Top 5 FTP Alternatieven voor veilige bestandsoverdracht

Ace23 januari 2024
Top 5 FTP Alternatieven voor veilige bestandsoverdracht

Het File Transfer Protocol is een van de meest gebruikte protocollen om bestanden over te zetten via het internet. In veel gevallen heeft FTP bewezen eenvoudig, efficiënt en betrouwbaar te zijn. Er zijn echter momenten waarop FTP niet de optimale oplossing is. Wanneer beveiliging, snelheid of gewoon gegevensintegriteit van het grootste belang zijn, moet een alternatief voor FTP worden overwogen. In dit artikel behandelen we vijf FTP alternatieven die een veiligere manier bieden om bestanden uit te wisselen via het internet.

Gratis overdracht tot 5 GB
Geen registratie vereist
Nu grote bestanden overzetten
Vraagtekens bij wat FTP is

Wat is FTP?

FTP is een protocol waarmee gebruikers bestanden kunnen uploaden en downloaden via het internet. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1971, waardoor het een van de vroegste protocollen was voor bestandsoverdracht via het internet.

Het protocol brak met een knal door en ondersteunde bestandsoverdrachten van een indrukwekkende 1,1 miljoen bits per seconde. Aanvankelijk konden alleen tekstbestanden op deze manier worden overgedragen, maar al snel konden gebruikers zowel tekst- als binaire bestanden uploaden en downloaden.

FTP gebruikt een client-server model om bestanden te versturen. De FTP-cliënt initieert de verbinding met een FTP-server, onderhandelt over verificatiegegevens, stuurt opdrachten naar de server en ontvangt antwoorden van de server. Het protocol ondersteunt ook actieve en passieve modi voor het overbrengen van bestanden en bestandsbeheertaken zoals het weergeven en verwijderen van mappen.

Bij FTP wordt elk commando dat naar de server wordt gestuurd beantwoord met een numerieke responscode. De codes zijn bedoeld om de status van het commando aan te geven, zodat gebruikers snel kunnen bepalen of de door het commando gevraagde actie succesvol was.

Behoefte aan ftp-alternatief

Waarom je een FTP-alternatief nodig hebt

Tegenwoordig zijn er veel manieren om bestanden over te zetten via het internet, maar FTP is nog steeds een van de meest gebruikte protocollen. Het is eenvoudig, efficiënt en makkelijk te gebruiken. In veel opzichten is het een betrouwbaar protocol voor bestandsoverdracht.

FTP heeft echter ook zijn nadelen. Ten eerste, omdat FTP zoveel informatie prijsgeeft over welk bestand wordt overgedragen en wie het overdraagt, biedt het protocol geen ingebouwde manier om de verbinding tussen de client en de server te versleutelen. Dit betekent dat FTP verkeer kwetsbaar is voor packet sniffing en andere aanvallen omdat het in platte tekst wordt verzonden.

Ten tweede gebruikt het FTP protocol een verouderd user-password schema om gebruikers te authenticeren op de server. Dit betekent dat als je gebruikersnaam en wachtwoord in gevaar komen, je FTP account gehackt wordt.

Ten derde is het protocol langzaam en inefficiënt vergeleken met andere moderne protocollen zoals SFTP (SSH File Transfer Protocol). Het is gewoon niet gemaakt voor snelle bestandsoverdrachten.

Ten slotte biedt FTP geen mogelijkheid om bestanden lokaal en op afstand te synchroniseren. Dit kan een groot probleem zijn als je op zoek bent naar een manier om je bestanden automatisch te uploaden van de ene map op je server naar de andere zonder het proces handmatig te starten.

Veilig alternatief voor FTP

De noodzaak van veilige bestandsoverdrachtprotocollen

Met de vele problemen van FTP is het duidelijk dat als je de veiligheid van je bestanden en gegevens niet in gevaar wilt brengen, je op zoek moet gaan naar een veilig alternatief. Er zijn veel redenen waarom je zou moeten overwegen om een veilig alternatief voor FTP te gebruiken:

1. Sniffing en snuffelaanvallen vermijden

Zoals we hierboven al zeiden, omdat FTP-verkeer in platte tekst wordt verzonden, ben je kwetsbaar voor sniffing. Dit betekent dat als iemand toegang wil krijgen tot je bestanden of gegevens, hij je FTP-verkeer kan onderscheppen en toegang kan krijgen tot je gebruikersnaam en wachtwoord. Als je FTP gebruikt zonder enige vorm van encryptie, wordt je verkeer in platte tekst verzonden. Iedereen kan dit bekijken met een standaard protocol analyzer.

2. Hacken voorkomen

Als je gebruikersnaam en wachtwoord in gevaar komen, wordt je FTP-account gehackt. Als je gegevens eenmaal bekend zijn, kan een aanvaller toegang krijgen tot alle bestanden en mappen op je server via het FTP-protocol. In sommige gevallen kan dit leiden tot ongeautoriseerde wijzigingen in je bestanden en gegevens. Dit is een groot veiligheidsrisico als je gevoelige informatie op je FTP-server opslaat.

3. Vermijd inefficiënte bestandsoverdracht

Zoals we hierboven al zeiden, is het FTP-protocol traag in vergelijking met andere moderne protocollen voor bestandsoverdracht. Het is niet ideaal als je snel bestanden wilt versturen over het internet. Als een FTP-server vertraagt door te veel gebruikers die tegelijk bestanden uploaden, kun je geblokkeerd worden voor toegang tot je eigen bestanden.

4. Vermijd onbetrouwbare bestandssynchronisatie

Tot slot biedt FTP geen enkele vorm van ingebouwde synchronisatie tussen je server en de lokale map. Dit kan een groot probleem zijn als je automatisch een map op je server wilt bijwerken vanaf je lokale machine. Met FTP kun je alleen bestanden uploaden naar de server, niet bestanden er vanaf halen.

Gelukkig zijn er veel manieren om bestanden veilig over te zetten via het internet. Dus als je op zoek bent naar een efficiëntere, veiligere en betrouwbaardere manier om bestanden over te zetten via het internet dan FTP te bieden heeft, wat zijn dan je opties?

opties voor ftp-vervanging

Vijf alternatieven voor FTP

1. SFTP

SFTP, wat staat voor SSH File Transfer Protocol, is een veilig alternatief voor FTP dat gebouwd is bovenop het SSH-protocol. Dat betekent dat SFTP je verbinding, logins en gegevens versleutelt om het proces veilig te houden.

Het gebruik van SFTP is vrij eenvoudig. Je kunt het gebruiken via je FTP-client of rechtstreeks op de server met SFTP-specifieke toepassingen zoals FileZilla, die je gratis kunt downloaden.

SFTP heeft ook zijn nadelen. Ten eerste is het niet zo wijdverspreid als FTP. Er zijn enkele FTP clients die SFTP verbindingen ondersteunen, maar het protocol is nog steeds minder wijdverspreid dan FTP.

Dat betekent ook dat de ondersteuning voor SFTP niet zo wijdverspreid is onder websites, servers, routers, switches, firewalls en andere apparaten. Daarom ondersteunen sommige FTP clients geen SFTP verbindingen.

2. FTPS

FTPS is een veilig FTP-protocol. Het is gebouwd bovenop het bestaande FTP protocol en voegt TLS/SSL encryptie toe om de verbinding tussen de client en de server te beveiligen.

Om dat te doen gebruikt FTPS standaard poort 990 om FTP verkeer tussen clients en servers te versleutelen. Dit betekent dat je zowel SFTP als FTPS tegelijkertijd kunt gebruiken op dezelfde server, maar omdat het poort 990 gebruikt, is FTPS nog steeds kwetsbaar voor brute-force aanvallen.

3. AS2

AS2, kort voor Application Exchange 2, is een protocol dat ontwikkeld is door IBM. Het is niet open-source en IBM brengt kosten in rekening voor het gebruik ervan.

AS2 is niet zo wijdverspreid als andere veilige FTP-alternatieven, maar het wordt door veel organisaties over de hele wereld gebruikt om gevoelige gegevens over te brengen.

AS2 is complex en heel anders dan FTP. Het is niet makkelijk te gebruiken buiten de context van IBM software, maar het wordt wel veel gebruikt door IBM klanten over de hele wereld.

Het nadeel van AS2 is dat er geen standaard, open-source implementatie van het protocol is, wat betekent dat u de IBM AS2 Toolbox moet gebruiken om het op uw computers, servers, routers, firewalls en andere apparaten te kunnen gebruiken.

4. HTTPS

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het is een protocol dat gebouwd is op het HTTP-protocol om webverkeer te beveiligen via SSL/TLS.

Het wordt veel gebruikt door websites, browsers, servers, netwerkapparaten en andere soorten apparaten met een internetverbinding.

HTTPS gebruikt poort 443, die vaak open staat op firewalls, routers en switches. Dit maakt het makkelijker voor je om bestanden over te zetten via HTTPS dan via andere protocollen zoals SFTP, FTPS en AS2.

HTTPS is een populair protocol dat veel wordt gebruikt voor alle soorten gegevensoverdracht, zoals voor communicatie of voor bestandsoverdracht, met de mogelijkheid om de gegevens te versleutelen voor extra beveiliging.

5. MFT

MFT is een ander protocol dat ontwikkeld is door IBM. Het wordt vaak gezien als een alternatief voor AS2, maar het wordt niet zo wijdverspreid gebruikt door IBM klanten.

Je kunt MFT gebruiken om bestanden veilig over te zetten tussen servers, maar het is niet zo wijdverspreid als AS2. Net als bij AS2 is er geen open-source implementatie van MFT.

Wat betreft de nadelen van MFT, het wordt niet zo breed ondersteund door netwerkapparaten zoals firewalls, routers en switches. Netwerkbeheerders moeten ook poort 1433 configureren op die apparaten om MFT-verbindingen te kunnen gebruiken.

Voorzittershamer

Conclusie

Er zijn veel veilige alternatieven voor FTP. Maar elk heeft zijn eigen nadelen, wat betekent dat je het juiste alternatief moet kiezen voor jouw specifieke behoeften. Je moet onderzoek doen voordat je een vervanger voor FTP kiest.

Als je belangrijkste doel is om bestanden van of naar je servers te verplaatsen, dan is HTTPS of MFT misschien de juiste keuze voor jou. Maar als je bestanden moet overdragen tussen servers, dan is AS2 of FTPS misschien de betere keuze.

Welke je uiteindelijk kiest, hangt ook af van je budget, de beschikbaarheid van ondersteuning voor elk protocol en hoe vaak je gegevens moet overdragen. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om in gedachten te houden dat er geen veilige FTP alternatieven zijn die al je veiligheidsproblemen oplossen.

Welk alternatief je ook kiest, het is altijd het beste om je bestanden veilig te houden door ze te versleutelen voordat je ze overdraagt. Zo blijven ze veilig op de draad, zelfs als iemand erin slaagt om de gegevens te onderscheppen.

Naarmate steeds meer bedrijven overstappen op de cloud, zullen protocollen voor beveiligde bestandsoverdracht zoals SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS en andere protocollen nog meer ingang vinden. Dit maakt het makkelijker voor sysadmins, ontwikkelaars en bedrijven om bestanden veilig tussen servers over te zetten.

Bestanden van elke grootte overzetten
Het veilige bestandsdelingsalternatief voor FTP
Bekijk onze betaalde plannen

Meer informatie nodig over FTP? Je vindt het in onze andere artikelen.