Kako prenesti datoteke iz računalnika v računalnik

Nič ni lepšega od navdušenja ob nakupu novega, sijočega računalnika. Običajno nakup novega računalnika pomeni pridobitev številnih novih funkcij, izboljšane procesorske moči, izboljšane grafike in večjega pomnilnika. 

Če se selite v nov računalnik in zamenjate starejšega, boste verjetno želeli prenesti več kot le nekaj datotek. Najbolje bi bilo prenesti vse dokumente, slike, celoten uporabniški profil, račune, priljubljene strani, zaznamke in e-pošto, torej vse, kar imate in uporabljate. Kako torej prenos datotek iz računalnika v računalnik?

Na postopek vpliva več spremenljivk, med drugim število datotek za prenos, velikost datotek in operacijska sistema obeh računalnikov.

Čeprav prenos datotek ni zapleten postopek, lahko traja več ur, odvisno od količine podatkov, ki jih morate prenesti. V nadaljevanju je predstavljenih šest najpogosteje uporabljenih strategij, ki jih lahko preizkusite tudi sami.

Brezplačno prenesite do 5 GB

Registracija ni potrebna

pogon USB

1. Zunanja naprava za shranjevanje

Znano je, da večina ljudi uporablja zunanje diske. Povsem preprosto je kopirati podatke s ključka USB iz enega računalnika v drugega, priključiti isti ključek na drugi računalnik in ponovno kopirati podatke. 

Če imate več podatkov, kot jih lahko shranite na bliskovni disk, lahko uporabite tudi zunanji trdi disk. Če sta oba prenosnika opremljena z vrati USB 3.0, lahko razmislite o nakupu enega najhitrejših bliskovnih diskov, ki so na voljo. Pri delu z veliko količino podatkov je hitrost ključnega pomena!

Pri uporabi zunanjih trdih diskov za varnostno kopiranje je treba upoštevati več dejavnikov, saj lahko pri nekaterih diskih občasno pride do napak pri prenosu datotek: uporabite kakovosten kabel (enako velja za notranje diske) in po potrebi kakovostno vozlišče USB. 

Nekateri krmilniki USB postanejo nestabilni tudi pri velikih obremenitvah, zato bo morda treba zamenjati posamezne komponente, da bi ugotovili izvor težave, če imate težave s povezavo s trdim diskom.

Prednosti Proti
Prenosnost - Zunanji trdi disk je prenosen in ga lahko priključite in uporabljate. Uporablja se lahko kot pomnilniška naprava za vsak računalnik, ki podpira USB ali FireWire.
Izguba podatkov - Zunanji diski so prav tako izpostavljeni izgubi podatkov kot notranji diski. Zunanji trdi diski so dovzetni za viruse in napade zlonamerne programske opreme. Poleg tega so dovzetni za poškodbe zaradi sonca, vročine, vlage, tekočin, prahu in magnetnih polj.
Uporaba v nujnih primerih - zunanji trdi disk lahko uporabite kot varnostno kopijo v nujnih primerih. Ker trdi diski včasih odpovedo, je varnostna kopija ključnega pomena, ne glede na to, ali računalnik uporabljate v poslovne ali osebne namene.
Nagnjenost k vdoru - Večina zunanjih trdih diskov je zaščitena z geslom. Če trdi disk ali bliskovni disk izgubite ali vam ga ukradejo, lahko do vaših podatkov dostopa vsak, ki napravo vstavi v računalnik.
Izboljšana zmogljivost - Z uporabo zunanjega diska kot primarne naprave za shranjevanje lahko znatno izboljšate zmogljivost računalnikov Mac s počasnejšimi notranjimi diski.
Težka nastavitev - Nastavitev različic datotek na zunanjih trdih diskih je težavna. Če varnostne kopije datotek na zunanji trdi disk ustvarjate enkrat na dan, vam pogosto ostane ena sama varnostna kopija, na katero se lahko zanesete, namesto številnih različic datotek.

2. Notranji pogoni SSD in HDD

Če se s starega računalnika seli na novejši, lahko stari računalnik postane neuporaben. Lahko pa zamenjate star trdi disk z novim. Vendar kako lahko pridobite svoje prejšnje podatke?


Trdi diski (HDD) in nekateri polprevodniški diski (SSD) so na matično ploščo priključeni prek standardnih povezav SATA. Stari trdi disk priključite na rezervni priključek SATA ali eSATA (zunanji priključek SATA), če ga imate. Operacijski sistem ga bo prepoznal kot nov disk. Nato začnite s prenosom. To je najhitrejša od vseh možnih možnosti.

Prednosti Proti
Notranji trdi diski imajo veliko zmogljivost za shranjevanje velikih količin podatkov. Poleg tega so notranji trdi diski ves čas neločljivo povezani z računalnikom. Zato je za redno načrtovanje varnostnih kopij potrebno manj dela. V primerjavi z drugimi vrstami medijev za shranjevanje podatkov so notranji trdi diski cenovno zelo ugodni.
Omejena življenjska doba - Vsak SSD ima omejeno število ciklov branja in pisanja. To se imenuje zapisani terabajti (TBW). Ko kupite SSD disk, ima prednastavljen "čas smrti", na katerega vpliva pogostost uporabe diska.
prenosni kabel

3. Uporaba prenosnega kabla

Podatke lahko prenašate prek več povezav, namesto da bi uporabljali storitev v oblaku ali zunanji trdi disk. Ker se podatki istočasno kopirajo in lepijo iz računalnika v računalnik, je ta pristop pogosto hitrejši od uporabe diskov.

Čeprav se zdi, da je kabel za prenos datotek že precej zastarel, je še vedno učinkovit način prenosa informacij med dvema računalnikoma, ki se nahajata blizu drug drugega.

S to napravo se povežete z vrati USB obeh računalnikov in nato s priloženo programsko opremo za prenos datotek izberete datoteke in mape, ki jih želite prenesti med računalnikoma. Ko sta napravi povezani prek vrat USB, vas priloženi program za prenos vodi skozi postopek prenosa datotek in nastavitev. 

 Če imata oba računalnika povezave USB 3.0, bo prenos podatkov veliko hitrejši; to upoštevajte, ko začnete postopek prenosa datotek.

Prednosti Proti
Hitrost - Ker diski USB ne potrebujejo internetne povezave, imajo razmeroma visoke hitrosti prenosa. Po drugi strani pa na hitrost vpliva več parametrov, vključno z različico USB, strojnim vodilom in krmilno napravo USB.
Težka razširitev - Ko je križni priključek povezan z enega računalnika na drugega, je povezovanje z drugimi računalniki oteženo brez dodajanja dodatnih omrežnih adapterjev.
Zmogljivost - Na začetku diski USB niso ponujali širokega razpona zmogljivosti shranjevanja. Do nedavnega so bile na voljo naprave USB z zmogljivostjo do 2 TB. Zato so uporabniki razbremenjeni prenašanja dodatne strojne opreme v primerih z velikimi pomnilniškimi zmogljivostmi.
Nezaupanja vredno - tako povezani računalniki so samodejno razvrščeni v kategorijo "javne" povezave. Javne povezave privzeto onemogočajo odkrivanje omrežja, souporabo datotek in tiskalnikov. Souporaba teh virov je bolj zamudna, kot če bi bili računalniki povezani prek stikala, saj morate te funkcije ročno ponovno omogočiti v nastavitvah vsakega računalnika.
Fizične dimenzije - Bliskovni pomnilniki USB so kompaktni in lahki, zato so zelo prenosni. Dobro se prilegajo v žepe in nahrbtnike. Je idealen nadomestek za trde diske in tablične računalnike, ki zahtevajo veliko prostora.
prenos datotek prek omrežja wifi

4. Souporaba datotek prek omrežja Wi-Fi

Večina priljubljenih operacijskih sistemov ima možnost za konfiguriranje domačega omrežja. Tako lahko naprave, ki so povezane z istim usmerjevalnikom (prek etherneta ali Wi-Fi), samodejno prepoznajo druga drugo. 

Pri prenosu podatkov med računalniki vam tako ni treba vsakič vzpostaviti nove povezave; povezava je vedno aktivna, dokler sta vklopljena oba računalnika.

Prednosti Proti
Ni potrebna zunanja strojna oprema za pomnilniški pogon USB - Ko želimo prenesti podatke med računalniki, običajno poiščemo pomnilniški pogon USB ali trdi disk USB. Prenos datotek prek omrežja Wi-Fi odpravlja potrebo po dodatni napravi za prenos podatkov med dvema računalnikoma. Potrebna je le delujoča povezava Wi-Fi.
Težave s potrebno pasovno širino - Za izmenjavo datotek je potrebna ustrezna pasovna širina, ki omogoča hiter in enostaven dostop do podatkov. Dostop do datotek je lahko dolgotrajen postopek, če nimate ustrezne hitrosti.
Hitro prenašanje datotek - souporaba datotek prek omrežja Wi-Fi omogoča hitrejše prenašanje datotek med računalniki. Ko Wi-Fi poveže dva računalnika, se pasovna širina, ki je na voljo za prenos datotek, znatno poveča. Poleg tega se skrajša čas, potreben za kopiranje podatkov iz enega računalnika na zunanji disk in njihov prenos v drug računalnik. Datoteke se z enega računalnika v drugega prek omrežja Wi-Fi prenesejo takoj, kar prepolovi potreben čas.
Javni dostop - Pri izmenjavi datotek se poveča možnost, da zaposleni ali zunanji hekerji delijo podatke podjetja na javnem spletnem forumu. Zlonamerna programska oprema, izsiljevalska programska oprema in virusi bodo bolj verjetno napadli datoteke v skupni rabi. Virus lahko na primer okuži delovno postajo, ki se uporablja za pregledovanje podatkov, in se nato prenese na vaš strežnik ali na drugo delovno postajo, na kateri je vsebina.
Varen prenos podatkov - Z uporabo omrežja Wi-Fi za prenos podatkov ste zaščiteni pred morebitnimi nevarnostmi. Uporaba bliskovnega ali pomnilniškega pogona lahko škoduje delovanju računalnika, saj lahko vsebuje viruse ali drugo zlonamerno programsko opremo. Z uporabo omrežja Wi-Fi za izmenjavo želene datoteke se izognete tej nevarnosti.

5. Prenos datotek iz računalnika v računalnik prek omrežja LAN

Kabli LAN so eden prvih načinov povezovanja dveh računalnikov prek ethernetnih priključkov za prenos podatkov. Kabel LAN omogoča hitrejši prenos podatkov in je združljiv z vsemi različicami sistema Windows. 

 S kablom LAN vam ni treba priključiti in odklopiti pogona Pen, ko želite prenesti datoteko (-e). Poleg tega niste odvisni od omrežja Wi-Fi. Ne glede na vrsto podatkov, ki jih želite poslati, kabel LAN zagotavlja najhitrejšo možno hitrost prenosa, za uporabo omrežja Wi-Fi pa ni potrebno napredno tehnično znanje o konfiguraciji omrežja.

Prednosti Proti
Olajšano komuniciranje - Uporabniki lahko prek omrežja LAN preprosto izmenjujejo sporočila in podatke. Ker so podatki shranjeni v strežniku, si jih lahko ogledajo uporabniki omrežja LAN. Vsak uporabnik omrežja LAN lahko to stori z drugimi uporabniki omrežja. Tako se prihrani čas in zagotovi, da so sporočila poslana ustreznim prejemnikom.
Stroški vzpostavitve - Čeprav omrežja LAN prihranijo denar z delitvijo virov, so začetni stroški vzpostavitve omrežja precej visoki. To je predvsem posledica potrebe po specializirani programski opremi za vzpostavitev strežnika. Poleg tega je treba za začetno vzpostavitev kupiti fizično opremo, kot so usmerjevalniki, vozlišča, stikala in kabli.
Centralizacija podatkov - računalniško omrežje omogoča, da so vse informacije shranjene na osrednji lokaciji in dostopne več uporabnikom. Tako lahko člani iste ekipe dostopajo do vseh virov, ki jih potrebujejo za opravljanje svojih nalog.
Kršitve pravil - Ker so vsi podatki, povezani s povezanimi računalniki, shranjeni v enem strežniku, lahko nepooblaščene osebe pregledajo zgodovino brskanja in prenose, povezane z vsemi povezanimi računalniki.
aplikacije za več platform

6. Ponudniki storitev v oblaku 

Datoteke lahko prenašate in prenašate z različnimi storitvami shranjevanja v oblaku, kot sta Google Drive ali OneDrive. Zakaj je shranjevanje v oblaku tako ugodno za prenos datotek? Ker vam te storitve v oblaku omogočajo prenos in prenašanje datotek skoraj vseh velikosti, odvisno od razpoložljivega prostora za shranjevanje. Poleg tega lahko večje datoteke prenesete s spletnimi aplikacijami.

Če delate poklicno, boste skoraj zagotovo morali prenašati datoteke posameznikom in organizacijam po vsem svetu. Filemail je v tem primeru zelo uporaben. Ni zahtevnih priprav, kod QR, ki jih je treba prebrati, in ovir, ki jih je treba premagati. Pošiljanje datoteke je enako preprosto kot pošiljanje e-poštnega sporočila.

Z aplikacijo Filemail lahko s preprostim vmesnikom povleci in spusti pošljete velike datoteke poljubne velikosti na poljuben e-poštni naslov. Datoteke lahko naložite tudi na zasebni naslov URL in jih delite z drugimi. Prenos je izboljšan s protokolom Filemail UDP, ki je najhitrejši in najzanesljivejši način pošiljanja velikih datotek prek interneta.
Prednosti Proti
Stroški - fizično shranjevanje je morda predrago. Shranjevanje v oblaku, ki ne potrebuje strojne opreme, je veliko cenejše na GB kot zunanji diski.
Internetna povezava - Za shranjevanje v oblaku je potrebna internetna povezava. Če ste povezani z omrežjem, ki deluje počasi, bo dostop do shrambe morda otežen. Če niste povezani z internetom, si datotek ne boste mogli ogledati.
Dostopnost - če svoje datoteke shranite v oblak, lahko do njih dostopate s katere koli lokacije z internetno povezavo.
Stroški - Za nalaganje in prenašanje datotek iz oblaka so potrebni dodatni stroški. Če pogosto dostopate do številnih datotek, se lahko ti stroški hitro kopičijo.
Obnovitev - v primeru okvare trdega diska ali drugih težav s strojno opremo lahko dostopate do podatkov v oblaku. To je možnost za varnostno kopiranje fizičnih trdih diskov, ki se uporabljajo za lokalno shranjevanje.
Zasebnost - ko uporabljate ponudnika storitev v oblaku, vaši podatki niso več fizično shranjeni v vašem računalniku. Kdo je torej odgovoren za varnost podatkov? To je sivo področje, ki se trenutno razjasnjuje.
Sinhronizacija in posodabljanje naprav - Ko uporabljate shrambo v oblaku, se vse spremembe, ki jih naredite v datoteki, samodejno sinhronizirajo in posodobijo v vseh napravah, iz katerih dostopate do oblaka.

Katera možnost je za vas najboljša?

Čeprav je nakup novega računalnika vznemirljiv, je spoznanje, da so vsi vaši podatki še vedno v starem računalniku, manj vznemirljivo! Navsezadnje je za vsakega lastnika računalnika bistvenega pomena, kako deliti datoteke iz računalnika v računalnik. 

 Trenutno so na voljo številne možnosti za prenos podatkov, aplikacij in nastavitev iz starega v nov računalnik. Do podatkov lahko dostopate iz katere koli naprave, kjer koli, ne glede na to, ali uporabljate staromodni bliskovni disk ali najsodobnejšo programsko opremo.

Prenos datotek vseh velikosti

Neomejeno število prejemnikov, prenosov in pasovne širine

Slovenian