Zakaj e-pošta ni varna

Vsi smo že slišali grozljive zgodbe o varnosti e-pošte - od vdrtega e-poštnega sporočila do goljufivih shem - in zlahka razumemo, zakaj veliko ljudi meni, da e-pošta ni varen komunikacijski medij. Vendar ko se poglobite, boste naleteli na še več vprašanj, ki potrjujejo, zakaj elektronska pošta ni varna.

Kljub varnostnim pomislekom je e-pošta z več kot 4 milijardami uporabnikov še vedno eden najbolj priljubljenih načinov komuniciranja. Po podatkih letno poročilo skupine Radicati, je skupno število dnevno poslanih in prejetih elektronskih sporočil podjetij in potrošnikov leta 2021 preseglo 319 milijard, do konca leta 2025 pa naj bi se povečalo na več kot 376 milijonov.

Toda ali je elektronska pošta res tako negotova, kot kažejo nekatere informacije? Odgovor je da in ne. Elektronska pošta vsekakor ni tako varna kot nekatere druge komunikacijske metode, kot so aplikacije za zasebno sporočanje ali varne e-poštne storitve.

Vendar je z malo previdnosti in zdrave pameti elektronska pošta še vedno lahko razmeroma varen način komuniciranja. Le ne uporabljajte ga za pošiljanje zaupnih datotek.

Brezplačno prenesite do 5 GB

Registracija ni potrebna

Težave z varnostjo e-pošte

Obstaja več razlogov, zakaj e-pošta ni tako varna kot nekateri drugi načini komunikacije. Prvič, e-pošta ni šifrirana, kar pomeni, da vsi podatki, poslani prek e-pošte, niso zaščiteni pred prestrezanjem s strani tretjih oseb.
E-pošta je "radiodifuzni" komunikacijski medij, kar pomeni, da bo vsako e-pošto, poslano velikemu številu prejemnikov, verjetno prebral tudi kdo drug kot predvideni prejemnik. Prav tako je zelo enostavno ustvariti lažni e-poštni račun in se izdajati za drugo osebo, kar se lahko uporabi za prevaro ali ribarjenje.
Druga težava pri varnosti e-pošte je, da napadalci pogosto zlahka pošiljajo lažna e-poštna sporočila (t. i. "phishing" napadi), za katera se zdi, da prihajajo iz zaupanja vrednega vira, na primer od prijatelja ali sodelavca. Ta e-poštna sporočila pogosto vsebujejo povezave do zlonamernih spletnih mest ali priponke, ki lahko okužijo vaš računalnik z zlonamerno programsko opremo.
Poleg tega številni e-poštni strežniki niso varni, kar pomeni, da lahko vaša e-poštna sporočila zlahka prestrežejo in preberejo napadalci tretjih oseb. To še posebej velja za javne e-poštne strežnike, kot so Gmail, Yahoo! Mail in Hotmail. Prav tako je treba omeniti, da ponudniki e-pošte lahko dostopajo (in tudi dostopajo) do vaših e-poštnih sporočil, da bi vam posredovali ciljno usmerjene oglase.
Če povzamemo, so nevarnosti e-pošte naslednje:
  • E-pošta ni šifrirana, zato vsi podatki, poslani prek e-pošte, niso zaščiteni pred prestrezanjem s strani napadalcev tretjih oseb.
  • E-pošta je "radiodifuzni" komunikacijski medij, kar pomeni, da bo vsako e-pošto, poslano velikemu številu prejemnikov, verjetno prebral tudi kdo drug kot predvideni prejemnik.
  • Nekdo lahko zelo enostavno ustvari lažni e-poštni račun in se izdaja za drugo osebo, kar lahko uporabi za goljufijo ali ribarjenje.
  • Napadalci tretjih oseb lahko e-poštna sporočila zlahka prestrežejo in preberejo.
  • Do vaših e-poštnih sporočil lahko dostopa vaš ponudnik e-pošte, da bi vam dostavil ciljno usmerjene oglase.
ne pošiljajte zaupnih datotek

Vrste stvari, ki jih ne smete pošiljati prek e-pošte

Obstaja več stvari, ki jih ne smete pošiljati prek e-pošte, saj veljajo za zelo tvegane. Morda je nekoliko težko ugotoviti, katere so te stvari, saj se meja med tem, kaj se šteje za visoko tveganje in kaj ne, spreminja glede na kontekst.
E-pošta ni varen način pošiljanja občutljivih podatkov, kot so gesla, številke kreditnih kartic ali podatki o bančnem računu. Če morate poslati zaupne podatke, uporabite varno aplikacijo za sporočanje ali šifrirano e-poštno storitev.

Po elektronski pošti ne pošiljajte slik visoke ločljivosti ali velikih datotek, saj jih lahko napadalci tretjih oseb zlahka prestrežejo in ukradejo. Prav tako se je dobro izogibati pošiljanju občutljivih informacij prek priponk v e-pošti, saj jih lahko zlahka odpre nekdo drug, ki ni predvideni prejemnik.

Ni dobro, da prek e-pošte posredujete svoje osebne ali finančne podatke, saj jih lahko goljufi in tatovi identitete zlahka ukradejo. Prav tako morate biti previdni pri klikanju na povezave ali prenašanju priponk z neznanih e-poštnih naslovov, saj lahko pogosto vsebujejo zlonamerno programsko opremo ali viruse.
Prav tako se izogibajte uporabi e-pošte za komunikacijo z ljudmi, ki jih ne poznate. Elektronska pošta ni varen način komuniciranja z neznanci, saj prevaranti in lažnivci zlahka pošiljajo lažna e-poštna sporočila, ki se zdijo, da prihajajo iz zaupanja vrednega vira.
Z izobraževanjem o nevarnostih e-pošte in nekaj preprostimi previdnostnimi ukrepi lahko zmanjšate tveganje, da bi bila vaša e-pošta prestrežena ali ogrožena. Ko boste naslednjič pritisnili "pošlji", se ustavite in se vprašajte: ali je to e-poštno sporočilo res varno?

Varne alternative za pošiljanje zaupnih dokumentov

Pošiljanje zaupnih dokumentov prek e-pošte ni varen postopek, saj lahko vaše podatke zlahka prestreže in prebere tretja oseba. Zaupnih dokumentov nikoli ne smete pošiljati po elektronski pošti, saj jih lahko goljufi in tatovi identitete zlahka ukradejo.
Če morate pošiljati zaupne dokumente, lahko uporabite več varnih alternativ e-pošti. Oglejmo si nekaj izmed njih.

1. Aplikacije za zasebno sporočanje

komunikacijske aplikacije
Aplikacije za zasebno sporočanje, kot so WhatsApp, Facebook Messenger in Signal, so odličen način varnega komuniciranja s prijatelji in sodelavci. Te aplikacije uporabljajo šifriranje od konca do konca, kar pomeni, da so vaša sporočila šifrirana in jih lahko prebere le predvideni prejemnik.
Prednosti Proti
Sporočila so šifrirana in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebrati.
Vse aplikacije ne ponujajo šifriranja od konca do konca
Številne aplikacije ponujajo visoko raven varnosti in zasebnosti.
Nekatere aplikacije niso tako varne kot druge
Omejitve velikosti datotek pomenijo, da ne morete pošiljati velikih datotek

2. Varne e-poštne storitve

e-pošta
Varne e-poštne storitve, kot sta ProtonMail in Tutanota, zagotavljajo visoko raven varnosti in zasebnosti. Te storitve uporabljajo šifriranje od konca do konca, kar pomeni, da so vaša sporočila šifrirana in jih lahko prebere le predvideni prejemnik.
Prednosti Proti
Sporočila so šifrirana in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebrati.
Vse aplikacije ne ponujajo šifriranja od konca do konca
Številne aplikacije ponujajo visoko raven varnosti in zasebnosti.
Nekatere aplikacije niso tako varne kot druge
Omejitve velikosti priponk pomenijo, da ne morete pošiljati velikih datotek

3. Programi za šifriranje datotek

šifriranje
Programi za šifriranje datotek, kot sta VeraCrypt in BitLocker, so odličen način za varno shranjevanje občutljivih datotek. Ti programi uporabljajo močne algoritme šifriranja, kar pomeni, da so vaše datoteke zaščitene pred napadalci tretjih oseb.
Prednosti Proti
Datoteke so šifrirane in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebrati.
Programi morda ne bodo na voljo na vseh platformah.
Programi so enostavni za uporabo, če so tehnično usposobljeni.
Programi za šifriranje datotek so lahko za nekatere zapleteni in jih je težko uporabljati.

4. Ključki USB

pogon pen usb
Ključki USB so odličen način za varno shranjevanje občutljivih datotek. Ključke USB je mogoče šifrirati, kar pomeni, da so vaše datoteke zaščitene pred napadalci tretjih oseb.
Prednosti Proti
Ključki USB so prenosni in jih lahko vzamete s seboj, kamor koli greste.
Ključke USB lahko izgubite ali ukradete.
Ključke USB je enostavno uporabljati
Vsi ključki USB niso šifrirani
Pomnilniki USB imajo običajno razmeroma majhno zmogljivost shranjevanja.

5. Storitve shranjevanja v oblaku

aplikacije za več platform
Storitve shranjevanja v oblaku, kot so iCloud, Google Drive in DropBox, so odličen način za varno shranjevanje datotek. Te storitve uporabljajo močne algoritme šifriranja, kar pomeni, da so vaše datoteke zaščitene pred napadalci tretjih oseb.
Prednosti Proti
Datoteke so šifrirane in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebrati.
Vse storitve ne ponujajo šifriranja od konca do konca.
Številne storitve zagotavljajo visoko raven varnosti in zasebnosti.
Nekatere storitve niso tako varne kot druge.
Za pošiljanje zelo velikih datotek bo potrebna plačljiva naročnina

6. Omrežni pomnilnik (NAS)

omrežje
Omrežna shramba (NAS) je odličen način za varno shranjevanje datotek. Naprave NAS so podobne ključem USB, vendar imajo številne prednosti, kot sta možnost deljenja datotek z drugimi uporabniki in možnost varnostnega kopiranja datotek.
Prednosti Proti
Datoteke so šifrirane in jih napadalci tretjih oseb ne morejo prebrati.
Naprave NAS se lahko izgubijo ali ukradejo
Naprave NAS so prenosne in jih lahko vzamete s seboj, kamor koli greste.
Vse naprave NAS niso šifrirane
Naprave NAS so enostavne za uporabo

Zaključek

E-pošta ni varen način pošiljanja zaupnih dokumentov. Pošiljanje zaupnih dokumentov prek e-pošte ni vedno enostavno, poleg tega obstaja nevarnost, da vaše dokumente preberejo napadalci tretjih oseb. Poznavanje različnih varnih alternativ elektronski pošti vam lahko pomaga, da bodo vaši zaupni dokumenti varni.
Če morate pošiljati zaupne dokumente, lahko uporabite več varnih alternativ e-pošti. Pomembno je, da pred izbiro prave alternative opravite temeljito raziskavo. Prepričajte se, da ste izbrali storitev, ki je varna in zagotavlja visoko raven zasebnosti.

Pošlji velike datoteke katere koli velikosti

Varno deljenje zaupnih dokumentov

Slovenian