezavo), ki se bo prikazalo.
  7. V gostiteljskem Macu se bo okno za povezavo Bluetooth posodobilo in označilo, da je ciljni sistem povezan.
  8. Na namembnem Macu se bo prikazalo okno, ki bo prejemnika vprašalo, ali želi sprejeti poslane datoteke ali ne.
  9. Če jih želite shraniti v računalnik Mac, kliknite gumb Sprejmi.
Apple iCloud

5. Prenos datotek iz računalnika Mac v računalnik Mac z uporabo shrambe iCloud

Brez dvoma lahko shrambo iCloud razumemo kot neizsledljivo povezavo, ki povezuje različne komponente ekosistema Apple. Kadar koli po pomoti izbrišete datoteko ali nimate računalnika pri sebi, jo lahko obnovite. Poleg tega lahko do shranjenih datotek v shrambi iCloud Drive dostopate kadar koli in s katere koli lokacije.

Na zelo priročen način lahko z uporabo svojega Apple ID sinhronizirate podatke v vseh svojih računalnikih Macbook in drugih napravah. Vendar upoštevajte, da boste morali vklopiti sinhronizacijo za datoteke, ki jih želite prenesti.

  1. Zaženite sistemske nastavitve, nato kliknite Apple ID in izberite iCloud.
  2. Izberite vse datoteke, ki jih želite vključiti v sinhronizacijo.
  3. V novem računalniku Mac uporabite iste podatke za prijavo.
  4. Pojdite v meni Sistemske nastavitve, kliknite Apple ID in nato kliknite Prijava.
  5. Vnesite identifikacijsko številko Apple ID in z njo povezano geslo.
  6. Obstaja možnost, da vam bo ena od priključenih naprav poslala kodo za preverjanje.
  7. Vnesite skrivno kodo.
  8. Nato aktivirajte storitev iCloud in vse druge storitve za shranjevanje datotek tako, da obiščete System Preferences (Sistemske nastavitve) > Apple ID > iCloud.

souporaba datotek med računalniki Mac

6. Prenos datotek med računalniki Mac s souporabo datotek

Uporaba funkcije Souporaba datotek, vgrajene v sistem macOS, je ena najlažjih in najvarnejših rešitev za prenos datotek. Nahaja se v možnostih Sharing (Skupna raba) in omogoča deljenje datotek in različnih map v računalnikih Mac s pooblaščenimi uporabniki ali skupinami v istem omrežju.

  1. V meniju Apple izberite System Preferences (Sistemske nastavitve), da zaženete okno System Preferences (Sistemske nastavitve).
  2. Izberite razdelek Sharing preferences (Nastavitve souporabe). Leva stran plošče z nastavitvami deljenja vsebuje seznam storitev, ki jih je mogoče dati v skupno rabo. Postavite potrditveno polje v polje Share Files (Skupna raba datotek).
  3. Ob besedah File Sharing On (Skupna raba datotek vklopljena) se mora zdaj prikazati zelena pika. Naslov IP je prikazan neposredno pod besedilom. Zapomnite si naslov IP, saj ga boste potrebovali v nadaljnjih fazah.
  4. Kliknite gumb na desni strani odstavka z oznako Možnosti. Postavite potrditveno polje v polji Share files and folders with SMB in Share files and folders with AFP.
  5. Vaš Mac je zdaj pripravljen za distribucijo datotek in map z uporabo protokola AFP za starejše računalnike Mac in protokola AFP za Mac OS X.
  6. V meniju Apple na računalniku Mac izberite System Preferences in s klikom na podokno Sharing preference (Skupna raba). Funkcije, ki jih lahko delite, so naštete vzdolž leve strani podokna za izbiro Sharing (Deljenje). Prepričajte se, da je polje z oznako "File Sharing" (Skupna raba datotek) označeno.
  7. Na tej točki bi morali opaziti zeleno kljukico ob besedilu, ki navaja File Sharing On (Skupna raba datotek vklopljena). Naslov IP je viden tik pod besedilom. IP-naslov si zabeležite, saj ga boste potrebovali pri poznejših postopkih.
  8. Tapnite gumb z oznako Možnosti, ki se nahaja blizu desne strani besedila. Označite kvadratek v polju "Share files and folders using SMB" in v polju "Share files and folders utilising AFP".
  9. Vaš Mac je zdaj pripravljen za deljenje datotek in map z drugimi računalniki prek protokola AFP, ki je namenjen starejšim računalnikom Mac.
  10. Ko boste želeli prenesti datoteke, boste na vrhu zaslona opazili podatke o vašem Macu, pod temi podatki pa boste videli ime.
  11. To ime lahko navedete vsem drugim računalnikom Mac v lokalnem brezžičnem omrežju, za katere želite, da imajo skupni dostop do vašega Maca.
  12. Zloženko ali datoteko, ki jo želite objaviti, postavite v skupno mapo Public, ki ste jo konfigurirali v meniju Settings (Nastavitve) v System Preferences (Sistemske nastavitve). Končno bo drugi Mac do nje lahko dostopal!
Filemail Platforma za izmenjavo datotek

7. Prenos datotek med računalniki Mac s Filemailom

Čeprav lahko uporabniki računalnikov Mac za medsebojno izmenjavo datotek uporabljajo naše spletno mesto, bom v tem razdelku obravnaval namizje FileMail Desktop za Mac. Postopek pošiljanja datotek prek našega spletnega mesta in namiznih aplikacij je enak, zato mu lahko sledite, tudi če nimate nameščene namizne aplikacije ali želite uporabljati samo naše spletno mesto.

Poleg tega uporaba storitve FileMail ne stane nič, če želite deliti datoteke, manjše od 5 GB. Registracija ni potrebna.

Poleg tega uporaba storitve FileMail ne stane nič, če želite deliti datoteke, manjše od 5 GB. Registracija ni potrebna.

  1. Zagotovite namizno aplikacijo ali obiščite domačo stran na našem spletnem mestu.
  2. Kliknite "Dodaj datoteke".
  3. Pojdite do želenih datotek in/ali map in jih priložite.
  4. Izberete lahko, ali želite datoteke poslati kot e-pošto ali pa jih naložite in dobite povezavo za skupno rabo.
  5. Če ste izbrali možnost "Pošlji kot e-pošto", vnesite e-poštni naslov prejemnika. Če želite, pošljite neobvezno sporočilo.
  6. Pritisnite gumb za pošiljanje.
  7. Prejemnik bo prejel e-poštno sporočilo z navodili, kako prenesti datoteke.
  8. Če ste izbrali možnost "Pošlji kot povezavo", boste po prenosu datotek prejeli povezavo, ki jo lahko delite s komer koli, s katerim želite deliti datoteke.

Če delate poklicno, boste skoraj zagotovo morali prenašati datoteke posameznikom in organizacijam po vsem svetu. V tem primeru je Filemail zelo priročen. Ni zahtevnih priprav, kod QR, ki jih je treba prebrati, in ovir, ki jih je treba premagati. Pošiljanje datoteke je enako preprosto kot pošiljanje e-poštnega sporočila.

Namizna aplikacija Filemail omogoča pošiljanje velikih datotek poljubne velikosti na poljuben e-poštni naslov s preprostim vmesnikom povleci in spusti. Datoteke lahko naložite tudi na zasebni naslov URL, ki ga lahko delite z drugimi. Prenos je izboljšan s protokolom Filemail UDP, zaradi česar je to najhitrejši in najzanesljivejši način pošiljanja velikih datotek prek interneta.

Lestvice

Vrsta prenosa

Prednosti

Proti

Souporaba datotekTo je enostaven način prenosa z zelo velikimi hitrostmi prenosa Ker so vaši računalniki Mac verjetno že povezani v lokalno omrežje, je za večino uporabnikov nastavitev in omogočanje souporabe datotek morda edina potrebna sprememba.Za delovanje si morata obe napravi deliti omrežje.
AirDropAirDrop je v primerjavi s številnimi drugimi možnostmi hitrejši in varnejši. Ker lahko samodejno poišče sprejemnike v neposredni bližini, ni treba povezati nobene naprave.Počasen pristop s hitrostjo prenosa približno 40 MB/s med sodobnimi modeli računalnikov Mac. Če ga uporabljate v javnem omrežju, se lahko uporablja zlonamerno, zato bodite previdni, če drugim dovolite, da prenašajo datoteke v vaš Mac prek AirDropa.
Skupna raba omrežjaEna najučinkovitejših metod za tiste, ki želijo pogosto pošiljati datotekeZa delovanje si morata obe napravi deliti omrežje.
Pomočnik za migracijoIntuitivna možnost, ki je enostavna za uporabo Ponovi vse vaše datoteke in omogoča izbiro uporabniških računov, ki se prenesejo v novi Mac.Vse vaše datoteke bodo podvojene. Če ste v preteklih letih nadgradili svoje računalnike Mac, imate morda na stotine ali celo tisoče zastarelih datotek, ki zasedajo prostor.
iCloudČe uporabljate shrambo v oblaku, bodo vse vaše naprave sinhronizirane in posodobljene vsakič, ko boste spremenili datoteko. iCloudove storitve delujejo tudi na napravah brez sistema iOS, vendar so še posebej dobro povezane z ekosistemom Apple. Ponudniki shrambe v oblaku varnost svojih storitev krepijo z dodatnimi plastmi.Za shranjevanje datotek v oblaku je potrebna internetna povezava. Nalaganje in prenašanje podatkov iz oblaka povzroča dodatne stroške, ki se lahko povečajo. Včasih lahko prenos datotek poteka počasi, če je strežnik preobremenjen.
Datotečna pošta
Uporaba je brezplačna in registracija ni potrebna Podprte so velike datoteke Hitri in enostavni časi prenosa
Potrebna je internetna povezljivost. Za izmenjavo zelo velikih datotek je potrebna naročnina, čeprav je na voljo brezplačen 7-dnevni preizkus.
Prenos datotek vseh velikosti
Neomejeno število prejemnikov, prenosov in pasovne širine
Oglejte si naše plačljive načrte

Oglejte si več člankov o prenosu datotek med napravami