Top 5 FTP-alternatieven voor veilige bestandsoverdrachten

Het File Transfer Protocol is een van de meest gebruikte protocollen voor de overdracht van bestanden via het internet. In veel gevallen heeft FTP bewezen eenvoudig, efficiënt en betrouwbaar te zijn. Er zijn echter momenten waarop FTP niet de optimale oplossing is. Wanneer veiligheid, snelheid, of gewoon gegevensintegriteit van het grootste belang zijn, moet een alternatief voor FTP worden overwogen. In dit artikel behandelen we vijf FTP alternatieven die een veiligere manier bieden om bestanden uit te wisselen via het internet.

Gratis overdracht tot 5 GB

Geen inschrijving vereist

ondervragen

Wat is FTP?

FTP is een protocol waarmee gebruikers bestanden kunnen uploaden en downloaden via het internet. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1971, waardoor het een van de vroegste protocollen is die werden gebruikt voor bestandsoverdracht via internet.
Het protocol brak met een knal door en ondersteunde bestandsoverdrachten met een indrukwekkende 1,1 miljoen bits per seconde. Aanvankelijk konden alleen tekstbestanden op deze manier worden overgedragen, maar al snel konden gebruikers zowel tekst- als binaire bestanden uploaden en downloaden.
FTP gebruikt een client-server model om bestanden te versturen. De FTP-cliënt initieert de verbinding met een FTP-server, onderhandelt over authenticatiegegevens, stuurt opdrachten naar de server en ontvangt antwoorden van de server. Het protocol ondersteunt ook actieve en passieve modi voor de overdracht van bestanden en bestandsbeheertaken zoals het opsommen en verwijderen van mappen.
Bij FTP wordt op elk commando dat naar de server wordt gestuurd, gereageerd met een numerieke responscode. De codes zijn bedoeld om de status van het commando aan te geven, zodat gebruikers snel kunnen bepalen of de door het commando gevraagde actie succesvol was.
behoefte aan ftp-alternatief

Waarom u een FTP-alternatief nodig hebt

Tegenwoordig zijn er vele manieren om bestanden via het internet over te dragen, maar FTP is nog steeds een van de meest gebruikte protocollen. Het is eenvoudig, efficiënt en gemakkelijk te gebruiken. In veel opzichten is het een betrouwbaar protocol voor bestandsoverdracht.
FTP heeft echter ook zijn nadelen. Ten eerste, omdat FTP zoveel informatie prijsgeeft over welk bestand wordt overgedragen en wie het overdraagt, biedt het protocol geen ingebouwde manier om de verbinding tussen client en server te versleutelen. Dit betekent dat FTP-verkeer kwetsbaar is voor pakketsnuffelen en andere aanvallen omdat het in platte tekst wordt verzonden.
Ten tweede, het FTP protocol gebruikt een verouderd gebruiker-wachtwoord schema voor de authenticatie van gebruikers op de server. Dit betekent dat als uw gebruikersnaam en wachtwoord in gevaar komen, uw FTP account gehackt wordt.
Ten derde is het protocol traag en inefficiënt vergeleken met andere moderne protocollen zoals SFTP (SSH File Transfer Protocol). Het is gewoon niet gebouwd voor snelle bestandsoverdrachten.
Ten slotte biedt FTP geen mogelijkheid om de lokale en externe bestanden te synchroniseren. Dit kan een groot probleem zijn als u een manier zoekt om uw bestanden automatisch te uploaden van de ene map op uw server naar de andere zonder het proces handmatig te starten.
veilig alternatief voor ftp

De noodzaak van veilige protocollen voor bestandsoverdracht

Met de vele problemen van FTP is het duidelijk dat als u de veiligheid van uw bestanden en gegevens niet in gevaar wilt brengen, u op zoek moet gaan naar een veilig alternatief. Er zijn veel redenen waarom u zou moeten overwegen een veilig alternatief voor FTP te gebruiken:

1. Snuffelen en snuffelaanvallen vermijden

Zoals we hierboven al zeiden, omdat FTP-verkeer in platte tekst wordt verzonden, bent u kwetsbaar voor sniffing. Dit betekent dat als iemand toegang wil krijgen tot uw bestanden of gegevens, hij uw FTP-verkeer kan onderscheppen en toegang kan krijgen tot uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u FTP gebruikt zonder enige vorm van encryptie, wordt uw verkeer overgedragen in platte tekst. Iedereen kan het bekijken met een standaard protocol analyzer.

2. Vermijd hacken

Als uw gebruikersnaam en wachtwoord in gevaar komen, wordt uw FTP-account gehackt. Als uw gegevens eenmaal bekend zijn, kan een aanvaller via het FTP-protocol toegang krijgen tot alle bestanden en mappen op uw server. In sommige gevallen kan dit leiden tot ongeoorloofde wijzigingen in uw bestanden en gegevens. Dit is een groot veiligheidsrisico als u gevoelige informatie opslaat op uw FTP-server.

3. Vermijd inefficiënte bestandsoverdrachten

Zoals we hierboven vermeldden, is het FTP-protocol traag in vergelijking met andere moderne protocollen voor bestandsoverdracht. Het is niet ideaal als u snel bestanden over het internet wilt verzenden. Als een FTP-server vertraagt door te veel gebruikers die tegelijk bestanden uploaden, kunt u de toegang tot uw eigen bestanden blokkeren.

4. Vermijd onbetrouwbare bestandssynchronisatie

Tenslotte biedt FTP geen enkele vorm van ingebouwde synchronisatie tussen uw server en de lokale directory. Dit kan een groot probleem zijn als je automatisch een map op je server wilt bijwerken vanaf je lokale machine. Met FTP kun je alleen bestanden uploaden naar de server, niet bestanden ophalen.
Gelukkig zijn er veel manieren om bestanden veilig over te zetten via het internet. Dus, als u op zoek bent naar een efficiëntere, veiligere en betrouwbaardere manier om bestanden via het internet over te brengen dan FTP te bieden heeft, wat zijn dan uw opties?
opties

Vijf alternatieven voor FTP

1. SFTP

SFTP, dat staat voor SSH File Transfer Protocol, is een veilig alternatief voor FTP dat gebouwd is bovenop het SSH-protocol. Dat betekent dat SFTP uw verbinding, aanmeldingen en gegevens versleutelt om het proces veilig te houden.
Het gebruik van SFTP is vrij eenvoudig. U kunt het gebruiken via uw FTP-client of rechtstreeks op de server met SFTP-specifieke toepassingen zoals FileZilla, die u gratis kunt downloaden.
SFTP heeft ook nadelen. Ten eerste is het niet zo wijdverbreid als FTP. Er zijn enkele FTP-clients die SFTP-verbindingen ondersteunen, maar het protocol is nog steeds minder gangbaar dan FTP.
Dat betekent ook dat de ondersteuning voor SFTP niet zo wijdverbreid is onder websites, servers, routers, switches, firewalls en andere apparaten. Daarom ondersteunen sommige FTP-clients geen SFTP-verbindingen.

2. FTPS

FTPS is een veilig FTP-protocol. Het is gebouwd bovenop het bestaande FTP-protocol en voegt TLS/SSL-encryptie toe om de verbinding tussen de client en de server te beveiligen.
Om dat te doen gebruikt FTPS standaard poort 990 om FTP-verkeer tussen clients en servers te versleutelen. Dit betekent dat u zowel SFTP als FTPS tegelijkertijd kunt gebruiken op dezelfde server, maar omdat het poort 990 gebruikt, is FTPS nog steeds kwetsbaar voor brute-force aanvallen.

3. AS2

AS2, kort voor Application Exchange 2, is een propriëtair protocol ontwikkeld door IBM. Het is niet open-source en IBM brengt kosten in rekening voor het gebruik ervan.
AS2 is niet zo wijdverbreid als andere veilige FTP-alternatieven, maar het wordt door veel organisaties over de hele wereld gebruikt voor de overdracht van gevoelige gegevens.
AS2 is complex en heel anders dan FTP. Het is niet gemakkelijk te gebruiken buiten de context van IBM software, maar het wordt veel gebruikt door IBM klanten over de hele wereld.
Het nadeel van AS2 is dat er geen standaard, open-source implementatie van het protocol is, wat betekent dat u de IBM AS2 Toolbox moet gebruiken om het op uw computers, servers, routers, firewalls en andere apparaten te gebruiken.

4. HTTPS

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het is een protocol dat voortbouwt op het HTTP-protocol om webverkeer via SSL/TLS te beveiligen.
Het wordt veel gebruikt door websites, browsers, servers, netwerkapparaten en andere soorten met internet verbonden apparaten.
HTTPS gebruikt poort 443, die vaak open staat op firewalls, routers en switches. Dit maakt het gemakkelijker voor u om bestanden over te dragen via HTTPS dan via andere protocollen zoals SFTP, FTPS en AS2.
HTTPS is een populair protocol dat veel wordt gebruikt voor alle soorten gegevensoverdracht, zoals voor communicatie of voor bestandsoverdracht, met de mogelijkheid om de gegevens te laten versleutelen voor extra beveiliging.

5. MFT

MFT is een ander propriëtair protocol ontwikkeld door IBM. Het wordt vaak gezien als een alternatief voor AS2, maar het wordt niet zo wijdverbreid gebruikt door IBM-klanten.
U kunt MFT gebruiken om bestanden veilig tussen servers over te dragen, maar het is niet zo wijdverbreid als AS2. Net als bij AS2 is er geen open-source implementatie van MFT.
Wat de nadelen van MFT betreft, het wordt niet zo breed ondersteund door netwerkapparatuur zoals firewalls, routers en switches. Netwerkbeheerders moeten op die apparaten ook poort 1433 configureren om MFT-verbindingen te kunnen gebruiken.
oordeel

Conclusie

Er zijn veel veilige alternatieven voor FTP. Maar elk komt met zijn eigen nadelen, wat betekent dat u het juiste alternatief moet kiezen voor uw specifieke behoeften. U moet uw onderzoek doen voordat u een alternatief voor FTP kiest.
Als uw belangrijkste doel is om bestanden naar of van uw servers over te brengen, dan zijn HTTPS of MFT wellicht de juiste keuze. Maar als u bestanden tussen servers moet overdragen, zijn AS2 of FTPS wellicht de betere keuze.
Welke u uiteindelijk kiest, hangt ook af van uw budget, de beschikbaarheid van ondersteuning voor elk protocol, en hoe vaak u gegevens moet overdragen. Dit gezegd zijnde, is het belangrijk om in gedachten te houden dat er geen veilige FTP alternatieven zijn die al uw veiligheidsproblemen oplossen.
Welk alternatief u ook kiest, het is altijd het beste om uw bestanden te beveiligen door ze te versleutelen voordat u ze overdraagt. Zo blijven ze veilig op de draad, zelfs als iemand erin slaagt de gegevens te onderscheppen.
Naarmate steeds meer bedrijven naar de cloud overstappen, zullen protocollen voor veilige bestandsoverdracht zoals SFTP, FTPS, AS2, MFT, HTTPS en andere nog meer ingang vinden. Dit zal het voor sysadmins, ontwikkelaars en bedrijven gemakkelijker maken om bestanden veilig tussen servers over te dragen.

Overdracht van bestanden van elke grootte

Het veilige alternatief voor FTP

Dutch