Waarom e-mail niet veilig is

We hebben allemaal de horrorverhalen over e-mailbeveiliging gehoord - van gehackte e-mails tot phishingconstructies - en het is gemakkelijk te begrijpen waarom veel mensen geloven dat e-mail geen veilig communicatiemedium is. Maar als je dieper graaft, kom je meer zaken tegen die versterken waarom e-mail niet veilig is.

Ondanks de bezorgdheid over de veiligheid blijft e-mail, met meer dan 4 miljard gebruikers, nog steeds een van de populairste communicatiemethoden. Volgens de jaarlijks verslag van de Groep Radicatibedraagt het totale aantal dagelijks verzonden en ontvangen e-mails van bedrijven en consumenten meer dan 319 miljard in 2021 en zal naar verwachting groeien tot meer dan 376 miljoen tegen eind 2025.

Maar is e-mail echt zo onveilig als bepaalde informatie doet vermoeden? Het antwoord is zowel ja als nee. E-mail is zeker niet zo veilig als sommige andere communicatiemethoden, zoals apps voor privéberichten of beveiligde e-maildiensten.

Met een beetje voorzichtigheid en gezond verstand kan e-mail echter nog steeds een relatief veilige manier van communiceren zijn. Gebruik het alleen niet om vertrouwelijke bestanden te versturen.

Gratis overdracht tot 5 GB

Geen inschrijving vereist

Problemen met e-mailbeveiliging

Er zijn een aantal redenen waarom e-mail niet zo veilig is als sommige andere communicatiemethoden. Ten eerste is e-mail niet gecodeerd, wat betekent dat via e-mail verzonden informatie niet beschermd is tegen onderschepping door derden.
E-mail is een 'broadcast' communicatiemedium, wat betekent dat elke e-mail die naar een groot aantal ontvangers wordt gestuurd, waarschijnlijk door iemand anders dan de beoogde ontvanger wordt gelezen. Het is ook heel gemakkelijk voor iemand om een vals e-mailaccount aan te maken en zich voor te doen als een andere persoon, wat kan worden gebruikt om mensen op te lichten of te phishen.
Een ander probleem met e-mailbeveiliging is dat aanvallers vaak gemakkelijk valse e-mails kunnen versturen (bekend als "phishing"-aanvallen) die afkomstig lijken te zijn van een vertrouwde bron, zoals een vriend of collega. Deze e-mails bevatten vaak links naar schadelijke websites of bijlagen die uw computer met malware kunnen besmetten.
Bovendien zijn veel e-mailservers niet beveiligd, wat betekent dat uw e-mailberichten gemakkelijk kunnen worden onderschept en gelezen door derden. Dit geldt met name voor openbare mailservers, zoals Gmail, Yahoo! Mail en Hotmail. Het is ook vermeldenswaard dat e-mailproviders toegang kunnen krijgen (en krijgen) tot uw e-mails om gerichte advertenties te leveren.
Kortom, de gevaren van e-mail zijn onder meer:
  • E-mail is niet gecodeerd, dus alle via e-mail verzonden informatie is niet beschermd tegen onderschepping door derden.
  • E-mail is een "broadcast" communicatiemedium, wat betekent dat elke e-mail die naar een groot aantal ontvangers wordt gestuurd, waarschijnlijk wordt gelezen door iemand anders dan de beoogde ontvanger.
  • Het is heel gemakkelijk voor iemand om een valse e-mailaccount aan te maken en zich voor te doen als een andere persoon, die kan worden gebruikt om mensen op te lichten of te phishen.
  • E-mailberichten kunnen gemakkelijk worden onderschept en gelezen door derden.
  • Uw e-mailberichten kunnen door uw e-mailprovider worden geraadpleegd om gerichte advertenties te leveren.
stuur geen vertrouwelijke bestanden

Dingen die u beter niet via e-mail kunt versturen

Er zijn een aantal zaken die u beter niet via e-mail kunt versturen, omdat ze als risicovol worden beschouwd. Het kan een beetje moeilijk zijn om te weten wat die dingen zijn, aangezien de grens tussen wat wel en wat niet als risicovol wordt beschouwd, verschilt naargelang van de context.
E-mail is geen veilige manier om gevoelige informatie te verzenden, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of bankrekeninggegevens. Als u vertrouwelijke informatie moet verzenden, moet u een beveiligde berichtenapp of een versleutelde e-mailservice gebruiken.

Vermijd het verzenden van hoge resolutie afbeeldingen of grote bestanden via e-mail, omdat deze gemakkelijk kunnen worden onderschept en gestolen door derden. Het is ook een goed idee om gevoelige informatie niet via e-mailbijlagen te versturen, omdat deze gemakkelijk kunnen worden geopend door iemand anders dan de beoogde ontvanger.

Het is geen goed idee om uw persoonlijke of financiële informatie via e-mail te delen, omdat deze informatie gemakkelijk kan worden gestolen door oplichters en identiteitsdieven. U moet ook oppassen voor het klikken op links of het downloaden van bijlagen van onbekende e-mailadressen, omdat deze vaak malware of virussen kunnen bevatten.
Vermijd ook het gebruik van e-mail om te communiceren met mensen die u niet kent. E-mail is geen veilige manier om met vreemden te communiceren, omdat oplichters en phishers gemakkelijk valse e-mails kunnen sturen die van een betrouwbare bron afkomstig lijken te zijn.
Door u te informeren over de gevaren van e-mail en een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u het risico verkleinen dat uw e-mails worden onderschept of gecompromitteerd. Dus als u de volgende keer op het punt staat op 'verzenden' te drukken, stop dan en vraag uzelf af: is deze e-mail echt veilig?

Veilige alternatieven voor het verzenden van vertrouwelijke documenten

Het verzenden van vertrouwelijke documenten via e-mail is geen veilig proces, omdat uw informatie gemakkelijk kan worden onderschept en gelezen door derden. U moet nooit vertrouwelijke documenten via e-mail versturen, omdat deze gemakkelijk kunnen worden gestolen door oplichters en identiteitsdieven.
Als u vertrouwelijke documenten moet versturen, zijn er een aantal veilige alternatieven voor e-mail die u kunt gebruiken. Laten we er een paar bekijken.

1. Apps voor privéberichten

communicatie-apps
Apps voor privéberichten, zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Signal, zijn een geweldige manier om veilig met vrienden en collega's te communiceren. Deze apps maken gebruik van end-to-end-encryptie, wat betekent dat je berichten worden versleuteld en alleen kunnen worden gelezen door de beoogde ontvanger.
Voors Nadelen
Berichten zijn gecodeerd en kunnen niet worden gelezen door derden.
Niet alle apps bieden end-to-end encryptie
Veel apps bieden een hoog niveau van beveiliging en privacy
Sommige apps zijn niet zo veilig als andere
Beperkte bestandsgrootte betekent dat u geen grote bestanden kunt versturen

2. Beveiligde e-maildiensten

e-mail
Veilige e-maildiensten, zoals ProtonMail en Tutanota, bieden een hoog niveau van veiligheid en privacy. Deze diensten maken gebruik van end-to-end encryptie, wat betekent dat uw berichten worden versleuteld en alleen kunnen worden gelezen door de beoogde ontvanger.
Voors Nadelen
Berichten zijn gecodeerd en kunnen niet worden gelezen door derden.
Niet alle apps bieden end-to-end encryptie
Veel apps bieden een hoog niveau van beveiliging en privacy
Sommige apps zijn niet zo veilig als andere
Beperkte bestandsgrootte betekent dat u geen grote bestanden kunt versturen

3. Bestandscoderingsprogramma's

encryptie
Bestandsversleutelingsprogramma's, zoals VeraCrypt en BitLocker, zijn een geweldige manier om gevoelige bestanden veilig op te slaan. Deze programma's gebruiken sterke versleutelingsalgoritmen, wat betekent dat uw bestanden worden beschermd tegen aanvallers van derden.
Voors Nadelen
Bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden gelezen door derden.
Programma's zijn mogelijk niet op alle platforms beschikbaar
De programma's zijn gemakkelijk te gebruiken als men technisch onderlegd is
Bestandscoderingsprogramma's kunnen voor sommige mensen ingewikkeld en moeilijk te gebruiken zijn

4. USB-sticks

pen usb drive
USB-sticks zijn een geweldige manier om gevoelige bestanden veilig op te slaan. USB-sticks kunnen worden gecodeerd, wat betekent dat uw bestanden worden beschermd tegen aanvallers van derden.
Voors Nadelen
USB-sticks zijn draagbaar en kunnen overal mee naartoe worden genomen
USB-sticks kunnen verloren gaan of gestolen worden
USB-sticks zijn gemakkelijk te gebruiken
Niet alle USB-sticks zijn gecodeerd
USB-sticks hebben doorgaans een relatief kleine opslagcapaciteit

5. Cloudopslagdiensten

multi-platform apps
Cloudopslagdiensten, zoals iCloud, Google Drive en DropBox, zijn een geweldige manier om je bestanden veilig op te slaan. Deze diensten gebruiken sterke versleutelingsalgoritmen, wat betekent dat uw bestanden beschermd zijn tegen aanvallers van derden.
Voors Nadelen
Bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden gelezen door derden.
Niet alle diensten bieden end-to-end encryptie
Veel diensten bieden een hoog niveau van veiligheid en privacy
Sommige diensten zijn niet zo veilig als andere
Voor het verzenden van zeer grote bestanden is een betaald abonnement nodig

6. Network Attached Storage (NAS)

genetwerkt
Network-attached storage (NAS) is een geweldige manier om uw bestanden veilig op te slaan. NAS-apparaten zijn vergelijkbaar met USB-sticks, maar ze bieden een aantal voordelen, zoals de mogelijkheid om bestanden te delen met andere gebruikers en de mogelijkheid om een back-up van uw bestanden te maken.
Voors Nadelen
Bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden gelezen door derden.
NAS-apparaten kunnen verloren gaan of gestolen worden
NAS-apparaten zijn draagbaar en kunnen overal mee naartoe worden genomen
Niet alle NAS apparaten zijn gecodeerd
NAS-apparaten zijn gemakkelijk te gebruiken

Conclusie

E-mail is geen veilige manier om vertrouwelijke documenten te versturen. Het is niet altijd gemakkelijk om vertrouwelijke documenten via e-mail te versturen, en het risico bestaat dat uw documenten door derden kunnen worden gelezen. Kennis van de verschillende veilige alternatieven voor e-mail kan u helpen uw vertrouwelijke documenten veilig te houden.
Als u vertrouwelijke documenten moet verzenden, zijn er een aantal veilige alternatieven voor e-mail die u kunt gebruiken. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat u het juiste alternatief voor u kiest. Zorg ervoor dat u een dienst kiest die veilig is en een hoog niveau van privacy biedt.

Verstuur grote bestanden van elke grootte

Vertrouwelijke documenten op een veilige manier delen

Dutch