Manieren om een back-up te maken van computerbestanden

De meeste individuen en organisaties begrijpen het cruciale karakter van back-up en herstel bij het beschermen van digitale activa tegen verwijdering, corruptie, virussen en andere gevaren. Daarom wordt back-up beschouwd als de laatste verdedigingslinie. In het algemeen zijn er verschillende manieren om een back-up te maken van computerbestanden.

Tot 5 GB gratis verzenden

Geen inschrijving vereist

back-up van gegevens

Inleiding: Wat is een bestandsback-up?

In wezen beschermt een bestandsback-up tegen aanzienlijk gegevensverlies door ongelukken of menselijke fouten. Back-up schrijft bestandssysteemback-ups in het back-upbestandsformaat, terwijl restore bestandssysteemback-ups leest, behandeld door verschillende commando's.
Het maken van een bestandsback-up bestaat uit het opslaan van kopieën van uw kritische systeem- en persoonlijke informatie op een harde schijf of een externe back-up of flashdrive, naast andere opslagmogelijkheden. Het is essentieel om back-ups van uw gegevens te maken als onderdeel van routinematig computeronderhoud om uw informatie veilig te stellen in het geval van een systeemstoring of bestandsbeschadiging.
De beschikbare opties voor het maken van back-ups of het bewaren van uw gegevens en digitale bestanden zijn zeer divers. We hebben gekeken naar de populairste gegevensopslagapparaten die door particulieren worden gebruikt voor back-up en archivering, waarbij we in gedachten hebben dat ieders behoeften verschillen en dat er geen standaardoptie bestaat.
digitale media

Soorten dingen die mensen willen back-uppen

In het algemeen zijn bestanden die u hebt gegenereerd het soort bestanden waarvan u een back-up moet bewaren. Zoals u weet komt gegevensverlies regelmatig voor. Het is mogelijk dat uw harde schijf op een bepaald moment beschadigd raakt. Bestanden kunnen ook verloren gaan door een virusinfectie, een ransomware-aanval, een Windows-update, stroomuitval en andere factoren. Daarom is een back-up van bestanden van cruciaal belang om gegevensverlies te voorkomen.

Diverse projecten

Als u creatief werk verricht, zoals programmeren, videobewerking of fotografie, zorg dan voor een back-up van uw gegevens, vooral als u werkt aan een project dat momenteel wordt uitgevoerd.

Downloads

Gedownloade bestanden worden standaard opgeslagen in de map Downloads van de computer. De meeste online browsers en veel programma's voor het downloaden van media kiezen deze map als standaardlocatie voor downloads.
Hoewel u misschien eerst grote downloads die u niet meer wilt hebben wilt wissen, is het goed om uit voorzorg een back-up van deze map te maken. Als je een software-installatie of een PDF hebt die je maanden geleden hebt gedownload, weet je nooit wanneer je die misschien nodig hebt.

Toepassingen

Een back-up van al uw apps bijhouden kan ook een goed idee zijn. Dit maakt herinstallatie tijdens een ramp eenvoudiger. Daarom is het raadzaam dat u alle nieuwe toepassingen die u downloadt en installeert van internet in een speciale map plaatst waarvan automatisch een back-up wordt gemaakt als onderdeel van uw reguliere back-upprocedure.

Favorieten of bladwijzers in uw internetbrowser

De locatie waar uw bladwijzers (ook bekend als favorieten) worden bewaard, kan verschillen afhankelijk van de internetbrowser die u momenteel gebruikt. Internet Explorer bewaart uw bladwijzers bijvoorbeeld in de map Favorieten in uw gebruikersaccount als u Windows gebruikt. Andere browsers zoals Google Chrome, Firefox hebben de Sync-functie, waarmee u de instellingen van uw browser (inclusief bladwijzers) op verschillende apparaten kunt synchroniseren.
extern apparaat

Handmatige back-up

Met een handmatige back-up moet u het back-upproces starten telkens wanneer u een back-up van uw gegevens wilt maken. Het is voor mensen die hun lot in eigen handen willen nemen. Dat wil zeggen, u maakt handmatig een back-up van uw website wanneer u dat nodig acht.
U moet beslissen welke bestanden u wilt back-uppen, waar u ze wilt opslaan en hoe vaak u ze wilt opslaan. Dat vereist tijd, die u misschien niet hebt.
Afhankelijk van de diensten die u kiest, kunnen de precieze instructies en methoden voor het maken van back-ups verschillen. Een andere methode van handmatige back-up is het downloaden en handmatig maken van back-ups van al uw bestanden en gegevens.
automatisering

Automatische back-up

Automatische back-up is een vorm van gegevensback-up paradigma waarin gegevens worden geback-upt en opgeslagen van een lokaal netwerk/systeem naar een back-up faciliteit met weinig of geen menselijke tussenkomst. Het automatiseren van het back-upproces elimineert de tijd en complexiteit die gepaard gaan met het handmatig back-uppen van een computer, netwerk of informatietechnologische omgeving.
Aangezien tijd een van de meest waardevolle middelen is die vandaag beschikbaar zijn, is het feit dat automatische back-ups tijdbesparend zijn opmerkelijk en moet het onder uw aandacht worden gebracht. U hoeft slechts één keer uw agenda vooraf te plannen; het systeem regelt de rest voor u!
Bovendien is veiligheid net zo belangrijk als snelheid bij online transacties. De provider die u kiest voor automatische back-ups is verantwoordelijk voor het behoud van de veiligheid van uw geback-upte gegevens: dit omvat de bescherming van uw site tegen mogelijke aanvallen van hackers, softwarefouten en andere exploitatie van beveiligingsfouten.
opslagapparaat

Methode 1: Extern fysiek opslagapparaat

Eenvoudiger kan niet: gewoon een extern opslagapparaat op uw computer aansluiten en beginnen. Natuurlijk bestaan er schijven in allerlei vormen, maten en combinaties. Een eenvoudige schijf kost niet veel, maar doet niets meer dan zitten wachten tot u het werk doet. Bijna alle schijven maken momenteel gebruik van snelle USB-A 3.0- of USB-C-interfaces.
Externe harde schijven, SD-kaarten en flash drives zijn allemaal voorbeelden van fysieke opslag. Met dit soort opslagapparatuur kunnen gebruikers hun bestanden bekijken zonder internetverbinding en hun gegevens overdragen door ze fysiek af te leveren bij een toezichthouder of familielid, in de zekerheid dat niemand anders zich met de gegevens kan bemoeien.

De zorg bij externe apparaten is echter dat ze op de een of andere manier fysiek beschadigd kunnen raken, of zoek kunnen raken. 

schijfbeeld klonen

Methode 2: Schijfbeeld klonen

Het klonen van uw harde schijf of bepaalde partities van uw harde schijf is een gebruikelijke manier om een back-up te maken van uw computer. Dit genereert een identieke, ongecomprimeerde kloon van uw volledige schijf of partities van uw schijf.
Een image is een kopie van al uw gegevens - elk bestand en elke map, evenals de toepassingen en systeembestanden - wordt gemaakt door een momentopname te maken van uw harde schijf. Wanneer een kloon of image wordt gebruikt voor herstel, wordt het huidige kader overschreven en keert de harde schijf terug naar de toestand waarin hij zich bevond op het moment van de back-up of het klonen.
Het feit dat schijfklonen ongecomprimeerd zijn, betekent dat ze onmiddellijk naar een doelback-upschijf of de cloud kunnen worden gekopieerd, zodat u altijd een actuele, identieke kopie van uw gegevens hebt.
Bij back-ups is klonen nuttig voor snel herstel, maar met beeldvorming beschikt u over een groter aantal back-upmogelijkheden. Met een incrementele back-up snapshot kunt u meerdere foto's bewaren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het innemen van veel extra ruimte.
Wanneer u slachtoffer wordt van ransomware of een andere gegevenscalamiteit en uw systeem moet herstellen naar een vorige schijfimage, is dit zeer cruciaal om te onthouden.
multi-platform apps

Methode 3: Online cloud-gebaseerde oplossing gebruiken

Tegenwoordig kunnen we met een gerust hart zeggen dat we in het tijdperk van de cloud leven. Online back-up, die vroeger werd beschouwd als een specialistische dienst, wordt nu beschouwd als standaardpraktijk voor cruciale informatie. Het is een van de meest haalbare manieren geworden om een back-up te maken van uw computerbestanden!
Cloud back-up, soms online back-up of back-up op afstand genoemd, is een techniek om een duplicaat van een fysiek of virtueel bestand of database over te brengen naar een secundaire, off-site bestemming voor bewaring in geval van apparatuurstoring of een natuurramp.
Gewoonlijk worden de secundaire server en de gegevensopslagstructuren ondergebracht bij een externe dienstverlener, die de back-upklant kosten in rekening brengt op basis van de hoeveelheid gebruikte opslagruimte of capaciteit, de hoeveelheid verzonden gegevens, het aantal klanten, het aantal servers of het aantal keren dat gegevens beschikbaar worden gesteld.
U kunt kiezen tussen synchronisatiesoftware die automatisch een back-up maakt van uw bestanden in de cloud, of u kunt dit handmatig doen.
De synchronisatiesoftware, die onmisbaar is voor iedereen die meer dan één computer of apparaat gebruikt, garandeert dat u op al uw computers dezelfde bestanden bewaart. Bovendien zijn ze ook algemeen beschikbaar op mobiele toestellen.
Wanneer u een bestand wijzigt, wordt de wijziging automatisch doorgegeven aan alle andere pc's die op de account zijn aangesloten, zelfs die met een ander besturingssysteem. Het is het toppunt van redundantie op zijn best.
Uiteindelijk stelt cloud-opslag gebruikers in staat om gegevens overal ter wereld te delen en te raadplegen, zonder dat zij fysiek hun opslagsystemen op locatie hoeven te bezoeken. Bij cloud-opslag wordt informatie opgeslagen op externe servers, van waaruit deze op afstand kan worden onderhouden en gecontroleerd, en waarvan back-ups kunnen worden gemaakt en opgehaald.

Overdracht van bestanden van elke grootte

Snelle en veilige bestandsoverdracht

Dutch