Waarom e-mail niet veilig is

Ace24 januari 2024
E-mail is niet veilig

We hebben allemaal de horrorverhalen over e-mailbeveiliging gehoord - van gehackte e-mails tot phishingprogramma's - en het is makkelijk te begrijpen waarom veel mensen geloven dat e-mail geen veilig communicatiemedium is. Maar als je dieper graaft, kom je meer problemen tegen die versterken waarom e-mail niet veilig is.

Ondanks de bezorgdheid over de veiligheid is e-mail, met meer dan 4 miljard gebruikers, nog steeds een van de populairste communicatiemethoden. Volgens het jaarlijkse rapport van de Radicati Group bedraagt het totale aantal dagelijks verzonden en ontvangen e-mails van bedrijven en consumenten meer dan 319 miljard in 2021 en zal dit naar verwachting groeien tot meer dan 376 miljoen tegen het einde van 2025.

Maar is e-mail echt zo onveilig als bepaalde informatie doet vermoeden? Het antwoord is zowel ja als nee. E-mail is zeker niet zo veilig als sommige andere communicatiemethoden, zoals apps voor privéberichten of beveiligde e-mailservices.

Met een beetje voorzichtigheid en gezond verstand kan e-mail echter nog steeds een relatief veilige manier van communiceren zijn. Gebruik het alleen niet om vertrouwelijke bestanden te versturen.

Gratis overdracht tot 5 GB
Geen registratie vereist
Verstuur nu grote bestanden

Problemen met e-mailbeveiliging

Er zijn een aantal redenen waarom e-mail niet zo veilig is als sommige andere communicatiemethoden. Ten eerste is e-mail niet versleuteld, wat betekent dat alle informatie die via e-mail wordt verzonden niet beschermd is tegen onderschepping door aanvallers van buitenaf.

E-mail is een 'broadcast' communicatiemedium, wat betekent dat elke e-mail die naar een groot aantal ontvangers wordt gestuurd, waarschijnlijk wordt gelezen door iemand anders dan de beoogde ontvanger. Het is ook heel gemakkelijk voor iemand om een nep e-mailaccount aan te maken en zich voor te doen als een andere persoon, wat gebruikt kan worden om mensen op te lichten of te phishen.

Een ander probleem met e-mailbeveiliging is dat het voor aanvallers vaak makkelijk is om valse e-mails te versturen (bekend als 'phishing'-aanvallen) die afkomstig lijken te zijn van een vertrouwde bron, zoals een vriend of collega. Deze e-mails bevatten vaak links naar kwaadaardige websites of bijlagen die je computer kunnen infecteren met malware.

Daarnaast zijn veel e-mailservers niet beveiligd, wat betekent dat uw e-mailberichten gemakkelijk kunnen worden onderschept en gelezen door externe aanvallers. Dit geldt vooral voor openbare e-mailservers, zoals Gmail, Yahoo! Mail en Hotmail. Het is ook vermeldenswaard dat e-mailproviders toegang kunnen krijgen tot je e-mails (en dat ook doen) om gerichte advertenties te leveren.

Kortom, de gevaren van e-mail zijn onder andere:

  • E-mail is niet versleuteld, dus alle informatie die via e-mail wordt verzonden is niet beschermd tegen onderschepping door externe aanvallers.
  • E-mail is een 'broadcast' communicatiemedium, wat betekent dat elke e-mail die naar een groot aantal ontvangers wordt gestuurd, waarschijnlijk wordt gelezen door iemand anders dan de beoogde ontvanger.
  • Het is heel eenvoudig voor iemand om een nep e-mailaccount aan te maken en zich voor te doen als een andere persoon, wat gebruikt kan worden om mensen op te lichten of te phishen.
  • E-mailberichten kunnen gemakkelijk worden onderschept en gelezen door aanvallers van derden.
  • Uw e-mailberichten kunnen worden geopend door uw e-mailprovider om gerichte advertenties te leveren.
Stuur geen vertrouwelijke bestanden via e-mail

Dingen die je beter niet via e-mail kunt versturen

Er zijn een aantal dingen die je beter niet via e-mail kunt versturen, omdat ze als risicovol worden beschouwd. Het kan een beetje moeilijk zijn om te weten wat deze dingen zijn, omdat de grens tussen wat wel en niet als risicovol wordt beschouwd, afhankelijk is van de context.

E-mail is geen veilige manier om gevoelige informatie te versturen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of bankgegevens. Als je vertrouwelijke informatie moet versturen, gebruik dan een beveiligde berichtenapp of een versleutelde e-mailservice.

Vermijd het verzenden van hoge resolutie afbeeldingen of grote bestanden via e-mail, omdat deze gemakkelijk kunnen worden onderschept en gestolen door aanvallers. Het is ook een goed idee om gevoelige informatie niet via e-mailbijlagen te versturen, omdat deze gemakkelijk kunnen worden geopend door iemand anders dan de beoogde ontvanger.

Het is geen goed idee om je persoonlijke of financiële informatie te delen via e-mail, omdat deze informatie gemakkelijk kan worden gestolen door oplichters en identiteitsdieven. Wees ook voorzichtig met het klikken op links of het downloaden van bijlagen van onbekende e-mailadressen, omdat deze vaak malware of virussen kunnen bevatten.

Vermijd ook het gebruik van e-mail om te communiceren met mensen die u niet kent. E-mail is geen veilige manier om met vreemden te communiceren, omdat het voor oplichters en phishers makkelijk is om valse e-mails te sturen die van een vertrouwde bron afkomstig lijken te zijn.

Door jezelf voor te lichten over de gevaren van e-mail en een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je het risico verkleinen dat je e-mails worden onderschept of gecompromitteerd. Dus, de volgende keer dat je op het punt staat op 'verzenden' te drukken, stop dan en vraag jezelf af: is deze e-mail echt veilig?

Beveiligde communicatie

Veilige alternatieven voor het verzenden van vertrouwelijke documenten

Vertrouwelijke documenten versturen via e-mail is geen veilig proces, omdat je informatie gemakkelijk kan worden onderschept en gelezen door aanvallers van derden. Je moet vertrouwelijke documenten nooit via e-mail versturen, omdat ze gemakkelijk gestolen kunnen worden door oplichters en identiteitsdieven.

Als je vertrouwelijke documenten moet versturen, zijn er een aantal veilige alternatieven voor e-mail die je kunt gebruiken. Laten we er een paar bekijken.

Communicatie-apps

1. Apps voor privéberichten

Apps voor privéberichten, zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Signal, zijn een geweldige manier om veilig met vrienden en collega's te communiceren. Deze apps maken gebruik van end-to-end-encryptie, wat betekent dat je berichten worden versleuteld en alleen kunnen worden gelezen door de beoogde ontvanger.

Voordelen

Nadelen

Berichten zijn versleuteld en kunnen niet worden gelezen door aanvallers van derdenNiet alle apps bieden end-to-end versleuteling
Veel apps bieden een hoog niveau van beveiliging en privacySommige apps zijn niet zo veilig als andere
Limieten voor bestandsgrootte betekenen dat je geen grote bestanden kunt versturen
E-mail

2. Veilige e-maildiensten

Veilige e-maildiensten, zoals ProtonMail en Tutanota, bieden een hoog niveau van beveiliging en privacy. Deze diensten maken gebruik van end-to-end encryptie, wat betekent dat je berichten versleuteld zijn en alleen gelezen kunnen worden door de beoogde ontvanger.

Voordelen

Nadelen

Berichten zijn versleuteld en kunnen niet worden gelezen door aanvallers van derdenNiet alle apps bieden end-to-end versleuteling
Veel apps bieden een hoog niveau van beveiliging en privacySommige apps zijn niet zo veilig als andere
Limieten voor bestandsbijlagen betekenen dat je geen grote bestanden kunt versturen
Encryptie

3. Bestandscoderingsprogramma's

Bestandsversleutelingsprogramma's, zoals VeraCrypt en BitLocker, zijn een geweldige manier om gevoelige bestanden veilig op te slaan. Deze programma's gebruiken sterke versleutelingsalgoritmen, wat betekent dat je bestanden beschermd zijn tegen aanvallers van derden.

Voordelen

Nadelen

Bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden gelezen door aanvallers van derdenProgramma's zijn mogelijk niet beschikbaar op alle platforms
Programma's zijn eenvoudig te gebruiken als je technisch onderlegd bentBestandsversleutelingsprogramma's kunnen complex en moeilijk te gebruiken zijn voor sommige mensen
Pen USB-stick

4. USB-sticks

USB-sticks zijn een geweldige manier om gevoelige bestanden veilig op te slaan. USB-sticks kunnen worden versleuteld, wat betekent dat je bestanden zijn beschermd tegen aanvallers van derden.

Voordelen

Nadelen

USB-sticks zijn draagbaar en kunnen overal mee naartoe worden genomenUSB-sticks kunnen verloren raken of gestolen worden
USB-sticks zijn gemakkelijk te gebruikenNiet alle USB-sticks zijn gecodeerd
USB-sticks hebben meestal een relatief kleine opslagcapaciteit
Filemail veilige oplossing voor het delen van bestanden

5. Cloudopslagdiensten

Cloudopslagdiensten, zoals iCloud, Google Drive en DropBox, zijn een geweldige manier om je bestanden veilig op te slaan. Deze diensten gebruiken sterke versleutelingsalgoritmen, wat betekent dat je bestanden beschermd zijn tegen aanvallen van derden.

Voordelen

Nadelen

Bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden gelezen door aanvallers van derdenNiet alle diensten bieden end-to-end versleuteling
Veel diensten bieden een hoog niveau van beveiliging en privacySommige services zijn niet zo veilig als andere
Betaald abonnement nodig om zeer grote bestanden te versturen
Netwerk

6. NAS (Network Attached Storage)

Network Attached Storage (NAS) is een geweldige manier om je bestanden veilig op te slaan. NAS-apparaten zijn vergelijkbaar met USB-sticks, maar ze bieden een aantal voordelen, zoals de mogelijkheid om bestanden te delen met andere gebruikers en de mogelijkheid om een back-up te maken van je bestanden.

Voordelen

Nadelen

Bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden gelezen door aanvallers van derdenNAS-apparaten kunnen verloren raken of gestolen worden
NAS-apparaten zijn draagbaar en kunnen overal mee naartoe worden genomenNiet alle NAS-apparaten zijn gecodeerd
NAS-apparaten zijn gemakkelijk te gebruiken

Conclusie

E-mail is geen veilige manier om vertrouwelijke documenten te versturen. Het is niet altijd gemakkelijk om vertrouwelijke documenten via e-mail te versturen en het risico bestaat dat je documenten door aanvallers van buitenaf kunnen worden gelezen. Kennis over de verschillende veilige alternatieven voor e-mail kan je helpen om je vertrouwelijke documenten veilig te houden.

Als je vertrouwelijke documenten moet versturen, zijn er een aantal veilige alternatieven voor e-mail die je kunt gebruiken. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je het juiste alternatief voor jou kiest. Zorg ervoor dat je een dienst kiest die veilig is en een hoog niveau van privacy biedt.

Vertrouwelijke documenten op een veilige manier delen
Verstuur grote bestanden van elke grootte en elk type
Bekijk onze betaalde plannen

Meer opties voor veilige methoden voor het delen van bestanden