Bestanden overzetten van pc naar pc

Ace20 januari 2024
hoe bestanden overzetten van pc naar pc

Er gaat niets boven de opwinding van de aankoop van een glimmende nieuwe computer. Normaal gesproken betekent de aanschaf van een nieuwe computer dat je een heleboel nieuwe functies, verbeterde verwerkingskracht, verbeterde afbeeldingen en meer opslagruimte krijgt.

Als je naar een nieuwe computer verhuist en een oudere vervangt, is het natuurlijk waarschijnlijk dat je meer dan een paar bestanden wilt verplaatsen. Idealiter zou je alle documenten, afbeeldingen, je hele gebruikersprofiel, accounts, favorieten, bladwijzers en e-mails moeten overzetten, met andere woorden, alles wat je bezit en gebruikt. Dus, hoe zet je bestanden over van pc naar pc?

Verschillende variabelen zullen de procedure beïnvloeden, waaronder het aantal bestanden dat moet worden overgezet, de bestandsgrootte en de besturingssystemen van de twee computers.

Hoewel bestandsoverdracht geen ingewikkelde operatie is, kan het enkele uren duren, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die je moet overbrengen. Hieronder staan zes van de meest gebruikte strategieën die je zelf kunt proberen.

Gratis overdracht tot 5 GB
Geen registratie vereist
Bestanden Nu Overzetten
Usb-station om bestanden van pc naar pc te verplaatsen

1. Extern opslagapparaat

Het is bekend dat de meeste mensen externe schijven gebruiken. Het is vrij eenvoudig om de gegevens van een USB flash drive van de ene computer naar de andere te kopiëren, dezelfde drive aan te sluiten op de tweede computer en de gegevens opnieuw te kopiëren.

Als je meer gegevens hebt dan een flashdrive kan bevatten, kun je ook een externe harde schijf gebruiken. Als beide laptops zijn uitgerust met USB 3.0-poorten, kunt u overwegen om een van de snelste flashdrives aan te schaffen. Wanneer je te maken hebt met een grote hoeveelheid gegevens, is snelheid van cruciaal belang!

Bij het gebruik van externe harde schijven voor back-ups zijn er veel factoren om rekening mee te houden, omdat bepaalde schijven af en toe storingen kunnen vertonen bij de bestandsoverdracht: gebruik een kabel van hoge kwaliteit (hetzelfde geldt voor interne schijven) en een USB-hub van hoge kwaliteit, indien nodig.

Sommige USB-controllers worden ook onstabiel onder zware belasting, dus als je problemen hebt met de verbinding van een harde schijf, moet je mogelijk afzonderlijke onderdelen vervangen om de bron van het probleem vast te stellen.

Voordelen

Nadelen

Draagbaar - Een externe harde schijf is draagbaar en plug-and-play. Ze kunnen worden gebruikt als opslagapparaat voor elke computer die USB of FireWire ondersteunt.Gegevensverlies - Externe schijven zijn net zo gevoelig voor gegevensverlies als interne schijven. Externe harde schijven zijn gevoelig voor aanvallen van virussen en malware. Daarnaast zijn ze gevoelig voor beschadiging door zonlicht, hitte, vocht, vloeistoffen, stof en magnetische velden.
Gebruik in noodgevallen - Je kunt een externe harde schijf gebruiken als back-upschijf in noodgevallen. Omdat harde schijven soms defect raken, is het belangrijk om een back-up bij te houden, of je nu zakelijk of privé op je computer vertrouwt.Gevoelig voor inbreuken - De meeste externe harde schijven zijn beveiligd met een wachtwoord. Als uw harde schijf of flashdrive zoekraakt of gestolen wordt, kan iedereen die het apparaat in een computer stopt toegang krijgen tot uw gegevens.
Verbeterde prestaties - Door de externe schijf als primair opslagapparaat te gebruiken, kunt u de prestaties van Macs met tragere interne schijven aanzienlijk verbeteren.Moeilijk in te stellen - Het instellen van versiebeheer op externe harde schijven is moeilijk. Als je één keer per dag een back-up maakt van je bestanden op een externe harde schijf, heb je vaak maar één back-up nodig in plaats van meerdere bestandsversies.
HD en SSD

2. Interne SSD & HDD-schijven

Als je migreert van een oude computer naar een nieuwere, kan je oude computer onbruikbaar worden. Je kunt ook een oude harde schijf vervangen door een nieuwe. Maar hoe kunt u uw oude gegevens terugkrijgen?

Harde schijven (HDD) en bepaalde Solid State Drives (SSD) zijn verbonden met het moederbord via standaard SATA-aansluitingen. Sluit je oude harde schijf aan op een reserve SATA of eSATA (externe SATA) aansluiting als je die hebt. De schijf zal door het besturingssysteem worden herkend als een nieuwe schijf. Begin dan met de overdracht. Dit is de snelste van alle mogelijke opties.

Voordelen

Nadelen

Hoge capaciteit - Interne harde schijven hebben een hoge capaciteit voor het opslaan van grote hoeveelheden gegevens. Bovendien zijn interne harde schijven altijd onlosmakelijk verbonden met je computer. Hierdoor is het maken van regelmatige back-ups minder werk. Vergeleken met andere soorten mediaopslag zijn interne harde schijven zeer kosteneffectief.Beperkte levensduur - Elke SSD heeft een beperkt aantal lees- en schrijfcycli. Dit wordt terabyte geschreven (TBW) genoemd. Wanneer je een SSD koopt, wordt deze geleverd met een vooraf ingestelde "tijd van overlijden" die wordt beïnvloed door hoe vaak de schijf wordt gebruikt.
Overdrachtskabels om bestanden van pc naar pc te delen

3. Een transferkabel gebruiken

Je kunt gegevens overbrengen via verschillende verbindingen in plaats van een cloudservice of een externe harde schijf te gebruiken. Omdat gegevens gelijktijdig van pc naar pc worden gekopieerd en geplakt, is deze aanpak vaak sneller dan het gebruik van schijven.

Hoewel het misschien wat verouderd lijkt, is het gebruik van een bestandsoverdrachtkabel nog steeds een effectieve methode om informatie over te brengen tussen twee computers die bij elkaar in de buurt staan.

Met dit apparaat maak je verbinding met de USB-poorten van beide computers en vervolgens gebruik je de meegeleverde software voor bestandsoverdracht om bestanden en mappen te kiezen die tussen de computers moeten worden overgedragen. Zodra je apparaten zijn verbonden via de USB-poorten, zal het meegeleverde overdrachtsprogramma je door het migratieproces van bestanden en instellingen leiden.

Als beide pc's USB 3.0-aansluitingen hebben, zal de gegevensoverdracht veel sneller gaan; houd hier rekening mee wanneer je begint met de bestandsmigratieprocedure.

VoordelenNadelen
Snelheid - Omdat USB-drives geen internetverbinding nodig hebben, hebben ze redelijk hoge overdrachtsnelheden. Aan de andere kant wordt de snelheid beïnvloed door verschillende parameters, waaronder de USB-versie, de hardwarebus en het USB-controllerapparaat.Moeilijk uit te breiden - Zodra de crossover-aansluiting van de ene computer op de andere is aangesloten, wordt het moeilijk om verbinding te maken met een andere computer zonder meer netwerkadapters toe te voegen.
Capaciteit - Aanvankelijk boden USB-drives geen breed scala aan opslagcapaciteit. Tot voor kort waren er USB-apparaten beschikbaar met een capaciteit tot 2TB. Hierdoor hoeven gebruikers geen extra hardware mee te nemen in gevallen met een enorme opslagcapaciteit.Onbetrouwbaar - Computers die op deze manier verbonden zijn, worden automatisch gecategoriseerd als computers met een "openbare" verbinding. Openbare verbindingen schakelen standaard netwerkontdekking, bestandsdeling en printerdeling uit. Het delen van deze bronnen wordt omslachtiger dan wanneer de computers via een switch zijn verbonden, omdat u deze functies handmatig opnieuw moet inschakelen in de instellingen van elke computer.
Fysieke afmetingen - USB sticks zijn compact en licht, waardoor ze erg draagbaar zijn. Ze passen goed in zakken en rugzakken. Het is de ideale vervanging voor harde schijven en tablets die veel ruimte in beslag nemen.
Bestanden van pc naar pc overzetten via wifi

4. Bestanden delen via Wi-Fi

De meeste populaire besturingssystemen hebben een optie om een thuisnetwerk te configureren. Hierdoor kunnen apparaten die op dezelfde router zijn aangesloten (via Ethernet of Wi-Fi) elkaar automatisch identificeren.

Tijdens het overzetten van gegevens tussen computers hoef je dus niet telkens een nieuwe verbinding op te zetten; de verbinding is altijd actief zolang beide apparaten aan staan.

VoordelenNadelen
Geen externe USB-stick vereist - Normaal gesproken zoeken we naar een USB-flashdrive of een USB-harde schijf als we gegevens tussen pc's willen overbrengen. Bestanden overbrengen via Wi-Fi maakt een extra apparaat overbodig om gegevens tussen twee pc's over te brengen. Het enige dat nodig is, is een functionele Wi-Fi-verbinding.Problemen met de benodigde bandbreedte - Voor het delen van bestanden is voldoende bandbreedte nodig om snel en eenvoudig toegang te krijgen tot gegevens. Toegang tot bestanden kan een tijdrovend proces zijn als je niet over de juiste snelheid beschikt.
Snelle bestandsoverdracht - Bestanden delen via Wi-Fi maakt snellere bestandsoverdracht tussen pc's mogelijk. Wanneer Wi-Fi twee computers met elkaar verbindt, wordt de bandbreedte die beschikbaar is voor bestandsoverdracht aanzienlijk vergroot. Bovendien kost het minder tijd om gegevens van de ene pc naar een externe schijf te kopiëren en naar een andere pc over te zetten. Bestanden worden direct van de ene pc naar de andere overgezet via Wi-Fi, waardoor de benodigde tijd wordt gehalveerd.Openbare toegang - Wanneer bestanden worden uitgewisseld, neemt de kans toe dat een werknemer of een externe hacker online bedrijfsgegevens deelt op een openbaar forum. Malware, ransomware en virussen hebben meer kans om gedeelde bestanden aan te vallen. Het virus kan bijvoorbeeld een werkstation infecteren dat wordt gebruikt om de gegevens te bekijken en zichzelf vervolgens uploaden naar je server of naar het andere werkstation dat de inhoud heeft.
Veilige gegevensoverdracht - Het gebruik van Wi-Fi voor gegevensoverdracht beschermt je tegen potentiële gevaren. Het gebruik van een flashdrive of geheugenstation kan schadelijk zijn voor de prestaties van je computer, omdat deze virussen of andere malware kunnen bevatten. Door Wi-Fi te gebruiken om het gewenste bestand te delen, vermijd je dit gevaar.
bestanden overzetten van computer naar computer met lan-kabel

5. Bestanden overbrengen van pc naar pc via LAN

LAN-kabels zijn een van de vroegste verbindingen tussen twee computers via Ethernet-poorten om gegevens over te dragen. Een LAN-kabel maakt snellere gegevensoverdracht mogelijk en is compatibel met alle versies van Windows.

Met de LAN-kabel hoef je de Pen drive niet aan te sluiten en los te koppelen wanneer je een bestand wilt overzetten. Bovendien bent u niet afhankelijk van Wi-Fi. Welke soort gegevens u ook wilt verzenden, de LAN-kabel biedt de snelst mogelijke overdrachtsnelheid en voor het gebruik van Wi-Fi is geen geavanceerde technische expertise in netwerkconfiguratie nodig.

VoordelenNadelen
Gemakkelijkere communicatie - Via een LAN kunnen gebruikers eenvoudig berichten en gegevens delen. Aangezien de gegevens op de server worden opgeslagen, kunnen ze door LAN-gebruikers worden bekeken. Elke LAN-gebruiker kan dit doen met andere netwerkgebruikers. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat berichten naar de juiste ontvangers worden gestuurd.Implementatiekosten - Hoewel LAN's geld besparen door bronnen te delen, zijn de initiële kosten voor het opzetten van het netwerk vrij hoog. Dit komt vooral doordat er gespecialiseerde software nodig is om een server te maken. Daarnaast moet fysieke apparatuur zoals routers, hubs, switches en kabels worden aangeschaft voor de eerste installatie.
Centralisatie van gegevens - Met een computernetwerk kan alle informatie op een centrale locatie worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor meerdere gebruikers. Hierdoor hebben leden van hetzelfde team toegang tot alle bronnen die nodig zijn om hun taken uit te voeren.Overtredingen van het beleid - Aangezien alle gegevens van gekoppelde computers op één server worden bewaard, kunnen onbevoegden de browsergeschiedenis en downloads van alle gekoppelde machines bekijken.
Filemail apps voor bestandsoverdracht

6. Aanbieders van cloud-gebaseerde diensten

Je kunt bestanden verzenden en downloaden via verschillende cloudopslagdiensten, zoals Google Drive of OneDrive. Wat maakt cloud-opslag zo voordelig voor bestandsoverdracht? Omdat je met deze cloud-gebaseerde diensten bestanden van bijna elke grootte kunt downloaden en verzenden, afhankelijk van de beschikbare opslagruimte. Bovendien kunt u grotere bestanden uploaden met behulp van online toepassingen.

Als u beroepsmatig werkt, zult u vrijwel zeker bestanden moeten overdragen naar personen en organisaties over de hele wereld. Filemail komt in deze situatie goed van pas. Er zijn geen moeilijke voorbereidingen, geen QR-codes die u moet lezen en geen hindernissen die u moet nemen. Het versturen van een bestand is net zo eenvoudig als het versturen van een e-mailbericht.

Met de Filemail App kun je enorme bestanden van elke grootte naar elk e-mailadres sturen met behulp van een eenvoudige drag-and-drop interface. U kunt ook bestanden uploaden naar een privé URL om deze met anderen te delen. De overdracht wordt verbeterd door het Filemail UDP protocol, waardoor het de snelste en meest betrouwbare methode is om grote bestanden over het internet te versturen.

VoordelenNadelen
Kosten - Fysieke opslag kan te duur zijn. Cloudopslag, waarvoor geen hardware nodig is, is per GB veel goedkoper dan externe schijven.Internetverbinding - Cloudopslag vereist een internetverbinding. Als je verbonden bent met een traag netwerk, kan toegang tot je opslag moeilijk zijn. Als je geen internetverbinding hebt, kun je je bestanden niet bekijken.
Toegankelijkheid - Door uw bestanden in de cloud op te slaan, hebt u er vanaf elke locatie met een internetverbinding toegang toe.Kosten - Aan het uploaden en downloaden van bestanden uit de cloud zijn extra kosten verbonden. Deze kosten kunnen snel oplopen als u vaak veel bestanden opent.
Herstel - Je hebt toegang tot je gegevens in de cloud in het geval van een defecte harde schijf of andere hardwareproblemen. Het is een back-upoptie voor fysieke harde schijven die worden gebruikt voor lokale opslag.Privacy - Wanneer u gebruikmaakt van een cloudprovider, worden uw gegevens niet langer fysiek op uw computer opgeslagen. Wie is er dan verantwoordelijk voor de veiligheid van gegevens? Dit is een grijs gebied dat momenteel wordt opgehelderd.
Synchroniseren en uw apparaten up-to-date houden - Wanneer u cloudopslag gebruikt, worden alle wijzigingen die u in een bestand aanbrengt automatisch gesynchroniseerd en bijgewerkt op alle apparaten waarmee u toegang tot de cloud hebt.

Welke optie is het beste voor jou?

Hoewel het spannend is om een nieuwe computer te krijgen, is het minder spannend om je te realiseren dat al je informatie nog steeds op de oude computer staat! Bestanden delen van pc naar pc is immers essentieel voor elke computerbezitter.

Momenteel zijn er talloze opties beschikbaar om de gegevens, toepassingen en instellingen van uw oude computer over te zetten naar uw nieuwe computer. Je hebt toegang tot je gegevens vanaf elk apparaat, overal, of je nu een ouderwetse flashdrive gebruikt of een geavanceerd stuk software.

Bestanden van elke grootte overzetten
Onbeperkte ontvangers, downloads en bandbreedte
Bekijk onze betaalde plannen

Bekijk meer artikelen over het delen van bestanden tussen apparaten