Kako prenesti datoteke iz računalnika v računalnik

Ace20. januar 2024
kako prenesti datoteke iz računalnika v računalnik

Nič ni lepšega od navdušenja ob nakupu novega bleščečega računalnika. Običajno nakup novega računalnika pomeni pridobitev številnih novih funkcij, izboljšane procesorske moči, izboljšane grafike in večjega pomnilnika.

Seveda, če prehajate na nov računalnik in zamenjate starejšega, boste verjetno želeli premakniti več kot le nekaj datotek. Najbolje bi bilo prenesti vse dokumente, slike, celoten uporabniški profil, račune, priljubljene strani, zaznamke in e-pošto, torej vse, kar imate in uporabljate. Kako torej prenesti datoteke iz računalnika v računalnik?

Na postopek vpliva več spremenljivk, med drugim število datotek za prenos, velikost datotek in operacijska sistema obeh računalnikov.

Čeprav prenos datotek ni zapleten postopek, lahko traja več ur, odvisno od količine podatkov, ki jih morate prenesti. V nadaljevanju je predstavljenih šest najpogosteje uporabljenih strategij, ki jih lahko preizkusite tudi sami.

Brezplačno prenesite do 5 GB
Registracija ni potrebna
Prenos datotek zdaj
Pogon USB za premikanje datotek iz računalnika v računalnik

1. Zunanja naprava za shranjevanje

Znano je, da večina ljudi uporablja zunanje diske. Povsem preprosto je kopirati podatke s pomnilnika USB iz enega računalnika v drugega, priključiti isti disk na drugi računalnik in ponovno kopirati podatke.

Če imate več podatkov, kot jih lahko shrani bliskovni disk, lahko uporabite tudi zunanji trdi disk. Če sta oba prenosnika opremljena z vrati USB 3.0, lahko razmislite o nakupu enega najhitrejših bliskovnih pogonov, ki so na voljo. Pri delu z veliko količino podatkov je hitrost ključnega pomena!

Pri uporabi zunanjih trdih diskov za varnostno kopiranje je treba upoštevati več dejavnikov, saj lahko pri nekaterih diskih občasno pride do napak pri prenosu datotek: uporabite kakovosten kabel (enako velja za notranje diske) in po potrebi kakovostno vozlišče USB.

Nekateri krmilniki USB postanejo nestabilni tudi pri večjih obremenitvah, zato bo v primeru težav s povezavo trdega diska morda treba zamenjati posamezne komponente, da bi ugotovili vir težave.

Prednosti

Proti

Prenosnost - Zunanji trdi disk je prenosen in ga je mogoče priključiti in uporabljati. Uporablja se lahko kot pomnilniška naprava za vsak računalnik, ki podpira USB ali FireWire.Izguba podatkov - Zunanji diski so prav tako izpostavljeni izgubi podatkov kot notranji diski. Zunanji trdi diski so dovzetni za napade virusov in zlonamerne programske opreme. Poleg tega so dovzetni za poškodbe zaradi sonca, vročine, vlage, tekočin, prahu in magnetnih polj.
Uporaba v nujnih primerih - Zunanji trdi disk lahko uporabite kot varnostno kopijo v nujnih primerih. Ker trdi diski včasih odpovedo, je varnostna kopija ključnega pomena ne glede na to, ali računalnik uporabljate v poslovne ali osebne namene.Nagnjenost k vlomom - Večina zunanjih trdih diskov je zaščitena z geslom. Če trdi disk ali bliskovni disk izgubite ali vam ga ukradejo, lahko do vaših podatkov dostopa vsakdo, ki napravo vstavi v računalnik.
Izboljšana zmogljivost - Z uporabo zunanjega diska kot primarne naprave za shranjevanje lahko znatno izboljšate zmogljivost računalnikov Mac s počasnejšimi notranjimi diski.Težka nastavitev - Nastavitev različic datotek na zunanjih trdih diskih je težavna. Če varnostne kopije datotek na zunanji trdi disk ustvarjate enkrat na dan, vam pogosto ostane ena sama varnostna kopija, na katero se lahko zanesete, namesto številnih različic datotek
HD in SSD

2. Notranji pogoni SSD in HDD

Če prehajate s starega na novejši računalnik, se lahko zgodi, da stari računalnik ne bo deloval. Druga možnost je, da stari trdi disk zamenjate z novim. Vendar pa, kako lahko pridobite svoje prejšnje podatke?

Trdi diski (HDD) in nekateri polprevodniški diski (SSD) so z matično ploščo povezani prek standardnih povezav SATA. Stari trdi disk priključite na rezervni priključek SATA ali eSATA (zunanji priključek SATA), če ga imate. Operacijski sistem ga bo prepoznal kot nov disk. Nato začnite s prenosom. To je najhitrejša od vseh možnih možnosti.

Prednosti

Proti

Velika zmogljivost - Notranji trdi diski imajo veliko zmogljivost za shranjevanje velikih količin podatkov. Poleg tega so notranji trdi diski ves čas neločljivo povezani z računalnikom. Zaradi tega je za redno načrtovanje varnostnih kopij potrebno manj dela. V primerjavi z drugimi vrstami medijev za shranjevanje podatkov so notranji trdi diski cenovno zelo ugodni.Omejena življenjska doba - Vsak SSD ima omejeno število ciklov branja in pisanja. To se imenuje zapisani terabajti (TBW). Ko kupite SSD disk, ima prednastavljen "čas smrti", na katerega vpliva pogostost uporabe diska.
Prenos kablov za deljenje datotek iz računalnika v računalnik

3. Uporaba prenosnega kabla

Podatke lahko prenašate prek več povezav, namesto da bi uporabili storitev v oblaku ali zunanji trdi disk. Ker se podatki kopirajo in lepijo hkrati iz računalnika v računalnik, je ta pristop pogosto hitrejši od uporabe diskov.

Čeprav se morda zdi precej zastarel, je uporaba kabla za prenos datotek še vedno učinkovita metoda prenosa podatkov med dvema računalnikoma, ki se nahajata blizu drug drugega.

S to napravo se povežete z vrati USB obeh računalnikov in nato s priloženo programsko opremo za prenos datotek izberete datoteke in mape, ki jih želite prenesti med računalnikoma. Ko sta napravi povezani prek vrat USB, vas priloženi program za prenos vodi skozi postopek prenosa datotek in nastavitev.

Če imata oba računalnika povezave USB 3.0, bo prenos podatkov veliko hitrejši; to upoštevajte, ko začnete postopek prenosa datotek.

PrednostiProti
Hitrost - Ker diski USB ne potrebujejo internetne povezave, imajo dokaj visoke hitrosti prenosa. Po drugi strani pa na hitrost vpliva več parametrov, vključno z različico USB, strojnim vodilom in krmilno napravo USB.Težka razširitev - Takoj ko je križni priključek priključen iz enega računalnika v drugega, postane povezava s katerim koli drugim računalnikom težavna brez dodajanja dodatnih omrežnih adapterjev.
Zmogljivost - Na začetku diski USB niso ponujali širokega razpona zmogljivosti shranjevanja. Do nedavnega so bile na voljo naprave USB z zmogljivostjo do 2 TB. Zato so uporabniki razbremenjeni prenašanja dodatne strojne opreme v primerih z velikimi pomnilniškimi zmogljivostmi.Nezaupanja vredno - Računalniki, povezani na ta način, se samodejno uvrstijo v kategorijo "javne" povezave. Javne povezave privzeto onemogočajo odkrivanje omrežja, deljenje datotek in tiskalnikov. Souporaba teh virov je bolj zamudna, kot če bi bili računalniki povezani prek stikala, saj je treba te funkcije ročno ponovno omogočiti v nastavitvah vsakega računalnika.
Fizične dimenzije - Pomnilniki USB so kompaktni in lahki, zato so zelo prenosni. Dobro se prilegajo v žepe in nahrbtnike. So idealno nadomestilo za trde diske in tablične računalnike, ki zahtevajo veliko prostora.
Prenos datotek iz računalnika v računalnik z uporabo wifi

4. Souporaba datotek prek omrežja Wi-Fi

Večina priljubljenih operacijskih sistemov ima možnost za konfiguriranje domačega omrežja. To omogoča, da naprave, ki so povezane z istim usmerjevalnikom (prek etherneta ali omrežja Wi-Fi), samodejno prepoznajo druga drugo.

Tako med prenašanjem podatkov med računalniki ni treba vsakič vzpostaviti nove povezave; povezava je vedno aktivna, dokler sta obe napravi vklopljeni.

PrednostiProti
Ni potrebna zunanja strojna oprema za pomnilnik USB - Ko želimo prenesti podatke med računalniki, običajno poiščemo pomnilnik USB Flash ali trdi disk USB. Prenos datotek prek omrežja Wi-Fi odpravlja potrebo po dodatni napravi za prenos podatkov med dvema računalnikoma. Potrebna je le delujoča povezava Wi-Fi.Težave s potrebno pasovno širino - Za izmenjavo datotek je potrebna ustrezna pasovna širina, ki omogoča hiter in enostaven dostop do podatkov. Dostop do datotek je lahko dolgotrajen postopek, če nimate ustrezne hitrosti.
Hitro prenašanje datotek - souporaba datotek prek povezave Wi-Fi omogoča hitrejše prenašanje datotek med računalniki. Ko Wi-Fi poveže dva računalnika, se pasovna širina, ki je na voljo za prenos datotek, znatno poveča. Poleg tega se skrajša čas, potreben za kopiranje podatkov iz enega računalnika na zunanji disk in njihov prenos v drug računalnik. Datoteke se z enega računalnika v drugega prek omrežja Wi-Fi prenesejo takoj, kar prepolovi potreben čas.Javni dostop - Pri izmenjavi datotek se poveča možnost, da zaposleni ali zunanji hekerji delijo podatke podjetja na javnem spletnem forumu. Zlonamerna programska oprema, izsiljevalska programska oprema in virusi imajo večjo verjetnost, da bodo napadli izmenjane datoteke. Virus lahko na primer okuži delovno postajo, ki se uporablja za ogled podatkov, in se nato prenese na vaš strežnik ali na drugo delovno postajo, ki ima vsebino.
Varen prenos podatkov - Uporaba omrežja Wi-Fi za prenos podatkov vas varuje pred morebitnimi nevarnostmi. Uporaba bliskovnega ali pomnilniškega pogona lahko škoduje delovanju računalnika, saj lahko vsebuje viruse ali drugo zlonamerno programsko opremo. Z uporabo omrežja Wi-Fi za izmenjavo želene datoteke se izognete tej nevarnosti.
prenos datotek iz računalnika v računalnik s kablom lan

5. Prenos datotek iz računalnika v računalnik prek omrežja LAN

Kabli LAN so eden od prvih načinov povezovanja dveh računalnikov prek ethernetnih vrat za prenos podatkov. Kabel LAN omogoča hitrejši prenos podatkov in je združljiv z vsemi različicami sistema Windows.

S kablom LAN se izognete potrebi po vklapljanju in izklapljanju pogona Pen, ko želite prenesti datoteko (-e). Poleg tega niste odvisni od omrežja Wi-Fi. Ne glede na vrsto podatkov, ki jih želite poslati, kabel LAN zagotavlja najhitrejšo možno hitrost prenosa, za uporabo omrežja Wi-Fi pa ni potrebno napredno tehnično znanje o konfiguraciji omrežja.

PrednostiProti
Olajšano komuniciranje - Z uporabo omrežja LAN si lahko uporabniki enostavno izmenjujejo sporočila in podatke. Ker so podatki shranjeni v strežniku, si jih lahko ogledajo uporabniki omrežja LAN. Vsak uporabnik omrežja LAN lahko to stori z drugimi uporabniki omrežja. Tako se prihrani čas in zagotovi, da so sporočila poslana ustreznim prejemnikom.Stroški izvedbe - Čeprav omrežja LAN z delitvijo virov prihranijo denar, so začetni stroški vzpostavitve omrežja precej visoki. To je predvsem posledica potrebe po specializirani programski opremi za vzpostavitev strežnika. Poleg tega je treba za začetno vzpostavitev kupiti fizično opremo, kot so usmerjevalniki, vozlišča, stikala in kabli.
Centralizacija podatkov - računalniško omrežje omogoča, da so vse informacije shranjene na osrednji lokaciji in dostopne več uporabnikom. Tako lahko člani iste ekipe dostopajo do vseh virov, ki jih potrebujejo za opravljanje svojih nalog.Kršitve pravil - Ker se vsi podatki, povezani s povezanimi računalniki, hranijo v enem strežniku, lahko nepooblaščene osebe pregledajo zgodovino brskanja in prenose, povezane z vsemi povezanimi računalniki.
Aplikacije za prenos datotek Filemail

6. Ponudniki storitev v oblaku

Datoteke lahko prenašate in prenašate z različnimi storitvami shranjevanja v oblaku, kot sta Google Drive ali OneDrive. Zakaj je shranjevanje v oblaku tako ugodno za prenos datotek? Ker vam te storitve v oblaku omogočajo prenos in prenašanje datotek skoraj vseh velikosti, odvisno od razpoložljivega prostora za shranjevanje. Poleg tega lahko večje datoteke prenesete s spletnimi aplikacijami.

Če delate poklicno, boste skoraj zagotovo morali prenašati datoteke posameznikom in organizacijam po vsem svetu. Datotečna pošta je v tem primeru zelo priročna. Ni zahtevnih priprav, kod QR, ki jih je treba prebrati, in ovir, ki jih je treba premagati. Pošiljanje datoteke je enako preprosto kot pošiljanje e-poštnega sporočila.

Aplikacija Filemail omogoča pošiljanje velikih datotek poljubne velikosti na poljuben e-poštni naslov s preprostim vmesnikom povleci in spusti. Datoteke lahko naložite tudi na zasebni naslov URL in jih delite z drugimi. Prenos je izboljšan s protokolom Filemail UDP, zato je to najhitrejši in najzanesljivejši način pošiljanja velikih datotek prek interneta.

PrednostiProti
Stroški - fizično shranjevanje je lahko predrago. Shranjevanje v oblaku, ki ne potrebuje strojne opreme, je na GB veliko cenejše od zunanjih diskov.Internetna povezava - Za shranjevanje v oblaku je potrebna internetna povezava. Če ste priključeni na počasno omrežje, bo dostop do shrambe morda otežen. Če niste povezani z internetom, si datotek ne boste mogli ogledati.
Dostopnost - S shranjevanjem datotek v oblaku lahko do njih dostopate s katere koli lokacije z internetno povezavo.Stroški - Za nalaganje in prenašanje datotek iz oblaka so potrebni dodatni stroški. Če pogosto dostopate do številnih datotek, se lahko ti stroški hitro kopičijo.
Obnovitev - V primeru okvare trdega diska ali drugih težav s strojno opremo lahko dostopate do podatkov v oblaku. To je možnost rezervne kopije za fizične trde diske, ki se uporabljajo za lokalno shranjevanje.Zasebnost - Ko uporabljate ponudnika storitev v oblaku, vaši podatki niso več fizično shranjeni v vašem računalniku. Kdo je torej odgovoren za varnost podatkov? To je sivo področje, ki se trenutno razjasnjuje.
Sinhronizacija in posodabljanje naprav - Ko uporabljate shrambo v oblaku, se vse spremembe, ki jih naredite v datoteki, samodejno sinhronizirajo in posodobijo v vseh napravah, iz katerih dostopate do oblaka.

Katera možnost je za vas najboljša?

Čeprav je nakup novega računalnika vznemirljiv, je spoznanje, da so vsi vaši podatki še vedno na starem računalniku, manj vznemirljivo! Navsezadnje je za vsakega lastnika računalnika bistvenega pomena, kako deliti datoteke med računalniki.

Trenutno so na voljo številne možnosti za prenos podatkov, aplikacij in nastavitev iz starega v nov računalnik. Do svojih podatkov lahko dostopate iz katere koli naprave, kjer koli, ne glede na to, ali uporabljate staromodni bliskovni disk ali najsodobnejšo programsko opremo.

Prenos datotek vseh velikosti
Neomejeno število prejemnikov, prenosov in pasovne širine
Oglejte si naše plačljive načrte

Oglejte si več člankov o souporabi datotek med napravami