Hoe bestanden overzetten van PC naar PC

Er gaat niets boven de opwinding van de aankoop van een glimmende nieuwe computer. Normaal gesproken betekent de aanschaf van een nieuwe computer een heleboel nieuwe functies, meer rekenkracht, betere graphics en meer opslagruimte. 

Natuurlijk, als u naar een nieuwe computer verhuist en een oudere vervangt, zult u waarschijnlijk meer dan een paar bestanden willen verplaatsen. Idealiter zet u alle documenten, afbeeldingen, uw hele gebruikersprofiel, accounts, favorieten, bladwijzers en e-mails over, met andere woorden alles wat u bezit en gebruikt. Dus, hoe overdrachtsbestanden van pc naar pc?

Verschillende variabelen zullen de procedure beïnvloeden, waaronder het aantal over te dragen bestanden, de bestandsgrootte en de besturingssystemen van de twee computers.

Hoewel bestandsoverdracht geen ingewikkelde operatie is, kan het enkele uren duren, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die u moet verzenden. Hieronder volgen zes van de meest gebruikte strategieën die u zelf kunt proberen.

Gratis overdracht tot 5 GB

Geen inschrijving vereist

usb-schijf

1. Extern opslagapparaat

Het is bekend dat de meeste mensen externe schijven gebruiken. Het is vrij eenvoudig om de gegevens van een USB-stick te kopiëren van de ene computer naar de andere, dezelfde schijf aan te sluiten op de tweede computer en de gegevens opnieuw te kopiëren. 

Als u meer gegevens hebt dan een flashdrive kan bevatten, kunt u ook een externe harde schijf gebruiken. Als beide laptops zijn uitgerust met USB 3.0-poorten, kunt u overwegen een van de snelste flashdrives aan te schaffen. Wanneer u met een grote hoeveelheid gegevens werkt, is snelheid van cruciaal belang!

Bij het gebruik van externe harde schijven voor back-updoeleinden zijn er veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, aangezien bepaalde schijven af en toe storingen in de bestandsoverdracht kunnen vertonen: gebruik een kabel van hoge kwaliteit (hetzelfde geldt voor interne schijven) en een USB-hub van hoge kwaliteit, indien nodig. 

Sommige USB-controllers worden ook onstabiel onder zware belasting, dus als u problemen hebt met een harde schijfverbinding, moet u mogelijk afzonderlijke onderdelen vervangen om de bron van het probleem vast te stellen.

Voors Nadelen
Draagbaar - Een externe harde schijf is draagbaar en plug-and-play. Hij kan worden gebruikt als opslagapparaat voor elke computer die USB of FireWire ondersteunt.
Gegevensverlies - Externe schijven zijn net zo vatbaar voor gegevensverlies als interne schijven. Externe harde schijven zijn gevoelig voor aanvallen van virussen en malware. Bovendien zijn ze gevoelig voor beschadiging door zonlicht, hitte, vochtigheid, vloeistoffen, stof en magnetische velden.
Gebruik in noodgevallen - U kunt een externe harde schijf gebruiken als back-up in geval van nood. Omdat harde schijven soms defect raken, is het bijhouden van een back-up van cruciaal belang, of u nu zakelijk of privé op uw computer vertrouwt.
Gevoelig voor inbreuken - De meeste externe harde schijven zijn beveiligd met een wachtwoord. Als uw harde schijf of flash drive verloren gaat of wordt gestolen, kan iedereen die het apparaat in een computer stopt toegang krijgen tot uw gegevens.
Verbeterde prestaties - Door de externe schijf als primair opslagapparaat te gebruiken, kunt u de prestaties van Macs met tragere interne schijven aanzienlijk verbeteren.
Moeilijk in te stellen - Het instellen van versiebeheer van bestanden op externe harde schijven is moeilijk. Als u eenmaal per dag een back-up maakt van uw bestanden op een externe harde schijf, hebt u vaak maar één back-up in plaats van talloze bestandsversies.

2. Interne SSD & HDD-schijven

Als u migreert van een oude naar een nieuwere computer, kan uw oude computer onbruikbaar worden. Of u vervangt een oude harde schijf door een nieuwe. Maar hoe krijgt u uw oude gegevens terug?


Harde schijven (HDD) en bepaalde Solid State Drives (SSD) worden op het moederbord aangesloten via standaard SATA-aansluitingen. Sluit uw oude harde schijf aan op een reserve SATA of eSATA (externe SATA) aansluiting als u die heeft. Deze zal door het besturingssysteem worden herkend als een nieuwe schijf. Begin vervolgens met de overdracht. Dit is de snelste van alle mogelijke opties.

Voors Nadelen
Interne harde schijven hebben een grote capaciteit voor de opslag van aanzienlijke hoeveelheden gegevens. Bovendien zijn interne harde schijven altijd onlosmakelijk verbonden met uw computer. Daardoor hoeft u minder werk te maken van het regelmatig plannen van back-ups. In vergelijking met andere soorten mediaopslag zijn interne harde schijven zeer kosteneffectief.
Beperkte levensverwachting - Elke SSD heeft een beperkt aantal lees- en schrijfcycli. Dit wordt terabytes geschreven (TBW) genoemd. Wanneer u een SSD koopt, wordt deze geleverd met een vooraf ingestelde "levensduur" die wordt beïnvloed door hoe vaak de schijf wordt gebruikt.
transferkabel

3. Een transferkabel gebruiken

U kunt gegevens overbrengen via verschillende verbindingen in plaats van een cloudservice of een externe harde schijf te gebruiken. Omdat gegevens gelijktijdig van pc naar pc worden gekopieerd en geplakt, is deze aanpak vaak sneller dan het gebruik van schijven.

Hoewel het misschien wat verouderd lijkt, is het gebruik van een kabel voor bestandsoverdracht nog steeds een effectieve methode om informatie over te brengen tussen twee computers die zich in elkaars buurt bevinden.

Met dit apparaat maakt u verbinding met de USB-poorten van beide computers en vervolgens gebruikt u de meegeleverde software voor bestandsoverdracht om bestanden en mappen te kiezen die tussen beide moeten worden overgedragen. Zodra uw apparaten via de USB-poorten zijn aangesloten, begeleidt het meegeleverde overdrachtsprogramma u bij de migratie van bestanden en instellingen. 

 Als beide pc's een USB 3.0-aansluiting hebben, verloopt de gegevensoverdracht veel sneller; houd daar rekening mee als u met de bestandsmigratieprocedure begint.

Voors Nadelen
Snelheid - Aangezien USB-drives geen internetverbinding nodig hebben, hebben ze redelijk hoge overdrachtssnelheden. Aan de andere kant wordt de snelheid beïnvloed door verschillende parameters, waaronder de USB-versie, de hardwarebus en het USB-controllerapparaat.
Moeilijk uit te breiden - Zodra de crossover-verbinding van de ene computer op de andere is aangesloten, wordt het moeilijk om verbinding te maken met een andere computer zonder meer netwerkadapters toe te voegen.
Capaciteit - Aanvankelijk boden USB-drives geen brede opslagcapaciteit. Tot voor kort waren er USB-apparaten met een capaciteit tot 2TB beschikbaar. Hierdoor hoeven gebruikers geen extra hardware meer mee te nemen bij een enorme opslagcapaciteit.
Onbetrouwbaar - Computers die op deze manier zijn gekoppeld, worden automatisch gecategoriseerd als een "openbare" verbinding. Openbare verbindingen schakelen standaard netwerkontdekking, bestandsdeling en printerdeling uit. Het delen van deze bronnen wordt omslachtiger dan wanneer de computers via een schakelaar zijn gekoppeld, omdat u deze functies handmatig opnieuw moet inschakelen in de instellingen van elke computer.
Fysieke afmetingen - USB sticks zijn compact en licht, waardoor ze erg draagbaar zijn. Ze passen goed in zakken en rugzakken. Het is de ideale vervanging voor harde schijven en tablets die veel ruimte vragen.
bestanden overdragen via wifi

4. Bestanden delen via Wi-Fi

De meeste populaire besturingssystemen hebben een optie om een thuisnetwerk te configureren. Hierdoor kunnen apparaten die op dezelfde router zijn aangesloten (via Ethernet of Wi-Fi) elkaar automatisch identificeren. 

Tijdens de overdracht van gegevens tussen computers hoeft u dus niet telkens een nieuwe verbinding tot stand te brengen; de verbinding is altijd actief zolang beide machines ingeschakeld zijn.

Voors Nadelen
Geen externe USB memory drive hardware nodig - Normaal gesproken, wanneer we gegevens tussen PC's willen overbrengen, gaan we op zoek naar een USB Flash Drive of een USB Hard Disk Drive. Door bestanden over te zetten via Wi-Fi is er geen extra apparaat nodig om gegevens tussen twee PC's over te zetten. Het enige dat nodig is, is een functionele Wi-Fi verbinding.
Problemen met de nodige bandbreedte - Voor het delen van bestanden is voldoende bandbreedte nodig om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot gegevens. Toegang tot bestanden kan een tijdrovend proces zijn als u niet over de juiste snelheid beschikt.
Snelle bestandsoverdracht - Bestanden delen via Wi-Fi maakt snellere bestandsoverdracht tussen pc's mogelijk. Wanneer Wi-Fi twee computers met elkaar verbindt, wordt de beschikbare bandbreedte voor bestandsoverdracht aanzienlijk vergroot. Bovendien kost het minder tijd om gegevens van de ene pc naar een externe schijf te kopiëren en naar een andere pc over te brengen. Bestanden worden via Wi-Fi onmiddellijk van de ene pc naar de andere overgedragen, waardoor de benodigde tijd wordt gehalveerd.
Openbare toegang - Wanneer bestanden worden uitgewisseld, verhoogt de kans voor een werknemer of een externe hacker om bedrijfsgegevens in een openbaar forum online te delen. Malware, ransomware en virussen hebben meer kans om gedeelde bestanden aan te vallen. Het virus kan bijvoorbeeld een werkstation infecteren dat wordt gebruikt om de gegevens te bekijken en zich vervolgens uploaden naar uw server of naar het andere werkstation dat de inhoud heeft.
Veilige gegevensoverdracht - Het gebruik van Wi-Fi voor gegevensoverdracht beschermt u tegen potentiële gevaren. Het gebruik van een flashdrive of geheugenstation kan schadelijk zijn voor de prestaties van uw computer, omdat deze virussen of andere malware kunnen bevatten. Door Wi-Fi te gebruiken om het gewenste bestand te delen, vermijdt u dit gevaar.

5. Bestanden overbrengen van pc naar pc via LAN

LAN-kabels zijn een van de vroegste verbindingen tussen twee computers via Ethernet-poorten om gegevens over te dragen. Een LAN-kabel maakt een snellere gegevensoverdracht mogelijk en is compatibel met alle versies van Windows. 

 De LAN-kabel voorkomt dat u de Pen drive moet aansluiten en loskoppelen wanneer u een bestand (of bestanden) wilt overbrengen. Bovendien bent u niet afhankelijk van Wi-Fi. Welke soort gegevens u ook wilt verzenden, de LAN-kabel biedt de snelst mogelijke overdrachtssnelheid, en voor het gebruik van Wi-Fi is geen geavanceerde technische kennis van netwerkconfiguratie nodig.

Voors Nadelen
Vereenvoudigde communicatie - Via een LAN kunnen gebruikers gemakkelijk berichten en gegevens uitwisselen. Aangezien de gegevens op de server zijn opgeslagen, kunnen ze door LAN-gebruikers worden bekeken. Elke LAN-gebruiker kan dit doen met andere netwerkgebruikers. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat berichten naar de juiste ontvangers worden gestuurd.
Implementatiekosten - Hoewel LAN's geld besparen door middelen te delen, zijn de initiële kosten voor het opzetten van het netwerk vrij hoog. Dit is vooral te wijten aan de vraag naar gespecialiseerde software om een server op te zetten. Bovendien moet fysieke apparatuur zoals routers, hubs, schakelaars en kabels worden aangeschaft voor de eerste installatie.
Centralisatie van gegevens - Dankzij een computernetwerk kan alle informatie op een centrale plaats worden opgeslagen en voor meerdere gebruikers toegankelijk zijn. Zo kunnen leden van hetzelfde team toegang krijgen tot alle middelen die nodig zijn om hun taken uit te voeren.
Schendingen van het beleid - Aangezien alle gegevens van gekoppelde computers op één server worden bewaard, kunnen onbevoegden de browsergeschiedenis en de downloads van alle gekoppelde machines bekijken.
multi-platform apps

6. Dienstverleners in de cloud 

U kunt bestanden verzenden en downloaden met behulp van verschillende cloudopslagdiensten, zoals Google Drive of OneDrive. Wat maakt cloud-opslag zo voordelig voor bestandsoverdracht? Omdat u met deze clouddiensten bestanden van bijna elke grootte kunt downloaden en verzenden, afhankelijk van de beschikbare opslagruimte. Bovendien kunt u grotere bestanden uploaden met behulp van online toepassingen.

Als u beroepsmatig werkt, moet u vrijwel zeker bestanden overdragen aan personen en organisaties over de hele wereld. Filemail komt in deze situatie goed van pas. Er zijn geen moeilijke voorbereidingen, geen QR-codes te lezen en geen hindernissen te nemen. Het versturen van een bestand is net zo eenvoudig als het versturen van een e-mailbericht.

Met de Filemail App kunt u enorme bestanden van elke grootte naar elk e-mailadres sturen met behulp van een eenvoudige drag and drop interface. U kunt ook bestanden uploaden naar een privé URL om ze met anderen te delen. De overdracht wordt verbeterd door het Filemail UDP-protocol, waardoor het de snelste en meest betrouwbare methode is om grote bestanden over het internet te versturen.
Voors Nadelen
Kosten - Fysieke opslag kan te duur zijn. Cloudopslag, waarvoor geen hardware nodig is, is per GB veel goedkoper dan externe schijven.
Internetverbinding - Cloudopslag vereist een internetverbinding. Als u verbonden bent met een traag netwerk, kan toegang tot uw opslag moeilijk zijn. U kunt uw bestanden niet bekijken als u niet verbonden bent met het internet.
Toegankelijkheid - Door uw bestanden in de cloud op te slaan, hebt u er vanaf elke locatie met een internetverbinding toegang toe.
Kosten - Aan het uploaden en downloaden van bestanden uit de cloud zijn extra kosten verbonden. Deze kosten kunnen snel oplopen als u vaak veel bestanden opent.
Herstel - U hebt toegang tot uw gegevens in de cloud in het geval van een defecte harde schijf of andere hardwareproblemen. Het is een back-upoptie voor fysieke harde schijven die worden gebruikt voor lokale opslag.
Privacy - Wanneer u gebruik maakt van een aanbieder van clouddiensten worden uw gegevens niet langer fysiek op uw computer opgeslagen. Wie is er dan verantwoordelijk voor de veiligheid van de gegevens? Dit is een grijs gebied dat momenteel wordt opgehelderd.
Synchroniseren en uw apparaten up-to-date houden - Wanneer u cloudopslag gebruikt, worden alle wijzigingen die u in een bestand aanbrengt automatisch gesynchroniseerd en bijgewerkt op alle apparaten waarmee u toegang tot de cloud hebt.

Welke optie is het beste voor u?

Hoewel het krijgen van een nieuwe computer spannend is, is het realiseren dat al uw informatie nog steeds op de oude staat minder spannend! Hoe u bestanden van PC naar PC kunt delen is immers essentieel voor elke computerbezitter. 

 Momenteel zijn er talrijke opties beschikbaar om de gegevens, toepassingen en instellingen van uw oude computer over te brengen naar uw nieuwe computer. U hebt toegang tot uw gegevens vanaf elk apparaat, waar dan ook, of u nu een ouderwetse flashdrive of een geavanceerd stuk software gebruikt.

Overdracht van bestanden van elke grootte

Onbeperkte ontvangers, downloads en bandbreedte

Dutch