Zakaj e-pošta ni varna

Ace24. januar 2024
E-pošta ni varna

Vsi smo že slišali grozljive zgodbe o varnosti e-pošte - od vdrtega e-poštnega sporočila do goljufivih shem - in zlahka razumemo, zakaj veliko ljudi meni, da e-pošta ni varen komunikacijski medij. Vendar ko se poglobite, boste naleteli na še več vprašanj, ki potrjujejo, zakaj elektronska pošta ni varna.

Kljub varnostnim pomislekom e-pošta z več kot 4 milijardami uporabnikov še vedno ostaja eden najbolj priljubljenih načinov komuniciranja danes. Po podatkih letnega poročila, ki ga je izvedla skupina Radicati, je skupno število dnevno poslanih in prejetih poslovnih in potrošniških elektronskih sporočil leta 2021 več kot 319 milijard, do konca leta 2025 pa naj bi se povečalo na več kot 376 milijonov.

Toda ali je elektronska pošta res tako nezanesljiva, kot kažejo nekatere informacije? Odgovor je tako da kot ne. Elektronska pošta vsekakor ni tako varna kot nekatere druge komunikacijske metode, kot so aplikacije za zasebno sporočanje ali varne e-poštne storitve.

Vendar je z nekaj previdnosti in zdrave pameti elektronska pošta še vedno lahko razmeroma varen način komuniciranja. Le ne uporabljajte ga za pošiljanje zaupnih datotek.

Brezplačno prenesite do 5 GB
Registracija ni potrebna
Pošlji velike datoteke zdaj

Težave z varnostjo e-pošte

Obstaja več razlogov, zakaj e-pošta ni tako varna kot nekateri drugi načini komunikacije. Prvič, e-pošta ni šifrirana, kar pomeni, da vsi podatki, poslani prek e-pošte, niso zaščiteni pred prestrezanjem s strani tretjih oseb.

Elektronska pošta je "oddajni" komunikacijski medij, kar pomeni, da bo vsako elektronsko sporočilo, poslano velikemu številu prejemnikov, verjetno prebral nekdo drug, ki ni predvideni prejemnik. Poleg tega lahko nekdo zelo enostavno ustvari lažni e-poštni račun in se izdaja za drugo osebo, kar se lahko uporabi za prevaro ali ribarjenje ljudi.

Druga težava pri varnosti elektronske pošte je, da napadalci pogosto zlahka pošiljajo lažna elektronska sporočila (t. i. "phishing" napadi), za katera se zdi, da prihajajo iz zaupanja vrednega vira, na primer od prijatelja ali sodelavca. Ta e-poštna sporočila pogosto vsebujejo povezave do zlonamernih spletnih mest ali priponke, ki lahko okužijo vaš računalnik z zlonamerno programsko opremo.

Poleg tega številni e-poštni strežniki niso varni, kar pomeni, da lahko vaša e-poštna sporočila zlahka prestrežejo in preberejo napadalci tretjih oseb. To še posebej velja za javne e-poštne strežnike, kot so Gmail, Yahoo! Mail in Hotmail. Prav tako je treba omeniti, da ponudniki e-pošte lahko dostopajo (in tudi dostopajo) do vaših e-poštnih sporočil, da bi vam posredovali ciljno usmerjene oglase.

Če povzamemo, so nevarnosti elektronske pošte naslednje:

  • Elektronska pošta ni šifrirana, zato vsi podatki, poslani prek e-pošte, niso zaščiteni pred prestrezanjem s strani napadalcev tretjih oseb.
  • Elektronska pošta je "radiodifuzni" komunikacijski medij, kar pomeni, da bo vsako elektronsko sporočilo, poslano velikemu številu prejemnikov, verjetno prebral nekdo drug, ki ni predvideni prejemnik.
  • Nekdo lahko zelo enostavno ustvari lažni e-poštni račun in se izdaja za drugo osebo, kar lahko uporabi za prevaro ali ribarjenje.
  • Elektronska sporočila lahko zlahka prestrežejo in preberejo napadalci tretjih oseb.
  • Do vaših e-poštnih sporočil lahko dostopa vaš ponudnik e-pošte, da bi vam dostavil ciljno usmerjene oglase.
Ne pošiljajte zaupnih datotek po e-pošti

Vrste stvari, ki jih ne smete pošiljati prek e-pošte

Obstaja več stvari, ki jih ne smete pošiljati prek e-pošte, saj veljajo za zelo tvegane. Morda je nekoliko težko ugotoviti, katere so te stvari, saj se meja med tem, kaj se šteje za visoko tveganje in kaj ne, spreminja glede na kontekst.

Elektronska pošta ni varen način za pošiljanje občutljivih informacij, kot so gesla, številke kreditnih kartic ali podatki o bančnem računu. Če morate pošiljati zaupne informacije, uporabite varno aplikacijo za pošiljanje sporočil ali šifrirano e-poštno storitev.

Izogibajte se pošiljanju slik visoke ločljivosti ali velikih datotek prek e-pošte, saj jih lahko napadalci tretjih oseb zlahka prestrežejo in ukradejo. Prav tako se je dobro izogibati pošiljanju občutljivih informacij prek priponk v elektronski pošti, saj jih lahko zlahka odpre nekdo drug, ki ni predvideni prejemnik.

Ni dobro, da prek e-pošte delite svoje osebne ali finančne podatke, saj jih lahko goljufi in tatovi identitete zlahka ukradejo. Prav tako morate biti previdni pri klikanju na povezave ali prenašanju priponk z neznanih e-poštnih naslovov, saj lahko ti pogosto vsebujejo zlonamerno programsko opremo ali viruse.

Prav tako se izogibajte uporabi e-pošte za komunikacijo z ljudmi, ki jih ne poznate. Elektronska pošta ni varen način komuniciranja z neznanci, saj goljufi in ribarji zlahka pošiljajo lažna e-poštna sporočila, ki se zdijo, da prihajajo iz zaupanja vrednega vira.

Z izobraževanjem o nevarnostih elektronske pošte in nekaj preprostimi previdnostnimi ukrepi lahko zmanjšate tveganje, da bi bila vaša elektronska sporočila prestrežena ali ogrožena. Ko boste naslednjič pritisnili gumb "pošlji", se ustavite in se vprašajte: ali je to e-poštno sporočilo res varno?

Varna komunikacija

Varne alternative za pošiljanje zaupnih dokumentov

Pošiljanje zaupnih dokumentov prek e-pošte ni varen postopek, saj lahko vaše podatke zlahka prestreže in prebere tretja oseba. Zaupnih dokumentov nikoli ne smete pošiljati po elektronski pošti, saj jih lahko goljufi in tatovi identitete zlahka ukradejo.

Če morate pošiljati zaupne dokumente, lahko uporabite številne varne alternative elektronski pošti. Oglejmo si nekaj izmed njih.

Komunikacijske aplikacije

1. Aplikacije za zasebno sporočanje

Aplikacije za zasebno sporočanje, kot so WhatsApp, Facebook Messenger in Signal, so odličen način za varno komunikacijo s prijatelji in sodelavci. Te aplikacije uporabljajo šifriranje od konca do konca, kar pomeni, da so vaša sporočila šifrirana in jih lahko prebere le predvideni prejemnik.

Prednosti

Proti

Sporočila so šifrirana in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebratiVse aplikacije ne ponujajo šifriranja od konca do konca
Številne aplikacije ponujajo visoko raven varnosti in zasebnostiNekatere aplikacije niso tako varne kot druge
Omejitve velikosti datotek pomenijo, da ne morete pošiljati velikih datotek
E-pošta

2. Varne e-poštne storitve

Varne e-poštne storitve, kot sta ProtonMail in Tutanota, zagotavljajo visoko raven varnosti in zasebnosti. Te storitve uporabljajo šifriranje od konca do konca, kar pomeni, da so vaša sporočila šifrirana in jih lahko prebere le predvideni prejemnik.

Prednosti

Proti

Sporočila so šifrirana in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebratiVse aplikacije ne ponujajo šifriranja od konca do konca
Številne aplikacije ponujajo visoko raven varnosti in zasebnostiNekatere aplikacije niso tako varne kot druge
Omejitve velikosti priponk pomenijo, da ne morete pošiljati velikih datotek
Šifriranje

3. Programi za šifriranje datotek

Programi za šifriranje datotek, kot sta VeraCrypt in BitLocker, so odličen način za varno shranjevanje občutljivih datotek. Ti programi uporabljajo močne algoritme šifriranja, kar pomeni, da so vaše datoteke zaščitene pred napadalci tretjih oseb.

Prednosti

Proti

Datoteke so šifrirane in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebratiProgrami morda ne bodo na voljo na vseh platformah
Programi so enostavni za uporabo, če so tehnično usposobljeniProgrami za šifriranje datotek so lahko zapleteni in jih je nekaterim težko uporabljati
Pero USB

4. Ključki USB

Ključki USB so odličen način za varno shranjevanje občutljivih datotek. Ključke USB je mogoče šifrirati, kar pomeni, da so vaše datoteke zaščitene pred napadalci tretjih oseb.

Prednosti

Proti

Ključki USB so prenosni in jih lahko vzamete s seboj, kamor koli gresteključke USB lahko izgubite ali ukradete
ključke USB je enostavno uporabljatiVsi ključki USB niso šifrirani
pomnilniki USB imajo običajno razmeroma majhno zmogljivost shranjevanja
Rešitev za varno izmenjavo datotek Filemail

5. Storitve shranjevanja v oblaku

Storitve shranjevanja v oblaku, kot so iCloud, Google Drive in DropBox, so odličen način za varno shranjevanje datotek. Te storitve uporabljajo močne algoritme šifriranja, kar pomeni, da so vaše datoteke zaščitene pred napadalci tretjih oseb.

Prednosti

Proti

Datoteke so šifrirane in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebratiVse storitve ne ponujajo šifriranja od konca do konca
Številne storitve ponujajo visoko raven varnosti in zasebnostiNekatere storitve niso tako varne kot druge
Za pošiljanje zelo velikih datotek bo potrebna plačljiva naročnina
Omrežje

6. Omrežni pomnilnik (NAS)

Omrežna shramba (NAS) je odličen način za varno shranjevanje datotek. Naprave NAS so podobne ključem USB, vendar imajo številne prednosti, kot sta možnost deljenja datotek z drugimi uporabniki in možnost varnostnega kopiranja datotek.

Prednosti

Proti

Datoteke so šifrirane in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebratiNaprave NAS je mogoče izgubiti ali ukrasti
Naprave NAS so prenosne in jih lahko vzamete s seboj, kamor koli gresteVse naprave NAS niso šifrirane
Naprave NAS so enostavne za uporabo

Zaključek

E-pošta ni varen način pošiljanja zaupnih dokumentov. Pošiljanje zaupnih dokumentov prek e-pošte ni vedno enostavno, poleg tega obstaja nevarnost, da vaše dokumente preberejo napadalci tretjih oseb. Poznavanje različnih varnih alternativ elektronski pošti vam lahko pomaga pri zagotavljanju varnosti zaupnih dokumentov.

Če morate pošiljati zaupne dokumente, lahko uporabite številne varne alternative elektronski pošti. Pomembno je, da pred izbiro prave alternative temeljito raziščete. Prepričajte se, da ste izbrali storitev, ki je varna in zagotavlja visoko raven zasebnosti.

Varno deljenje zaupnih dokumentov
Pošlji velike datoteke katere koli velikosti in katere koli vrste
Oglejte si naše plačljive načrte

Več možnosti za varne načine souporabe datotek